Foto: marienka44
Stará mama robila výlučne plnené lekvárom. Bola majsterka v robení pampúškov. Ja som sa tiež pokúšala, ale neplnené majú výhodu, že každý si Zobraziť celý popisStará mama robila výlučne plnené lekvárom. Bola majsterka v robení pampúškov. Ja som sa tiež pokúšala, ale neplnené majú výhodu, že každý si dá lekvár, aký má rád. A plnené sa pripravujú komplikovanejšie a keďže sú s lekvárom vo vnútri ťažšie, pri vysmážaní v oleji klesajú, neplávajú. Takže rokmi som si to aj ja zjednodušila a robím len neplnené. Výsledok je, že sú ľahké, dierované a navrchu chrumkavé.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
400 g |
|
3 ks |
|
50 g rozpustené |
|
1 PL |
|
21 g |
|
1 PL |
|
1 PL (16 %) |
|
300 ml |
|
štipka |
|
Na vyprážanie: | |
|
|
Na posypanie: | |
|
|
Navrch: | |
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme kvások zmiešaním asi 100 ml teplého mlieka, droždia, 1 KL cukru a 1 PL múky. Vykysnutý kvások pridáme do preosiatej (prevzdušnenej) múky, do ktorej sme zamiešali soľ a cukor. Keď sa dá viac cukru do cesta, cesto má tendenciu počas vysmážania rýchlo tmavnúť. Riskujeme, že vnútri budú šišky surové. Použila som špeciálnu múku na kysnuté cestá, viď obr. Postupne pridáme aj ostatné zložky, tuk (maslo) nakoniec. Rum sa pridáva preto, aby šišky nepili veľa tuku počas vyprážania.
-
2
Po dôkladnom vypracovaní necháme prikryté cesto nakysnúť asi polhodiny, aby zdvojnásobilo svoj objem. Ja to praktizujem tak, že vyhrejem el. rúru asi na 50 °C a vypnem. Vandlík s cestom dám na mriežku a zavriem dvierka. Tam je cesto v bezpečí, bez prievanu. Pamätám si, že stará mama pozatvárala všetky dvere v kuchyni a my ako deti sme mali zákaz ich otvárať. :-)
- 3
Po vykysnutí cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske asi na 2 cm a s formičkou alebo pohárom vykrajujeme kolieska. Odrezky po zmiesení znovu vykrajujeme. Počas ďalšieho kysnutia na doske ich obraciame naopak. Pierkom ich očistíme od prebytočnej múky, urobíme dierku prstom alebo rúčkou od varechy a vkladáme do horúceho oleja dierkou dole, aby dierka ostala vytvorená. Ak by sme to urobili opačne, dierka sa zatvorí a zanikne.
- 4
Prívod plynu regulujeme tak, aby šišky boli prepečené a primerane sfarbené. Prvú stranu vyprážame v panvici s pokrievkou, po obrátení šišiek už ju nezakrývame. Správne vypražené šišky majú po obvode typický biely "ráfik". Vypražené šišky (pampúšky) ukladáme na papierové kuchynské utierky, aby sa odstránil prebytočný tuk. Šišky pocukrujeme až po miernom vychladnutí, inak by sa cukor rozpustil. Lyžičkou dáme do jamiek obľúbený lekvár, džem. Posledne sa mi veľmi osvedčil klasický slivkový lekvár.
Tiež Šišky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
Diskusia k receptu