Paradajkovo-papriková omáčka na zimu (základ na bolognese) videorecept
Výborná omáčka z letných surovín, plná pravej chuti voňavej zeleniny, na ktorej si môžete pochutnať v
takejto podobe aj v zime. Túto omáčku Zobraziť celý popisVýborná omáčka z letných surovín, plná pravej chuti voňavej zeleniny, na ktorej si môžete pochutnať v
takejto podobe aj v zime. Túto omáčku robievam každoročne, ako ZÁKLAD na omáčku bolognese alebo tuniakovú omáčku.
Zdroj: Môj blog
porcií
tepelná úprava
Foto: cesminaz
Postup
-
1
Zeleninu si najprv dobre umyjeme. Papriku pokrájame na malé tenké kúsky, cibuľu na drobno a paradajky tiež na menšie kusy. Je to chutnejšie a aj oku lahodiace, keď tam v omáčke neplávajú veľké šupky. Ak chcete, tak pridáte do omáčky aj cesnak. Ja sem nedávam, lebo podľa mňa nie je problém pridať potom pri varení do jednej fľašky tie 1-2 strúčiky. Toľko cesnaku má doma stále každý :-)
- 2
Do hrnca dáme olej a zosklovatíme na ňom cibulu, ktorú sme trocha osolili. Následne dáme mletú papriku a necháme minutku poškvrčať. Pridáme pokrájanú papriku, osolíme 1/2 PL soli, premiešame a necháme, nech sa za občasného miešania celá poriadne prehreje, poprípade trocha zmenší svoj objem.
- 3
Následne pridáme pokrájané paradajky, soľ, oregano, bazalku, mleté čierne korenie a paradajkovú pastu/pyré. Poriadne premiešame a necháme variť.
- 4
Asi po 1 hodine varenia (od bodu varu) pridáme cukor a varíme pomaly ešte cca 1 hodinu. To záleží aj od toho, že či chcete mať redšiu alebo hustejšiu omáčku a aj od toho, že aké šťavnaté sú vaše paradajky. Ak chcete mať redšiu, postačí aj 1/2 hodina. Choďte jednoducho podľa oka.
- 5
Omáčku dáme do fliaš, poriadne zakrútime a otočíme hore dnom. Necháme takto celkom vychladnúť. Ja odkladám vždy takto, bez sterilizovania a nikdy sa mi nič nepokazilo. Jedine musíte dávať pozor na to, aby ste mali dobré vrchnáky a nie s nejakou chybou. Z tejto dávky mi vyjde väčšinou 10 ks 7decových fliaš.
- 6
Omáčka je naozaj výborná ;-) Neskôr, podla toho že akú omáčku budete z nej pripravovať, pridáte ostatné už klasické prísady. Ja napríklad do bolognese dám mleté mäso a dochutím ešte cesnakom a rascou. Prípadne ešte oregano. Keď robím tuniakovú, tak tam dávam už jedine tuniakové filé v oleji. Nedochucujem ničím iným. Poprípade zvyknem omáčku trošku zahustiť škrobom, to preto, aby omáčka zjemnela a mala peknú hladkú chuť :-) Fantázia je jednoducho vo vašich rukách, vytvorte si z tohto základu vašu obľúbenú omáčku na cestoviny.
- 7
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube
Tiež paradajková omáčka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Myslím, že v rozpise surovín pri mletej červenej paprike vypadli PL.
Prajem Ti ešte veselé zaváranie milá @cesminaz
Áno, PL sme doplnili, ďakujeme za upozornenie. Pekný zvyšok dňa prajeme.
Cezminaz zase exceluje!