Piškótový zákusok s čučoriedkami a parížskym krémom fotorecept
Foto: sracz
Minulý rok náš synovec Erick v zdraví oslávil 50-ku. My sme sa, kvôli mojim zdravotným problémom, na oslave v Chicago nezúčastnili, tak som Zobraziť celý popisMinulý rok náš synovec Erick v zdraví oslávil 50-ku. My sme sa, kvôli mojim zdravotným problémom, na oslave v Chicago nezúčastnili, tak som ho teraz u nás privítal a pohostil zákuskom s čučoriedkami a parížskym krémom. Autorom zostavy, pri všetkej skromnosti, je moja maličkosť a pomenoval som ho po oslávencovi. Návšteve chutilo a domácim taktiež. Nemyslím, si o sebe, že som až taký dobrý v pečení zákuskov (pretože pri tejto práci je presnosť nutná), ale tentoraz som na svoje sladké dielo hrdý.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Parížska šľahačka: | |
472 ml |
|
250 g (Hershey´s) |
|
1 PL čerstvé |
|
1 PL |
|
Cesto: | |
7 ks |
|
7 PL |
|
štipka |
|
7 PL |
|
2-3 ČL |
|
1/2 ČL |
|
16 g (2. bal.) |
|
2 PL |
|
500-600 g čerstvé |
|
2-3 PL |
|
200-250 ml riedky |
|
Parížsky krém: | |
500 ml |
|
8 PL čerstvé |
|
40 g |
|
2÷3 KL |
|
16 g |
|
750-800 ml (odstáta) |
|
2-3 PL |
|
Na zdobenie: | |
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Začať bolo potrebné parížskou šľahačkou, tvoriacou základ pre parížsky krém, ktorý som plánoval navrstviť na piškótu s čučoriedkami. Do menšieho kastrólika som polámal 250 g tmavej horkej čokolády, zalial ich dvomi à 236 ml téglikmi kvalitnej šľahačkovej smotany, prisypal PL kryštálového krupica cukru a nadstavil 1 PL masla.
-
2
Počas nepretržitého pomalého miešania počas zohrievania som počkal, až „čoko-emulzia“ začala bublinkovať, kedy som ju následne odstavil zo sporáka a vyložil cez noc na balkón. Teploty sú už pri „nule“, tak som nemusel použiť chladničku.
-
3
Cesto: Do troch pracovných „vahanov“ som pripravil zostavy na piškótové cesto. Zľava v červenom: 7 žĺtkov a 7 PL kryštálového cukru krupica, v zelenom: 7 bielkov so štipkou soli, v bielom: 7 PL múka polohrubá, kopcovitá KL prášku do pečiva, štipka jedlej sódy bikarbóny, 2 vrecúška vanilínového cukru.
-
4
Žĺtky s cukrom som vyšľahal do hladkej peny...
-
5
a bielky na hustý tuhý sneh.
-
6
Do žĺtkovej peny som po lyžiciach postupne všľahával múčnu zmes z bielej misky a 2 PL vanilkového extraktu. Potom som cesto dokončil jemným vmiešavaním snehu z bielkov.
-
7
Umyté a odkvapkané, no nie suché, čučoriedky som zasypal mandľovou múkou a rukami ich ňou opatrne poobracaním obalil.
-
8
Pripravené tekuté piškótové cesto som vylial na vymastený plech (240x350 mm) a rozložil naň čučoriedky.
-
9
Piekol som 33 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Potom som ho v pekáči zakryl čistou utierkou a odložil do komory.
-
10
Druhý deň dopoludnia, než prišla návšteva, som zákusok dokončil. V hrnci som ohrial 500 ml plnotučného mlieka s 8 PL masla, odobral som z neho asi 120 ml a potom v ňom rozmiešal 40 g balíček krémového prášku Zlatý klas (Dr. Oetker) a následne ho dôkladne pomaly vlieval a zmiešaval s vriacou väčšinou mlieka, 2 PL cukru kryštál krupica a s 2 vrecúškami (2x8 g) vanilínového cukru, až do zhustnutia a odstavil.
-
11
Asi po pol hodine som do ochladeného pudingu postupne vmiešaval odstátu parížsku šľahačku a dochutil rumom.
-
12
Nuž a išlo sa do finále: hotový piškótový základ som, podľa technológie hlavnej „zákuskárky“ Varecha.sk @Izabella929, natrel horúcim domácim čučoriedkovým džemom, na džem „samospádom“ rozotrel čakajúci parížsky krém a zákusok uložil do chladničky stuhnúť.
-
13
Takto vyzeral v reze a
-
14
takto jednotlivé rezy ozdobené s KL hustej šľahačky.
-
15
S horúcou čiernou kávou chutil každému pri stole a oslávenec si domov hrdo odniesol svoju sladkú „výslužku“! Zvlášť, keď som mu oznámil, že na jeho počesť som tento piškótový zákusok s čučoriedkami a parížskym krémom nazval po ňom „Erick´s Cake“.
-
16
... aj tohotoročná jeseň nám preukazuje nehu paletou svojich farieb.
Vďaka Ti buď čo najsrdečnejšia milá @Haji za "nákuk" i za povzbudzujúce slová. Nie_nie! Parížska šľahačka cez noc na balkóne (noci už máme "tuze" tuhé) nádherne zhustla a potom, na druhý deň, som ju po lyžiciach pridával do ochladeného pudingu a ako píšeš, ručne jemne, z ľahka a nežne prešľahával "metlou"! Nie je to nič zložité! ... veď keď to zvládol so svojimi "drobnými ťapkami" taký "grizzly" ako ja, tak Tvoje šikovné rúčky domácej pani a gazdinky, si s parížskym krémom poradia "na to tata"! Tak teda s odvahou a chuťou do diela a maj krásne pohodové dni i noci!
Děkuji za komplimenty, ty nie si medved grizzly, ale liška podšitá!
A díky za krásné foto s ružami, umíš potěšit!