Foto: sracz
Variant s ryžou ako prílohou. Ale áno! Dobre viem, že s rcp na perkelt, zvlášť na našom krásnom rodnom Slovensku, možno ani u našich Zobraziť celý popisVariant s ryžou ako prílohou. Ale áno! Dobre viem, že s rcp na perkelt, zvlášť na našom krásnom rodnom Slovensku, možno ani u našich južných susedov, dieru do sveta neurobím. Na jeho prípravu a zverejnenie ma však motivovali hrejivé spomienky na môjho vzácneho otca Tatiho, B. P. Perkelt zo „zuziek“ hydiny všetkého druhu miloval nadovšetko. Naša mamička Aňuci, ani celé príbuzenstvo, však nesmela z nich vyrezávať spojovacie tvrdšie časti. So slastným výrazom v očiach ich so škripotom vychutnával!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
120-150 g |
|
250-333 ml (posekaná na drobno) |
|
3-4 ks |
|
3-4 ks |
|
1 000-1 200 g (srdcia a „zuzky“) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1-1,5 PL |
|
1 ČL |
|
1 ČL (jalovec) čerstvo mletá |
|
3-4 PL domáci |
|
500-600 ml (alebo voda) |
|
0,5 ČL |
|
|
|
Príloha: | |
|
|
na ozdobu |
|
Postup
-
1
Príprava tohoto perkeltu je jednoduchá a relatívne rýchla. Najviac času je treba na uvarenie mäsa, zvlášť „zuziek“, ale pol mokka lyžičky „sódybiky“ Vám ochotne pomôže. Takže dočistil, umyl a pokrájal som morčacie srdiečka i „zuzky“. Pokrájal som olúpané šalotky a stonky zeleru. Pripravil som strúčiky cesnaku na pretlačenie.
-
2
To všetko počas vyškvarenia pokrájanej údenej slaniny v hlbšej rajnici, do ktorej som následne prisypal pokrájané stonky zeleru a šalotku a pretlačil strúčiky cesnaku.
-
3
Z celkovej hmotnosti morčacích srdiečok a „zuziek“ ostalo ani nie celé kilo, ale bohato stačilo.
-
4
Presypal som ich do uduseného základu, premiešal a nechal „zatiahnúť“ na bielo.
-
5
Poprášil pripravenými koreninami (čerstvo mleté guličky čierneho korenia a borievky, paprika mletá sladká, „pikantériu“ istila odskúšaná guľášovo-klobásová zmes pána Urblíka).
-
6
Lahodnosť som nadstavil domácim kápiovým krémom podľa receptúry mojej sladke mamky, premiešal, 5÷6´ podusil,
-
7
zalial horúcim kuracím vývarom, ale keby som ho nemal, nerozpakoval by som sa použiť horúcu vodu. Zostavu som priviedol do stavu varu, vmiešal ½ mokka lyžičky (ML) jedlej sódy bicarbóny (podľa rady milej „Varešky“ @Frezia68 skráti čas potrebný na varenie aj strukovín), prikryl pokrievkou a nechal na režime „buľkokotanie“ pomaly dusiť skoro dve hodiny.
-
8
Dielo sa podarilo, teraz už stačí len dochutiť dochutiť soľou,
-
9
naservírovať a zaželať dobrú chuť (po vichodňarski dobre šmaki)!
-
10
Na počudovanie, môj bobkový list vyšľachtený pani Ľudkou Hríbikovou u nás doma na Slovensku, po presťahovaní z Des Moines Iowa, tunajšie arizonské viac ako 45 °C horúčavy, znáša s kľudom Angličana.
Diskusia k receptu