Perkelt z morčacích drobkov so žihľavovými šúľancami
šéfkuchár Hotela The Grand Vígľaš****, 21. marca 2019
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
Suroviny
800 g |
|
100 g |
|
5 strúčikov |
|
100 g |
|
1 PL |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
200 ml |
|
|
|
|
|
|
|
Žihľavové šúľance: | |
350 g (varené v šupke) |
|
1 ks |
|
100 g |
|
100 g |
|
|
Postup
-
1
Drobky dáme na 2 hodiny variť do osolenej vody. Scedíme, necháme vychladnúť a nakrájame na kocky.
- 2
Papriku nakrájame na pásiky. Cibuľu opražíme na masti. Pridáme čerstvú a mletú papriku. Popražíme a zalejeme morčacím vývarom. Potom pridáme pretlačený cesnak, drobky a varíme pol hodiny nezakryté, aby sa perkelt zredukoval. Dochutíme soľou a korením. Na záver pridáme nasekaný tymian.
- 3
Žihľavové šúľance: V šupke uvarené, olúpané a vychladnuté zemiaky prelisujeme alebo zomelieme najemno. Do zemiakov pridáme soľ, vajce, múku, nasekanú žihľavu a vymiesime tuhšie cesto. Cesto vyvaľkáme na plát hrubý asi 1,5 cm, nakrájame z neho asi 3 cm pásy a z nich nakrájame asi pol centimetra hrubé rezance. Rezance vyšúľame do podlhovastého a oválneho tvaru. Vsypeme ich do mierne osolenej vriacej vody, po zovretí zľahka premiešame, aby sa nepripálili.
Tiež drobkov:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
žihľava surová..??nie sparená..??