Pohánkové rizoto s marinovaným lososom
Foto: siuuu
Mne pohánka chutí, tak som ju dnes urobila na spôsob krémového risotta k marinovanému lososovi.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
160-180 g (krúpky) |
|
podľa potreby |
|
1/2 ČL |
|
2 PL |
|
1 ks (alebo cibuľa) |
|
1-2 strúčiky |
|
1-2 PL (alebo mascarpone) |
|
1 plátok |
|
podľa chuti (strúhaný) |
|
1 dl (nemusí byť) |
|
Marinovaný losos: | |
2 porcie |
|
2 PL |
|
1/2 citróna |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti (tymian, bazalka, kôpor) |
|
1-2 strúčiky |
|
|
Postup
-
1
Najskôr je potrebné namarinovať lososa (marinuje sa 3-5 hodín): Zmiešame olivový olej, citrónovú šťavu, soľ, korenie, posekané bylinky a cesnak a zmesou natrieme lososa a zabaleného vo fólii alebo vo vhodnej nádobe marinujeme v chladničke.
- 2
Pohánku prepláchneme a v osolenej vode (ja zvyknem miešať vodu s vínom v pomere 1:2 alebo 1:1 ) uvaríme do mäkka (cca 12-15 minút).
- 3
Na oleji orestujeme nadrobno pokrájanú šalotku a cesnak, pridáme uvarenú pohánku, preherejeme, pridáme créme fraiche alebo mascarpone, premiešame, aby sa syr rozpustil, pridáme strúhaný parmezán, premiešame a nakoniec pridáme maslo, premiešame aby sa maslo rozpustilo. V prípade potreby dochutíme soľou a korením, vmiešame posekanú čerstvú vňať alebo bazalku (zabudla som uviesť do surovín) a teplé podávame buď ako samostatné jedlo alebo ako prílohu k mäsu, rybe či zelenine.
- 4
Lososa iba klasicky orestujeme na kvapke olivového oleja alebo na masle.
Tiež pohánkové rizoto:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Aj ja ju mám rada - zajtra ju chcem na raňajky urobiť zasa na sladko ;-)
Ďakujem ... veru som si pochutila, bolo to výborné.