Pečené morčacie stehno na spôsob Eszterházy (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Dostala som Bio morčacie stehno a preto, že má vynikajúcu chuť, rozhodla som sa pre túto úpravu. Samozrejme jedlo je chutné aj zo stehna, ktoré práve nie je z bio chovu.

2
porcie
20 + 48 h marinovani minút
príprava
90 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Domácu údenú slaninu som pokrájala na hranolky.
  2. Morčacie stehno rozseknuté na polovicu..
  3. ...som špikovala údenou slaninou tak, že ostrým nožom s úzkou čepeľou som šikmo do mäska urobila hlbšie otvory,...
  4. ...do ktorých som potom vkladala hranolky údenej slaniny.
  5. Našpikované stehno som vložila do pekáčika, poriadne som ho nasolila, okorenila čerstvo mletým čiernym korením, poliala som ho olejom, pridala som bobkové listy a odložila som ho na 48 hodín prokryté do chladničky.
  6. Očistila som si zeleninu.
  7. Mrkvu som pokrájala na plátky
  8. a potom na hranolky hrubé asi ako zápalky,..
  9. ...tak isto som pokrájala aj zeller a petržlen.
  10. Na oleji som rozpustila plátky masla
  11. a prudko som na ňom opiekla stehno zo všetkých strán. Opečené stehno som vrátila do pekáča, preliala som ho časťou výpeku, máličko som ho podliala vodou a za častého prelievania vypečenou šťavou som ho prikryté piekla v trúbe na 170-tich stupňoch asi hodinu a pol do mäkka a kým kožička nebola pekne červeno-hnedá a chrumkavá.
  12. Cibuľu som pokrájala na plátky
  13. Pripravila som si horčicu, kyslú smotanu, citron a kapary.
  14. V panvici som vo výpeku osmažila cibuľu
  15. ostatnú zeleninu, jablko pokrájané na hranolky, pridala som citronovú šťavu, kapary, zahustila som zátrepkou z kyslej smotany s lyžičkou hladkej múky. Pridala som horčicu a dochutila som cukrom. Povarila som len krátko, aby zelenina a jablko zostali trocha "al dente".
  16. Podávala som s dusenou ryžou, dekorovanou plátkom citrona a lístočkom zelenej petržlenovej vňate.