Pečené morčacie stehno na spôsob Eszterházy fotorecept
Foto: pusta
Dostala som Bio morčacie stehno a preto, že má vynikajúcu chuť, rozhodla som sa pre túto úpravu. Samozrejme jedlo je chutné aj zo Zobraziť celý popisDostala som Bio morčacie stehno a preto, že má vynikajúcu chuť, rozhodla som sa pre túto úpravu. Samozrejme jedlo je chutné aj zo stehna, ktoré práve nie je z bio chovu.
porcie
príprava
na 170 °C
Suroviny
1 ks |
|
1 ks menšia |
|
1 ks, nový malý |
|
1 ks |
|
1/4 ks |
|
1/2 ks menšia |
|
podľa chuti |
|
100 ml |
|
z 1/2 citrona |
|
3-4 PL |
|
25 g |
|
2 CL |
|
2 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
20 gr |
|
1 CL |
|
Postup
-
1
Domácu údenú slaninu som pokrájala na hranolky.
-
2
Morčacie stehno rozseknuté na polovicu..
-
3
...som špikovala údenou slaninou tak, že ostrým nožom s úzkou čepeľou som šikmo do mäska urobila hlbšie otvory,...
-
4
...do ktorých som potom vkladala hranolky údenej slaniny.
-
5
Našpikované stehno som vložila do pekáčika, poriadne som ho nasolila, okorenila čerstvo mletým čiernym korením, poliala som ho olejom, pridala som bobkové listy a odložila som ho na 48 hodín prokryté do chladničky.
-
6
Očistila som si zeleninu.
-
7
Mrkvu som pokrájala na plátky
-
8
a potom na hranolky hrubé asi ako zápalky,..
-
9
...tak isto som pokrájala aj zeller a petržlen.
-
10
Na oleji som rozpustila plátky masla
-
11
a prudko som na ňom opiekla stehno zo všetkých strán. Opečené stehno som vrátila do pekáča, preliala som ho časťou výpeku, máličko som ho podliala vodou a za častého prelievania vypečenou šťavou som ho prikryté piekla v trúbe na 170-tich stupňoch asi hodinu a pol do mäkka a kým kožička nebola pekne červeno-hnedá a chrumkavá.
-
12
Cibuľu som pokrájala na plátky
-
13
Pripravila som si horčicu, kyslú smotanu, citron a kapary.
-
14
V panvici som vo výpeku osmažila cibuľu
-
15
ostatnú zeleninu, jablko pokrájané na hranolky, pridala som citronovú šťavu, kapary, zahustila som zátrepkou z kyslej smotany s lyžičkou hladkej múky. Pridala som horčicu a dochutila som cukrom. Povarila som len krátko, aby zelenina a jablko zostali trocha "al dente".
-
16
Podávala som s dusenou ryžou, dekorovanou plátkom citrona a lístočkom zelenej petržlenovej vňate.
Diskusia k receptu