Pečené morčacie stehno na spôsob Eszterházy (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Dostala som Bio morčacie stehno a preto, že má vynikajúcu chuť, rozhodla som sa pre túto úpravu. Samozrejme jedlo je chutné aj zo stehna, ktoré práve nie je z bio chovu.
2 porcie |
20 + 48 h marinovani minút príprava |
90 minút na 170 °C |
Postup
- Domácu údenú slaninu som pokrájala na hranolky.
- Morčacie stehno rozseknuté na polovicu..
- ...som špikovala údenou slaninou tak, že ostrým nožom s úzkou čepeľou som šikmo do mäska urobila hlbšie otvory,...
- ...do ktorých som potom vkladala hranolky údenej slaniny.
- Našpikované stehno som vložila do pekáčika, poriadne som ho nasolila, okorenila čerstvo mletým čiernym korením, poliala som ho olejom, pridala som bobkové listy a odložila som ho na 48 hodín prokryté do chladničky.
- Očistila som si zeleninu.
- Mrkvu som pokrájala na plátky
- a potom na hranolky hrubé asi ako zápalky,..
- ...tak isto som pokrájala aj zeller a petržlen.
- Na oleji som rozpustila plátky masla
- a prudko som na ňom opiekla stehno zo všetkých strán. Opečené stehno som vrátila do pekáča, preliala som ho časťou výpeku, máličko som ho podliala vodou a za častého prelievania vypečenou šťavou som ho prikryté piekla v trúbe na 170-tich stupňoch asi hodinu a pol do mäkka a kým kožička nebola pekne červeno-hnedá a chrumkavá.
- Cibuľu som pokrájala na plátky
- Pripravila som si horčicu, kyslú smotanu, citron a kapary.
- V panvici som vo výpeku osmažila cibuľu
- ostatnú zeleninu, jablko pokrájané na hranolky, pridala som citronovú šťavu, kapary, zahustila som zátrepkou z kyslej smotany s lyžičkou hladkej múky. Pridala som horčicu a dochutila som cukrom. Povarila som len krátko, aby zelenina a jablko zostali trocha "al dente".
- Podávala som s dusenou ryžou, dekorovanou plátkom citrona a lístočkom zelenej petržlenovej vňate.