Hovädzí guláš

Pivný hovädzí guláš s karlovarskou knedľou

Autor receptu: redakcia

4
porcie
30 minút
príprava
120-180 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Mäso nakrájame na kocky. Vo väčšom hrnci rozpálime masť a na miernom ohni dozlatista opečieme nakrájanú cibuľu. Pridáme mäso a sprudka opečieme zo všetkých strán, aby sa zatiahlo.
  2. Posypeme mletou paprikou a chvíľu restujeme. Potom pridáme pretlak, premiešame, zalejeme pivom a vodou tak, aby bolo mäso ponorené.
  3. Potom prisypeme rascu, majorán, osolíme, okoreníme, priklopíme pokrievkou a pomaly dusíme domäkka asi 2–3 hodiny. Ak je to potrebné, omáčku zahustíme rozdrobeným chlebom. Guláš môžeme podávať s knedľou a ozdobiť čerstvo nakrájanou cibuľou.
  4. Karlovarské knedle: Oddelíme žĺtky a bielky. Nakrájame pečivo, zalejeme ho vyšľahanými žĺtkami a mliekom. Dochutíme soľou a muškátovým orieškom. Primiešame hrubú múku a necháme pár minút postáť.
  5. Z bielkov vyšľaháme sneh a primiešame ho do hmoty s pečivom. Z cesta tvarujeme gule, ktoré varíme v osolenej vode asi 15 minút. Pred podávaním nakrájame na plátky.