Cibuľový koláč
Cibuľový koláč

Pissaladière - cibuľový koláč s ančovičkami

alex100 - fotkaalex100, 28. januára 2023
Pissaladière - cibuľový koláč s ančovičkami
Foto: alex100

Inšpiráciu mám od Julie Child. Recept sa mi páčil, tak som ho skúsil urobiť. Celkom sa podaril a bol aj dobrý.

8
porcií
110 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

200 g
1/2 kocky
1 ČL
150 ml
1 PL
800 g
3 PL
2 ks
150 g
1 bal.




Postup

  1. 1

    Múku, soľ a droždie vysypeme do misy. Zalejeme vodou, po lyžiciach pridáme olej a vymiešame vláčne cesto. Vyklopíme na jemne pomúčenú dosku a miesime 5 minút, kým cesto nie je hladké a už sa nelepí.

    Pissaladière - cibuľový koláč s ančovičkami - obrázok 1
  2. 2

    Cesto vrátime do misy, prikryjeme potravinovou fóliou alebo vlhkou utierkou a necháme kysnúť 45 minút až 1¼ hodiny alebo kým cesto po stlačení nevyskočí. Nebojte sa príliš, zaberie to viac či menej času – pre tento uvoľnený recept to nie je rozhodujúce.

  3. 3

    Kým cesto kysne, na veľkej, hlbokej panvici alebo na panvici zohrejeme olej, vložíme doň nakrájanú cibuľu a za občasného miešania jemne opekáme asi 10 minút, kým nezmäkne, ale nezhnedne. Posypeme tymianom a trochou soli a korenia, potom pridáme nakrájané paradajky a dobre premiešame. Zakryjeme a jemne varíme 45 minút, kým sa cibuľa neroztopí, za občasného miešania a na posledných 10 minút odstránime veko, aby sme zredukovali všetku tekutinu. Odstavíme z ohňa a necháme mierne vychladnúť.

  4. 4

    Rúru predhrejeme horkovzdušná na 200 °C. Plytkú formu alebo plech na pečenie s rozmermi 23 x 33 cm zľahka naolejujeme. Cesto ešte raz krátko premiesime, potom rozvaľkáme a vtlačíme do formy. Nenechávame ho znova kysnúť. Potom na cesto rozotrieme cibuľovú zmes, poukladáme ančovičky do tvaru mriežky. Do každého okienka medzi ančovičkami pichneme olivu a pečieme 25-30 minút dozlatista. Podávame teplé, studené alebo ohriate, nakrájané na štvorce.

    Pissaladière - cibuľový koláč s ančovičkami - obrázok 4

Diskusia k receptu

alex100
Ahoj. Ak by chcel niekto tento koláč robiť tak odporúčam, dať tých ančovičiek oveľa menej, Len tak sem tam kúsok. Ten môj je síce pekný, má vzor ako originál ale je moc slaný.
kuko95
@alex100 (28.1.2023 15:21)

Tiež som si raz objednal pizzu so sardelami ....milujem slané ale už nikdy viac to sa nedalo jesť ..čiže viem o čom píšeš
chorvatka
Uz temer 50 rokov zijem vo Francii. Pissaladiere, ako sa tento slany kolac vola, sa robi s ancovickami v soli, ktoré sa vsak obycajne premyvaju ! Rajciny som tiez nikdy nedavala, ani som taky recept este nevidela. Len na koniec takuto radu : malo ancoviciek (asi 6 ks) sa da najprv na cesto, na ne cibula a olivy dajte asi desat minut pred dopecenim a nebudu suché. na 1/2 kg muky, 1 kg cibule, 6 ancoviciek a 50 g malych ciernych oliv z mesta Nions. Bon apétit !
chorvatka
@slavka2012 (28.1.2023 16:57)
Tento kolac robievam na chlebovom ceste, to je skutocna verzia tohto kolaca, lebo vo Francii bolo mozné u akéhokolvek pekara kupit cesto na chlieb. Nevien, ci to este existuje...
bugout
@kuko95 (29.1.2023 07:47)

Skôr odporúčam nikdy viac tú pizzériu. Majú vedieť koľko ich tam majú dať. Ja si dávam bežne pizzu so sardelami. Ančovičky sú skrátka slané a konzument aj kuchár s tým musí rátať. Keďže máš slané rád chyba, musela byť na strane kuchára.
1x kuko95