Cibuľový koláč
Cibuľový koláč

Slaný koláč s cibuľou

Jardo Žídek
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 10. januára 2022
Slaný koláč s cibuľou
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
350 g
25 g
125 ml vlažné
1 ČL
4 PL
štipka
Navrch:
500-700 g
1/2 hrnčeka
150 g
1 zväzok
1 hrnček
3 ks
1/2 hrnčeka

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do misy dáme múku, droždie, vlažné mlieko, cukor, soľ a olej, ešte nezmiešané prikryjeme utierkou a necháme odpočinúť na teplom mieste asi 20 minút. Potom všetko spolu zmiešame a zamiesime cesto, ktoré má byť podobné ako cesto na pizzu. Potrieme ho troškou oleja, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi pol hodiny vykysnúť.

  2. 2

    Na troche husacej masti pomaly podusíme nadrobno nakrájanú cibuľu domäkka, prilejeme smotanu na varenie a ochutíme muškátovým orieškom, osolíme, okoreníme. Keď cibuľa začne byť kašovitá, vypneme oheň. Nasekanú petržlenovú vňať, časť pažítky a nakrájanú slaninu pridáme k cibuli, zamiešame.

  3. 3

    Vykysnuté cesto roztiahneme na plech a povrch rovnomerne pokryjeme cibuľovou zmesou. V miske zmiešame kyslú smotanu, 3 celé vajcia, osolíme, okoreníme, ochutíme muškátovým orieškom, pridáme nasekanú pažítku, smotanu na šľahanie a rozšľaháme metličkou. Touto zmesou polejeme povrch koláča. Koláč dáme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 25 až 30 minút.

Diskusia k receptu


Zaujímavé video z archívu TV Varecha