Hubová polievka

Polievka s hubami shimeji, krúpami a údeným (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Polievka s hubami vždy poteší naše a predpokladám, že aj Vaše, jazýčky i brušká.* Môj otec predobrý, B. P. nadovšetko obľuboval krúpy, tak dnešnú polievku som varil s vďakou na neho a svetlou spomienkou na roky dávne, v kruhu našej rodiny v 50. až 70. rokoch. Nuž a na špeciálnu žiadosť mojej pôvabnej polovičky v závere ešte vopred varené údené kolienko bez kostí a kože. Keďže pred varením bolo dôkladne umyté a oholené, tak som kožu aj s mastným podkladom, zjedol sám osobne s chrenom a horčicou.

6÷8
porcií
12÷15 minút
príprava
50÷60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Bravčové kolienko som uvaril včera večer aj s krúpami a nechal ho až do začiatku varenia polievky vo vývare. S čistením húb som veľa práce nemal, lebo v čínskom obchode ich balia už dôkladne očistené a perfektne zabalené. Polovica bielej cibule už čaká na postrúhanie.
  2. Pokrájanú slaninu som vyškvaril a potom na nej orestoval postrúhanú cibuľu,
  3. hneď do nej pridal rozobraté shimeji, zmiešal s KL soli a vložil koreniny,
  4. polievkové korenie „Nahrin“, paprika mletá sladká, rasca mletá, list bobkový, pikantný krém „Harissa“, nuž a čerstvo mletá borievka (jalovec) v každom mojom recepte s bársakými hubami nesmie chýbať!
  5. Po asi 5-7 minútach dusenia som pridal pretlačené strúčiky cesnaku, neviem ako Vy, ale ja mám už skoro desať rokov veľmi zlé skúsenosti s kvalitou cesnaku, bobkového listu, ale aj iných surovín a korenín, tak ich množstvo pri varení musím zvýšiť, aby som, dosiahol chuťový efekt „diela“!
  6. Strúhaný surový žltý zemiak budem potrebovať na zahustenie polievky, ako náhradu za múku.
  7. Základ som zalial vývarom z kolienka, povaril skoro pol hodinu a zahustil pripraveným strúhaným zemiakom. Asi po 15 minútach som do vriacej polievky vložil aj pokrájané mäso z kolienka.
  8. Zamiešal, zo 3 minúty povaril a mohol som podávať s pokrájanými petržlenovými a zelerovými lístočkami, ktorých
  9. zvyškom som posypal aj ostávajúcu polievku.