Hubová polievka
Polievka s hubami shimeji, krúpami a údeným (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Polievka s hubami vždy poteší naše a predpokladám, že aj Vaše, jazýčky i brušká.* Môj otec predobrý, B. P. nadovšetko
obľuboval krúpy, tak dnešnú polievku som varil s vďakou na neho a svetlou spomienkou na roky dávne, v kruhu našej rodiny v
50. až 70. rokoch. Nuž a na špeciálnu žiadosť mojej pôvabnej polovičky v závere ešte vopred varené údené kolienko bez kostí
a kože. Keďže pred varením bolo dôkladne umyté a oholené, tak som kožu aj s mastným podkladom, zjedol sám osobne s
chrenom a horčicou.
6÷8 porcií |
12÷15 minút príprava |
50÷60 minút tepelná úprava |
Postup
- Bravčové kolienko som uvaril včera večer aj s krúpami a nechal ho až do začiatku varenia polievky vo vývare. S čistením húb som veľa práce nemal, lebo v čínskom obchode ich balia už dôkladne očistené a perfektne zabalené. Polovica bielej cibule už čaká na postrúhanie.
- Pokrájanú slaninu som vyškvaril a potom na nej orestoval postrúhanú cibuľu,
- hneď do nej pridal rozobraté shimeji, zmiešal s KL soli a vložil koreniny,
- polievkové korenie „Nahrin“, paprika mletá sladká, rasca mletá, list bobkový, pikantný krém „Harissa“, nuž a čerstvo mletá borievka (jalovec) v každom mojom recepte s bársakými hubami nesmie chýbať!
- Po asi 5-7 minútach dusenia som pridal pretlačené strúčiky cesnaku, neviem ako Vy, ale ja mám už skoro desať rokov veľmi zlé skúsenosti s kvalitou cesnaku, bobkového listu, ale aj iných surovín a korenín, tak ich množstvo pri varení musím zvýšiť, aby som, dosiahol chuťový efekt „diela“!
- Strúhaný surový žltý zemiak budem potrebovať na zahustenie polievky, ako náhradu za múku.
- Základ som zalial vývarom z kolienka, povaril skoro pol hodinu a zahustil pripraveným strúhaným zemiakom. Asi po 15 minútach som do vriacej polievky vložil aj pokrájané mäso z kolienka.
- Zamiešal, zo 3 minúty povaril a mohol som podávať s pokrájanými petržlenovými a zelerovými lístočkami, ktorých
- zvyškom som posypal aj ostávajúcu polievku.