Paradajkové krémové risotto
Foto: siuuu
Krémové risotto môžem v akejkoľvek podobe - ešte nikdy ma nesklamalo. Tentoraz som zvolila pararadjkové, preto červená farba mi v risotto zbierke ešte chýba Zobraziť celý popisKrémové risotto môžem v akejkoľvek podobe - ešte nikdy ma nesklamalo. Tentoraz som zvolila pararadjkové, preto červená farba mi v risotto zbierke ešte chýba :-D ... ale nie, len som chcela vyskúšať aj túto variantu. Paradajky v našej záhradke ešte stále nedozreli (ale už sa to blíži), tak som použila sterilizované, ktoré som robila minulý rok. Preto je farba taká bledšia - určite vyskúšam aj z čerstvých, len čo dozrú.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
4 PL |
|
2 ks (alebo cibuľa) |
|
1 strúčik |
|
250 g (Arborio, Carnaroli, Vialone Nano, ...) |
|
1,5 dl |
|
1 liter |
|
5-6 ks čerstvé (alebo plechovka sterilizovaných lúpaných) |
|
|
|
80 g (alebo pecorino) |
|
20-30 g |
|
podľa chuti čerstvá |
|
Postup
-
1
V širšom hrnci rozpálime olej, pridáme nadrobno pokrájanú šalotku (alebo cibuľu, ale šalotka je jemnejšia), 2-3 minúty restujeme, pridáme ryžu (neoplachujeme), premiešame aby sa každé zrnko obalilo olejom. Pár minút opekáme, pridáme víno, premiešame, 3-4 minúty varíme - alkohol sa odparí a ryža nasiakne zvyšnú tekutinu, premiešame a za občasného miešania pridávame postupne po naberačkách teplý vývar. Varíme až pokiaľ nie je ryža uvarená "aldente" (zvonku mäkká, ale jadro je pevné, nerozvarené) - mne to trvá zvyčajne okolo 20 minút.
- 2
Pokiaľ sa ryža varí, umyjeme a pokrájame čerstvé paradajky a varením z nich odparíme prebytočnú vodu, alebo zohrejeme a ak treba zredukujeme sterilizované paradajky. Ja som použila sterilizované domáce paradajky z minulého roka, mali veľa tekutiny, tak som po zovretí časť šťavy scedila a varila som už iba hustejšiu časť, ktorú som následne prepasírovala a túto hustú časť som pred koncom pridala do ryže.
- 3
Keď máme ryžu uvarenú, pridáme strúhaný parmezán alebo syr pecorino, premiešame, odstavíme z ohňa, pridáme plátky masla, prikryjeme a necháme takých 5-7 minút stáť. Následne premiešame a hneď podávame. Ja som dekorovala čerstvou bazalkou rozšmelcovanou v mažiari s trochou olivového oleja a hoblinami parmezánu. Dobrú chuť.
Tiež risotto:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
paradajky mali viac šťavy ... ale ono o minútu-dve stuhlo - ryža vypila zvyšnú tekutinu, bolo akurát
Aj som si myslela, že to urobili tie rajčiny.