Polievka z koreňovej zeleniny

timara - fotkatimara, 19. marca 2014
Polievka z koreňovej zeleniny
Foto: timara

Alternatíva na nedeľnú polievku, keď už máme doma koreňovú zeleninu. (Inšpirácia Apetit).

3-4
porcie
5 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1 ks
1/2 ks (menší)
2 stonky
1 ks (menší)
1 ks (menší)
1 ks stredne veľká
1 strúčik
1/2 čl
1/4 čl




Postup

  1. 1

    Na olivovom oleji orestujeme na drobno nakrájanú cibuľu a na plátky nakrájný cesnak. Pridáme všetkú zeleninu nakrájnú na kocky, spolu restujeme 5 minút a potom zalejeme vodou (2-3 cm nad zeleninou). Pridáme nastúhaný zázvor, mletý kmín, osolíme, okoreníme a varíme cca 20 minút, kým zelenina nie je mäkká.

  2. 2

    Polievku rozmixujeme, ak je príliš hustá zriedime ešte vodou, chvíľu prevaríme a dochutíme citrónovou šťavou.

  3. 3

    Naservírovanú polievku môžeme dozdobiť lyžičkou kyslej smotany, pažítkou a čerstvo namletým korením.

Diskusia k receptu

kredenc
Zať mi tu chce napísať svoj osvedčený batatový recept. Je výborný - recept aj zať. Recept môžete vyskúšať, nad zaťom drží ochrannú ruku Zuzana.

ŠPAGETE U MEDITERANSKOM UMAKU (za 4 – 6 osoba)
Suroviny:
500 g špageta, 3 – 4 žlice maslinovog ulja, 3 režnja češnjaka, usitnjena
2 žlice svježeg peršinovog lista, usitnjenog, 200 g šampinjona, narezanih na kriške 150 g maslina bez koštica, 1 žlica kapara, 700 g batata s bijelim mesom, oguljenog i izrezanog na kockice, 3 – 4 lista svježeg bosiljka, usitnjenog (ili ½ žličice sušenog bosiljka), 1 dl bijelog vina 250 ml vrhnja za kuhanje, 2 žlice parmezana, ⅓ žličice metvice, sušene (po želji), sol, papar
Príprava:
U zasoljenu, kipuću vodu, s dodatkom žlice ulja, stavite špagete da se kuhaju.
U manjoj posudi smiješajte maslinovo ulje, češnjak i peršinov list.
U dubljoj tavi zagrijte mješavinu ulja i začina, i na njoj pržite š šampinjone 3 minute.
Dodajte batat i malo soli te pržite 3 minute.
Dodajte masline, kapare, bosiljak, vino i vrhnje za kuhanje te kuhajte 1 – 2 minute. Dodajte još malo soli, malo papra i metvicu.
Ocijedite špagete. Prelijte po njima umak i posipajte parmezan.
daguska
Skoda,ze zatkovi nerozumiem,ale tvoja polievocka sa mi paci.
harknessy
@daguska
Spagety so stredozemskou omackou pre 4-6 osob
Suroviny:
500g spagiet, 3-4PL olivoveho oleja, 3 struciky cesnaku, 2PL cerstvej petrzleniovej vnate, 200g sampinonov, 150 g oliv bez kostky, 1PL kapar, 700g batatu (s bielou duzinou) osupaneho a nakrajaneho na kocky, 3-4 listy bazalky cerstvej alebo polovica PL susenej, 1dl bieleho vina, 250ml smotany na varenie (sladka), 2PL parmezanu, polovica PL susenej maty, sol, cierne korenie.
Do osolenej vody s lyzicou oleja dame varit spagety.
V mensej nadobe zmiesame olivovy olej, cesnak a nasekanu petrzlenovu vnat.
V hlbsej panvi rozohrejeme olejovu zmes, pridame sampinony a asi tri minuty opekame/prazime. Pridame batat a trosku soli a prazime dalsie tri minuty. Pridame olivy, kapary, bazalku, vino a smotanu a varime 1-2 minuty. Pridame este trosku soli, trosku cierneho korenia a matu.
Ocedime spagety. Na spagety nalejeme omacku a posypeme parmezanom.

To je len preklad, podla mna su tam iste technologicke chyby, hlavne pridavat smotanu spolu s vinom nie je moc dobre, ak varime s vinom tak vino by malo ist pred akoukolvek inou tekutinou, ale aspon budes rozumiiet.
timara
aj ja ďakujem za preklad @harknessy , tiež som sa to snažila dať dokopy o čo asi ide :)), @kredenc tak možno niekto tento recept vyskúša a dá vedieť, aké cestoviny boli :) Ja osobne nemám rada chuť kapár v akomkoľvek jedle, takže pre mňa to asi nie je, a bez toho to asi nie je ono . . .
methi
Tak uz vieme ako vyzera lacny recept s beznymi surovinami :D
mariamka
uz na pohlad vyborna polievka, krasna fotka, plus pekne podelene porcie, vlavo pre damu, vpravo pre pana :) paci sa mi zlozenie, a my polievky mozeme, 5*,, @methi :))
eviana
@Timara , krásna polievočka, už na pohľad lahodná a chutná 5*
@mariamka , u nás je to s porciami pri polievke naopak, ten plnší tanier by bol môj a pri takejto fajnej by som si aj dupľu dala :)
@methi , si zabila :)
elixir
Krásna polievočka, podobné varievam veľmi často, ale takto som zeleninu a "dochutenie" ešte nekombinovala, vyskúšam celkom iste :)
tiginko
vďaka za výborný tip na dnešnú polievku...dala som viac mrkvy, aj tak nebola polievka taká pekne "červená" ako tvoja. Ale nemala som batát, žeby preto...? Na záver som dochutila na malé kúsky nakrájaným a opečeným gréckym syrom haloumi (veľmi odporúčam na podobné použitie, je v polievkach fantastický), medvedím cesnakom a sezamovým olejom  lh4.googleusercontent.com/WGU1dJz0PU4c6i_2ppeIERlIJoAFIVPmF5krtTx...
timara
@tiginko som rada, že sa podarila a chutila, pekne naservírovaná :)) môj muž sa tiež čudoval, že od čoho je taká oranžová, keď tam je len mrkva a asi ten batát urobí svoje a tá červená cibuľa, inak tam nič farebné nebolo :)) možno svetlo a nafotenie urobí svoje.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia