Perkelt z drobkov moriek fotorecept

sracz - fotkasracz, 24. júna 2017
Perkelt z drobkov moriek (fotorecept)
Foto: sracz

Variant s ryžou ako prílohou. Ale áno! Dobre viem, že s rcp na perkelt, zvlášť na našom krásnom rodnom Slovensku, možno ani u našich južných susedov, dieru do sveta neurobím. Na jeho prípravu a zverejnenie ma však motivovali hrejivé spomienky na môjho vzácneho otca Tatiho, B. P. Perkelt zo „zuziek“ hydiny všetkého druhu miloval nadovšetko. Naša mamička Aňuci, ani celé príbuzenstvo, však nesmela z nich vyrezávať spojovacie tvrdšie časti. So slastným výrazom v očiach ich so škripotom vychutnával!

4-6
porcie
15 minút
príprava
120-150 minút
tepelná úprava

Suroviny

120-150 g
250-333 ml (posekaná na drobno)
3-4 ks
3-4 ks
1 000-1 200 g (srdcia a „zuzky“)
podľa chuti
podľa chuti
1-1,5 PL
1 ČL
1 ČL (jalovec) čerstvo mletá
3-4 PL domáci
500-600 ml (alebo voda)
0,5 ČL
Príloha:
 na ozdobu

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Príprava tohoto perkeltu je jednoduchá a relatívne rýchla. Najviac času je treba na uvarenie mäsa, zvlášť „zuziek“, ale pol mokka lyžičky „sódybiky“ Vám ochotne pomôže. Takže dočistil, umyl a pokrájal som morčacie srdiečka i „zuzky“. Pokrájal som olúpané šalotky a stonky zeleru. Pripravil som strúčiky cesnaku na pretlačenie.

    Perkelt z drobkov moriek (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    To všetko počas vyškvarenia pokrájanej údenej slaniny v hlbšej rajnici, do ktorej som následne prisypal pokrájané stonky zeleru a šalotku a pretlačil strúčiky cesnaku.

    Perkelt z drobkov moriek (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z celkovej hmotnosti morčacích srdiečok a „zuziek“ ostalo ani nie celé kilo, ale bohato stačilo.

    Perkelt z drobkov moriek (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Presypal som ich do uduseného základu, premiešal a nechal „zatiahnúť“ na bielo.

    Perkelt z drobkov moriek (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Poprášil pripravenými koreninami (čerstvo mleté guličky čierneho korenia a borievky, paprika mletá sladká, „pikantériu“ istila odskúšaná guľášovo-klobásová zmes pána Urblíka).

    Perkelt z drobkov moriek (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Lahodnosť som nadstavil domácim kápiovým krémom podľa receptúry mojej sladke mamky, premiešal, 5÷6´ podusil,

    Perkelt z drobkov moriek (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    zalial horúcim kuracím vývarom, ale keby som ho nemal, nerozpakoval by som sa použiť horúcu vodu. Zostavu som priviedol do stavu varu, vmiešal ½ mokka lyžičky (ML) jedlej sódy bicarbóny (podľa rady milej „Varešky“ @Frezia68 skráti čas potrebný na varenie aj strukovín), prikryl pokrievkou a nechal na režime „buľkokotanie“ pomaly dusiť skoro dve hodiny.

    Perkelt z drobkov moriek (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dielo sa podarilo, teraz už stačí len dochutiť dochutiť soľou,

    Perkelt z drobkov moriek (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    naservírovať a zaželať dobrú chuť (po vichodňarski dobre šmaki)!

    Perkelt z drobkov moriek (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na počudovanie, môj bobkový list vyšľachtený pani Ľudkou Hríbikovou u nás doma na Slovensku, po presťahovaní z Des Moines Iowa, tunajšie arizonské viac ako 45 °C horúčavy, znáša s kľudom Angličana.

    Perkelt z drobkov moriek (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

4 komentáre k receptu
Takové dobroty mám moc ráda. Vavřín máš krásný, je to teplomilná rostlina, takže je u tebe doma jako v "papučkách". Oceňuji i borievky, je to úžasné koření. Jsi šikovný a na díry do světa gastronomie nehleď, fajné jsi navařil!
@sracz ,som vášnivá milovníčka vnútorností, pečienok, srdiečka..dokážem si predstaviť túto skvelú chuť tvojho jedla...čo dodať, jedla by som pečienky s pečienkami aj bez prílohy len s letným šalátom...)

Pridaj komentár k receptu: