Slaný koláč s cibuľou
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 10. januára 2022

na 180 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 350 g |
|
| 25 g |
|
| 125 ml vlažné |
|
| 1 ČL |
|
| 4 PL |
|
| štipka |
|
| Navrch: | |
| 500-700 g |
|
| 1/2 hrnčeka |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 150 g |
|
|
|
|
| 1 zväzok |
|
| 1 hrnček |
|
| 3 ks |
|
| 1/2 hrnčeka |
|
Postup
-
1
Do misy dáme múku, droždie, vlažné mlieko, cukor, soľ a olej, ešte nezmiešané prikryjeme utierkou a necháme odpočinúť na teplom mieste asi 20 minút. Potom všetko spolu zmiešame a zamiesime cesto, ktoré má byť podobné ako cesto na pizzu. Potrieme ho troškou oleja, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi pol hodiny vykysnúť.
- 2
Na troche husacej masti pomaly podusíme nadrobno nakrájanú cibuľu domäkka, prilejeme smotanu na varenie a ochutíme muškátovým orieškom, osolíme, okoreníme. Keď cibuľa začne byť kašovitá, vypneme oheň. Nasekanú petržlenovú vňať, časť pažítky a nakrájanú slaninu pridáme k cibuli, zamiešame.
- 3
Vykysnuté cesto roztiahneme na plech a povrch rovnomerne pokryjeme cibuľovou zmesou. V miske zmiešame kyslú smotanu, 3 celé vajcia, osolíme, okoreníme, ochutíme muškátovým orieškom, pridáme nasekanú pažítku, smotanu na šľahanie a rozšľaháme metličkou. Touto zmesou polejeme povrch koláča. Koláč dáme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 25 až 30 minút.
Tiež cibuľový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu