Veľkonočný koláč „pascha“
Foto: gurman01
Sladký biely koláč s hrozienkami, ktorý sa pripravuje na Veľkú Noc s ostatnými veľkonočnými jedlami ako je šunka, klobása, vajcia, syr, tzv. vaječná Zobraziť celý popisSladký biely koláč s hrozienkami, ktorý sa pripravuje na Veľkú Noc s ostatnými veľkonočnými jedlami ako je šunka, klobása, vajcia, syr, tzv. vaječná hrudka, cvikla a niekde aj plnka. Nesie sa v košíkoch do cerkvi, tam sa po službe posvätí a keď sa rodina vráti z cerkvi domov, hneď sa všetko nareže, rodina zasadá za stôl a začne sa hodovať.
Suroviny
1 kg |
|
1 l prevarené |
|
1 bal. |
|
9 tabliet (umelé sladidlo) |
|
50 g roztopené |
|
1 ks |
|
100 g |
|
1 bal. |
|
1/2 ČL |
|
|
Postup
-
1
Odlejeme z teplého mlieka do menšej nádoby, pridáme vanilkový cukor a sacharin a rozpustíme, nakoniec pridáme rozmrvené droždie, vymiešame a necháme, aby vyrástol kvások.
- 2
Z bielka vyšlaháme sneh.
- 3
Do väčšej misy preosejeme múku, sušene mlieko, soľ, premiešame na sucho, do stredu urobíme jamku a pridáme roztopene maslo, kvások, vyšľahaný bielok a prilievame zvyšné mlieko podľa potreby a miesime tak, aby sa všetko spojilo, môžeme pridať aj hrozienka, miesime celú 1 hodinu, cesto by nemalo byť veľmi husté ani riedke. Keď sa nám cesto odlepuje od misky a ruky tak je vymiesené. Cesto necháme kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu.
- 4
Keď cesto kysne, tak si vymastíme formy maslom a vysypeme hrubou múkou, my sme mali 3 hliníkové obedáre a 1 podlhovastú jenskú misu. Po vykysnutí naplníme formy cestom do polovičky a necháme kysnúť ešte približne pol hodinky. Vykysnuté bochníky potrieme žĺtkom, ktoré sme vyšľahali s troškou oleja a dáme piecť do rúry na 180 °C a pečieme ich cca hodinu.
- 5
Upečené pasky ešte horúce potrieme cukrovou vodou a necháme vychladnúť.
- 6
Dobrú chut.
Tiež kysnutý koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Na veľku noc som zabudol tento recept dať na varechu, spomenul som si teraz na neho že sa chcem o tento recept podeliť aj z druhymi. Môžete si ho kludne uložit a na velku noc vyskušať, odporučam. Je to niečo take medzi chlebom a vianočkou a my na vochode Slovenska tento koláč podavame ku šunke, klobase, vajičkam, syrom, cvikli a tzv. Velkonočnej hrudke ktorú pripravujeme z vajec a mlieka.
Ja som ten recept dostal od jedej pani a tam už bol napisany sacharin a ja som nič nemenil ale robil som podla toho receptu. Tato pani mi hovorila že sacharin je lahši ako cukor a pasky budu ľahšie a nadychanejšie, neviem kolko cukru namiesto sacharinu, skuste dať na 1 tabletu sacharinu 1 lyžičku cukru