Pečený bravčový bôčik
Pečený bravčový bôčik

Paprikový bôčik s chrumkavou kôrkou a cesnakovým dipom

ellie17 - bez fotkyellie17, 1. novembra 2025

Tento bôčik som si rýchlo obľúbila. Ten cesnakový dip k tomu urobí dokonalý balans a celkovo pôsobí jedlo sviežejšie než klasický mastný bôčik.

6
porcií
10 minút
príprava
105 minút
na 160/220 °C

Suroviny

1 kg (bez kosti)
2 PL
1 PL
1 ČL
2 ČL
1 ČL
1 PL
2 PL
3 strúčiky
200 g
1 ČL
3 vetvičky



Postup

  1. 1

    Bôčik osušíme a narežeme kožu do mriežky (pozor, neprehnať až do mäsa).

  2. 2

    V miske zmiešame mleté papriky, rascu, soľ, korenie, med a olivový olej. Dobre premiešame.

  3. 3

    Zmes vtierame do mäsa zo všetkých strán (aj do rezov v koži).

  4. 4

    Bôčik dáme do pekáča kožou navrch a podlejeme trochou vody.

  5. 5

    Pečieme pri 160 °C približne 90 minút.

  6. 6

    Potom teplotu zvýšime na 220 °C a pečieme ešte 15 minút, aby koža pekne vypraskala a bola chrumkavá.

  7. 7

    Medzitým si pripravíme dip: prelisovaný cesnak zmiešame s jogurtom, citrónovou šťavou a lístkami tymianu.

  8. 8

    Bôčik podávame nakrájaný na plátky s cesnakovým dipom.

Diskusia k receptu