Perkelt z drobkov
Perkelt z drobkov

Perkelt z morčacích drobkov so žihľavovými šúľancami

Matej Homola
šéfkuchár Hotela The Grand Vígľaš****, 21. marca 2019
Perkelt z morčacích drobkov so žihľavovými šúľancami
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
160 minút
príprava

Suroviny

800 g
100 g
5 strúčikov
100 g
1 PL
1 ks
1 PL
200 ml
Žihľavové šúľance:
350 g (varené v šupke)
1 ks
100 g
100 g




Postup

  1. 1

    Drobky dáme na 2 hodiny variť do osolenej vody. Scedíme, necháme vychladnúť a nakrájame na kocky.

  2. 2

    Papriku nakrájame na pásiky. Cibuľu opražíme na masti. Pridáme čerstvú a mletú papriku. Popražíme a zalejeme morčacím vývarom. Potom pridáme pretlačený cesnak, drobky a varíme pol hodiny nezakryté, aby sa perkelt zredukoval. Dochutíme soľou a korením. Na záver pridáme nasekaný tymian.

  3. 3

    Žihľavové šúľance: V šupke uvarené, olúpané a vychladnuté zemiaky prelisujeme alebo zomelieme najemno. Do zemiakov pridáme soľ, vajce, múku, nasekanú žihľavu a vymiesime tuhšie cesto. Cesto vyvaľkáme na plát hrubý asi 1,5 cm, nakrájame z neho asi 3 cm pásy a z nich nakrájame asi pol centimetra hrubé rezance. Rezance vyšúľame do podlhovastého a oválneho tvaru. Vsypeme ich do mierne osolenej vriacej vody, po zovretí zľahka premiešame, aby sa nepripálili.

Diskusia k receptu

radost
Šúľance ma zaujali...
žihľava surová..??nie sparená..??
frezia
Mna tiez zaujali tie sulance. Ja by som tu zihlavu dala cerstvu, sulance sa budu aj tak varit.
frezia
Musim este raz zareagovat, ked sulance vo vode zovru, premiesame ich ,aby sa nepripalili... Asi aby sa nezlepili.
evusik
keď som bola malá, mama z jarnej žihľavy robila "špenát" alebo aj praženicu... tieto šúľance sa mi veľmi pozdávajú a mám chuť ich vyskúšať :-)
lakey5
Pekny a zrejme aj chutny recept. Dakujem pekne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia