Perkelt z morčacích drobkov so žihľavovými šúľancami
šéfkuchár Hotela The Grand Vígľaš****, 21. marca 2019

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
Suroviny
| 800 g | 
                                                             | 
                                                    
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| 5 strúčikov | 
                                                             | 
                                                    
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 200 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
| Žihľavové šúľance: | |
| 350 g (varené v šupke) | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Drobky dáme na 2 hodiny variť do osolenej vody. Scedíme, necháme vychladnúť a nakrájame na kocky.
- 2
 Papriku nakrájame na pásiky. Cibuľu opražíme na masti. Pridáme čerstvú a mletú papriku. Popražíme a zalejeme morčacím vývarom. Potom pridáme pretlačený cesnak, drobky a varíme pol hodiny nezakryté, aby sa perkelt zredukoval. Dochutíme soľou a korením. Na záver pridáme nasekaný tymian.
- 3
 Žihľavové šúľance: V šupke uvarené, olúpané a vychladnuté zemiaky prelisujeme alebo zomelieme najemno. Do zemiakov pridáme soľ, vajce, múku, nasekanú žihľavu a vymiesime tuhšie cesto. Cesto vyvaľkáme na plát hrubý asi 1,5 cm, nakrájame z neho asi 3 cm pásy a z nich nakrájame asi pol centimetra hrubé rezance. Rezance vyšúľame do podlhovastého a oválneho tvaru. Vsypeme ich do mierne osolenej vriacej vody, po zovretí zľahka premiešame, aby sa nepripálili.
Tiež drobkov:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 





                                                        
                                                    
 


žihľava surová..??nie sparená..??