Foto: timara
Alternatíva na nedeľnú polievku, keď už máme doma koreňovú zeleninu. (Inšpirácia Apetit).
3-4
porcie
porcie
5 minút
príprava
príprava
20 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Suroviny
1 ks |
|
1 ks |
|
1/2 ks (menší) |
|
2 stonky |
|
1 ks (menší) |
|
1 ks (menší) |
|
1 ks stredne veľká |
|
1 strúčik |
|
1/2 čl |
|
|
|
|
|
|
|
1/4 čl |
|
|
Postup
-
1
Na olivovom oleji orestujeme na drobno nakrájanú cibuľu a na plátky nakrájný cesnak. Pridáme všetkú zeleninu nakrájnú na kocky, spolu restujeme 5 minút a potom zalejeme vodou (2-3 cm nad zeleninou). Pridáme nastúhaný zázvor, mletý kmín, osolíme, okoreníme a varíme cca 20 minút, kým zelenina nie je mäkká.
- 2
Polievku rozmixujeme, ak je príliš hustá zriedime ešte vodou, chvíľu prevaríme a dochutíme citrónovou šťavou.
- 3
Naservírovanú polievku môžeme dozdobiť lyžičkou kyslej smotany, pažítkou a čerstvo namletým korením.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
ŠPAGETE U MEDITERANSKOM UMAKU (za 4 – 6 osoba)
Suroviny:
500 g špageta, 3 – 4 žlice maslinovog ulja, 3 režnja češnjaka, usitnjena
2 žlice svježeg peršinovog lista, usitnjenog, 200 g šampinjona, narezanih na kriške 150 g maslina bez koštica, 1 žlica kapara, 700 g batata s bijelim mesom, oguljenog i izrezanog na kockice, 3 – 4 lista svježeg bosiljka, usitnjenog (ili ½ žličice sušenog bosiljka), 1 dl bijelog vina 250 ml vrhnja za kuhanje, 2 žlice parmezana, ⅓ žličice metvice, sušene (po želji), sol, papar
Príprava:
U zasoljenu, kipuću vodu, s dodatkom žlice ulja, stavite špagete da se kuhaju.
U manjoj posudi smiješajte maslinovo ulje, češnjak i peršinov list.
U dubljoj tavi zagrijte mješavinu ulja i začina, i na njoj pržite š šampinjone 3 minute.
Dodajte batat i malo soli te pržite 3 minute.
Dodajte masline, kapare, bosiljak, vino i vrhnje za kuhanje te kuhajte 1 – 2 minute. Dodajte još malo soli, malo papra i metvicu.
Ocijedite špagete. Prelijte po njima umak i posipajte parmezan.
Spaghetti con funghi e parmigiano to jest ;)
Spagety so stredozemskou omackou pre 4-6 osob
Suroviny:
500g spagiet, 3-4PL olivoveho oleja, 3 struciky cesnaku, 2PL cerstvej petrzleniovej vnate, 200g sampinonov, 150 g oliv bez kostky, 1PL kapar, 700g batatu (s bielou duzinou) osupaneho a nakrajaneho na kocky, 3-4 listy bazalky cerstvej alebo polovica PL susenej, 1dl bieleho vina, 250ml smotany na varenie (sladka), 2PL parmezanu, polovica PL susenej maty, sol, cierne korenie.
Do osolenej vody s lyzicou oleja dame varit spagety.
V mensej nadobe zmiesame olivovy olej, cesnak a nasekanu petrzlenovu vnat.
V hlbsej panvi rozohrejeme olejovu zmes, pridame sampinony a asi tri minuty opekame/prazime. Pridame batat a trosku soli a prazime dalsie tri minuty. Pridame olivy, kapary, bazalku, vino a smotanu a varime 1-2 minuty. Pridame este trosku soli, trosku cierneho korenia a matu.
Ocedime spagety. Na spagety nalejeme omacku a posypeme parmezanom.
To je len preklad, podla mna su tam iste technologicke chyby, hlavne pridavat smotanu spolu s vinom nie je moc dobre, ak varime s vinom tak vino by malo ist pred akoukolvek inou tekutinou, ale aspon budes rozumiiet.
www.magicus.info/pr2.php?id=10750...
@mariamka , u nás je to s porciami pri polievke naopak, ten plnší tanier by bol môj a pri takejto fajnej by som si aj dupľu dala :)
@methi , si zabila :)