Paradajkové krémové risotto

siuuu - fotkasiuuu, 21. júla 2019 8:34
Ďalšie recepty »
Paradajkové krémové risottoFoto: siuuu

Krémové risotto môžem v akejkoľvek podobe - ešte nikdy ma nesklamalo. Tentoraz som zvolila pararadjkové, preto červená farba mi v risotto zbierke ešte chýba :-D ... ale nie, len som chcela vyskúšať aj túto variantu. Paradajky v našej záhradke ešte stále nedozreli (ale už sa to blíži), tak som použila sterilizované, ktoré som robila minulý rok. Preto je farba taká bledšia - určite vyskúšam aj z čerstvých, len čo dozrú.

4
porcie
10 min
príprava
20-25 min
tepelná úprava

Suroviny

4 PL
2 ks (alebo cibuľa)
1 strúčik
250 g (Arborio, Carnaroli, Vialone Nano, ...)
1,5 dl
1 liter
5-6 ks čerstvé (alebo plechovka sterilizovaných lúpaných)
80 g (alebo pecorino)
20-30 g
podľa chuti čerstvá
TIP: Séria kuchárskych kníh z Varecha.sk za zvýhodnenú cenu

Postup prípravy

  1. 1

    V širšom hrnci rozpálime olej, pridáme nadrobno pokrájanú šalotku (alebo cibuľu, ale šalotka je jemnejšia), 2-3 minúty restujeme, pridáme ryžu (neoplachujeme), premiešame aby sa každé zrnko obalilo olejom. Pár minút opekáme, pridáme víno, premiešame, 3-4 minúty varíme - alkohol sa odparí a ryža nasiakne zvyšnú tekutinu, premiešame a za občasného miešania pridávame postupne po naberačkách teplý vývar. Varíme až pokiaľ nie je ryža uvarená "aldente" (zvonku mäkká, ale jadro je pevné, nerozvarené) - mne to trvá zvyčajne okolo 20 minút.

  2. 2

    Pokiaľ sa ryža varí, umyjeme a pokrájame čerstvé paradajky a varením z nich odparíme prebytočnú vodu, alebo zohrejeme a ak treba zredukujeme sterilizované paradajky. Ja som použila sterilizované domáce paradajky z minulého roka, mali veľa tekutiny, tak som po zovretí časť šťavy scedila a varila som už iba hustejšiu časť, ktorú som následne prepasírovala a túto hustú časť som pred koncom pridala do ryže.

  3. 3

    Keď máme ryžu uvarenú, pridáme strúhaný parmezán alebo syr pecorino, premiešame, odstavíme z ohňa, pridáme plátky masla, prikryjeme a necháme takých 5-7 minút stáť. Následne premiešame a hneď podávame. Ja som dekorovala čerstvou bazalkou rozšmelcovanou v mažiari s trochou olivového oleja a hoblinami parmezánu. Dobrú chuť.

Recept je zaradený do tagov:




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist