Veľkonočná paska fotorecept
Foto: olinecka
Určite nesmie chýbať na veľkonočné sviatky, takéto piekli naše staré mamy. Nenáročná príprava aj pre tých, ktorí nikdy pasku nepiekli.
príprava
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
250 g |
|
250 g |
|
3-4 PL |
|
1 ČL |
|
2 ks |
|
120 g rozpustené |
|
3/4 kocky čerstvé (alebo sušené) |
|
250 ml vlažné |
|
1 hrsť |
|
z 1/2 citróna |
|
Okrem toho: | |
1 ks |
|
podľa potreby rozpustené |
|
(na posypanie) |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny na cesto.
-
2
Do vlažného mlieka pridáme 1 PLcukru a trocha múky, rozdrobíme droždie a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme zbytok surovín (hrozienka som vopred namáčala v cukrovej vode). Vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť.
-
3
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
-
4
Rozdelíme na štyri rovnaké bochníky. Okrúhly plech vymastíme maslom vložíme bochníky, viď foto. Necháme na plechu nakysnúť. Potom potrieme rozpusteným maslom a rozšľahaným vajíčkom. Rúru predhrejeme na 190 stupňov pečieme 35- 40 minút do zlatista. Po upečení potrieme rozpusteným maslom, aby bola paska mäkká. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom. Všetkým na Vareche prajem požehnané Veľkonočné sviatky a veľa zdravíčka.
-
5
Ešte moje veselé kvietky.
Aj Tebe a Tvojej celej rodinke.