Cviklové krémové risotto s gorgonzolou
Foto: siuuu
A v sezóne červenej repy prišlo aj na moje milované krémové risottko - tentoraz cviklové. Krémové risotto jednoducho milujem a všetky varianty, ktoré Zobraziť celý popisA v sezóne červenej repy prišlo aj na moje milované krémové risottko - tentoraz cviklové. Krémové risotto jednoducho milujem a všetky varianty, ktoré som robila boli výborné. Tentoraz som cviklové kombinovala s Gorgonzolou dolce, čo je krémovejšia a jemnejšia talianska verzia našej Nivy.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
350 g (uvarená alebo upečená) |
|
250 g (Arborio, Carnaroli, Vialone nano, ...) |
|
1 ks (alebo červená cibuľa) |
|
2 strúčiky |
|
1 l (teplý) |
|
1 dl |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
30 g |
|
3 PL |
|
40 g strúhaný |
|
80 g |
|
podľa chuti |
|
štipka |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Červené víno zmiešame s balzamikovým octom a medom a zredukujeme na 2/3 objemu. Na oleji orestujeme do sklovita nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak, pridáme ryžu (neoplachujeme), obalíme v oleji a restujeme do sklovita asi 3-4 minúty.
- 2
Pridáme pyré z červenej repy, víno, za stálého miešania necháme pár minút odparovať alkohol a potom postupne po naberačkách pridávame vývar a miešame pokiaľ nie je ryža uvarená "na skus" (zvonku mäkká ale jadro pevnejšie).
- 3
Odstavíme z ohňa, pridáme maslo, parmezán, soľ, korenie, premiešame a podávame s kúskami gorgonzoly a bazalkou.
Tiež risotto:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Výborné bolo ... tiež máme tento rok nadúrodu cvikle, takže cviklujeme o 106 ... najbližšie sa chystám na cestoviny cviklové ...