Pečený zeler s kôprovou omáčkou fotorecept
šéfkuchár reštaurácie Rouge v hoteli Mikado**** Nitra, 11. augusta 2017

Foto: Pravda - Robert Hüttner
Suroviny
| 1 ks |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Kôprová pena: | |
| 60 g |
|
| 80 g |
|
| 200 g |
|
| 500 ml |
|
| 100 ml |
|
| 20 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Ražné krutóny: | |
| 400 g |
|
|
|
|
| 5 g |
|
| 250 ml |
|
| 50 ml |
|
| 50 g |
|
Postup
-
1
Na krutóny vymiesime z uvedených surovín vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto ešte raz dôkladne vymiesime a vytvarujeme bochník. Prikryjeme utierkou a necháme 20 minút podkysnúť. Pečieme 30 minút v rozohriatej peci pri 200 °C. Hotový chlieb necháme vychladnúť a nakrájame alebo natrháme z neho krutóny, ktoré dáme vysušiť.
-
2
Zeler dôkladne umyjeme a rozštvrtíme. Opečieme v panvici na oleji. Osolíme, okoreníme, zabalíme do alobalu a dáme piecť na 35 minút do rúry pri 170 °C. Šalotku a koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame na kocky. Opražíme na masle v kastróle a podlejeme vriacim vývarom, osolíme a okoreníme. Varíme asi 20 minút, až kým zelenina nezmäkne.
-
3
Potom pridáme smotanu, ešte raz prevaríme a ponorným mixérom rozmixujeme. Dochutíme horčicou a nasekaným kôprom. Pred podávaním ešte vyšľaháme dopenista. Na tanier uložíme upečený zeler, prelejeme kôprovou penou a posypeme krutónmi.








Diskusia k receptu