Čokoládový zákusok

Piškótový zákusok s čučoriedkami a parížskym krémom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Minulý rok náš synovec Erick v zdraví oslávil 50-ku.* My sme sa, kvôli mojim zdravotným problémom, na oslave v Chicago nezúčastnili, tak som ho teraz u nás privítal a pohostil zákuskom s čučoriedkami a parížskym krémom. Autorom zostavy, pri všetkej skromnosti, je moja maličkosť a pomenoval som ho po oslávencovi. Návšteve chutilo a domácim taktiež. Nemyslím, si o sebe, že som až taký dobrý v pečení zákuskov (pretože pri tejto práci je presnosť nutná), ale tentoraz som na svoje sladké dielo hrdý.

10-12
porcií
70 minút
príprava
33 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Začať bolo potrebné parížskou šľahačkou, tvoriacou základ pre parížsky krém, ktorý som plánoval navrstviť na piškótu s čučoriedkami. Do menšieho kastrólika som polámal 250 g tmavej horkej čokolády, zalial ich dvomi à 236 ml téglikmi kvalitnej šľahačkovej smotany, prisypal PL kryštálového krupica cukru a nadstavil 1 PL masla.
  2. Počas nepretržitého pomalého miešania počas zohrievania som počkal, až „čoko-emulzia“ začala bublinkovať, kedy som ju následne odstavil zo sporáka a vyložil cez noc na balkón. Teploty sú už pri „nule“, tak som nemusel použiť chladničku.
  3. Cesto: Do troch pracovných „vahanov“ som pripravil zostavy na piškótové cesto. Zľava v červenom: 7 žĺtkov a 7 PL kryštálového cukru krupica, v zelenom: 7 bielkov so štipkou soli, v bielom: 7 PL múka polohrubá, kopcovitá KL prášku do pečiva, štipka jedlej sódy bikarbóny, 2 vrecúška vanilínového cukru.
  4. Žĺtky s cukrom som vyšľahal do hladkej peny...
  5. a bielky na hustý tuhý sneh.
  6. Do žĺtkovej peny som po lyžiciach postupne všľahával múčnu zmes z bielej misky a 2 PL vanilkového extraktu. Potom som cesto dokončil jemným vmiešavaním snehu z bielkov.
  7. Umyté a odkvapkané, no nie suché, čučoriedky som zasypal mandľovou múkou a rukami ich ňou opatrne poobracaním obalil.
  8. Pripravené tekuté piškótové cesto som vylial na vymastený plech (240x350 mm) a rozložil naň čučoriedky.
  9. Piekol som 33 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Potom som ho v pekáči zakryl čistou utierkou a odložil do komory.
  10. Druhý deň dopoludnia, než prišla návšteva, som zákusok dokončil. V hrnci som ohrial 500 ml plnotučného mlieka s 8 PL masla, odobral som z neho asi 120 ml a potom v ňom rozmiešal 40 g balíček krémového prášku Zlatý klas (Dr. Oetker) a následne ho dôkladne pomaly vlieval a zmiešaval s vriacou väčšinou mlieka, 2 PL cukru kryštál krupica a s 2 vrecúškami (2x8 g) vanilínového cukru, až do zhustnutia a odstavil.
  11. Asi po pol hodine som do ochladeného pudingu postupne vmiešaval odstátu parížsku šľahačku a dochutil rumom.
  12. Nuž a išlo sa do finále: hotový piškótový základ som, podľa technológie hlavnej „zákuskárky“ Varecha.sk @Izabella929, natrel horúcim domácim čučoriedkovým džemom, na džem „samospádom“ rozotrel čakajúci parížsky krém a zákusok uložil do chladničky stuhnúť.
  13. Takto vyzeral v reze a
  14. takto jednotlivé rezy ozdobené s KL hustej šľahačky.
  15. S horúcou čiernou kávou chutil každému pri stole a oslávenec si domov hrdo odniesol svoju sladkú „výslužku“! Zvlášť, keď som mu oznámil, že na jeho počesť som tento piškótový zákusok s čučoriedkami a parížskym krémom nazval po ňom „Erick´s Cake“.
  16. ... aj tohotoročná jeseň nám preukazuje nehu paletou svojich farieb.