Cibuľový koláč

Pissaladière - cibuľový koláč s ančovičkami

Autor receptu: alex100

Inšpiráciu mám od Julie Child. Recept sa mi páčil, tak som ho skúsil urobiť. Celkom sa podaril a bol aj dobrý.

8
porcií
110 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku, soľ a droždie vysypeme do misy. Zalejeme vodou, po lyžiciach pridáme olej a vymiešame vláčne cesto. Vyklopíme na jemne pomúčenú dosku a miesime 5 minút, kým cesto nie je hladké a už sa nelepí.
  2. Cesto vrátime do misy, prikryjeme potravinovou fóliou alebo vlhkou utierkou a necháme kysnúť 45 minút až 1¼ hodiny alebo kým cesto po stlačení nevyskočí. Nebojte sa príliš, zaberie to viac či menej času – pre tento uvoľnený recept to nie je rozhodujúce.
  3. Kým cesto kysne, na veľkej, hlbokej panvici alebo na panvici zohrejeme olej, vložíme doň nakrájanú cibuľu a za občasného miešania jemne opekáme asi 10 minút, kým nezmäkne, ale nezhnedne. Posypeme tymianom a trochou soli a korenia, potom pridáme nakrájané paradajky a dobre premiešame. Zakryjeme a jemne varíme 45 minút, kým sa cibuľa neroztopí, za občasného miešania a na posledných 10 minút odstránime veko, aby sme zredukovali všetku tekutinu. Odstavíme z ohňa a necháme mierne vychladnúť.
  4. Rúru predhrejeme horkovzdušná na 200 °C. Plytkú formu alebo plech na pečenie s rozmermi 23 x 33 cm zľahka naolejujeme. Cesto ešte raz krátko premiesime, potom rozvaľkáme a vtlačíme do formy. Nenechávame ho znova kysnúť. Potom na cesto rozotrieme cibuľovú zmes, poukladáme ančovičky do tvaru mriežky. Do každého okienka medzi ančovičkami pichneme olivu a pečieme 25-30 minút dozlatista. Podávame teplé, studené alebo ohriate, nakrájané na štvorce.