Osvedčený originálny recept na Marlenku. Stačí raz vyskúšať...

xbelmondo - bez fotkyxbelmondo, 2. marca 2012

Recept som prebral z http://marlenka-marlenka- marlenka.blogspot.com/2009/10/marlenka.html

12
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 200-220 °C

Suroviny

100 g
2 PL
2 ks
250 g
1 KL
1 PL
600 g
250 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Salko dáme uvariť do hrnca s vodou na 3 hodiny. Menej neodporúčam, bolo by riedke. Potom necháme vychladnúť. Lyžicu sódy s lyžičkou octu zmiešame a pripravíme si to v blízkosti hrnca.

    Osvedčený originálny recept na Marlenku. Stačí raz vyskúšať...  - obrázok 1
  2. 2

    Do vyššieho hrnca dáme 100g masla, 2 lyžice medu, 250 g cukru, počas varenia vymiešame. Potom pridáme pripravený ocot so sódou a pokračujeme v miešaní. Za stáleho miešania pridáme 2 ks vajec. Až sa na povrchu objaví pena a zmes zhnedne, potom ihneď odstavíme.

    Osvedčený originálny recept na Marlenku. Stačí raz vyskúšať...  - obrázok 2
  3. 3

    Hneď môžeme pridať preosiatu hladkú múku, zmiešať.

    Osvedčený originálny recept na Marlenku. Stačí raz vyskúšať...  - obrázok 3
  4. 4

    Vysypeme to na dosku, vypracujeme cesto, na chvíľu môžeme nechať odpočívať. Pripravíme papier na pečenie. Zohrejeme rúru na 200 - 220 stupňov.

    Osvedčený originálny recept na Marlenku. Stačí raz vyskúšať...  - obrázok 4
  5. 5

    Cesto rozdelíme na 8 častí.

    Osvedčený originálny recept na Marlenku. Stačí raz vyskúšať...  - obrázok 5
  6. 6

    Každú vyvaľkáme a vykrojíme napr. pomocou pokrievky z hrnca. Je to najťažšia časť pečenia, pretože sa môže cesto dosť trhať a je pomerne tvrdé.

    Osvedčený originálny recept na Marlenku. Stačí raz vyskúšať...  - obrázok 6
  7. 7

    Po zvládnutí položíme na papier na pečenie, ten na vyhriaty pekáč a šup do rúry. Pozor, časovač potrebný, pečieme maximálne 3 minúty, inak sa cesto príliš vysuší a bude tvrdé. Ihneď po upečení dáme dole papier a necháme vychladnúť na tanieri.

    Osvedčený originálny recept na Marlenku. Stačí raz vyskúšať...  - obrázok 7
  8. 8

    Medzitým vyvaľkáme ďalší kúsok cesta a upečieme 8 plátov. Z výrezkov vyvaľkáme poslednú časť, ale už neorezujeme, použijeme ju potom pomrvenú na vrch Marlenky. Vychladnuté salko vymiešame s maslom, nie roztopeným. Môžeme pridať oriešky a trochu koňaku.

  9. 9

    Upečené pláty potrieme krémom (asi jeden a pol až dve lyžice na jeden) a posledný rozdrvíme, môžeme zmiešať s orechami a posypeme na vrch.

    Osvedčený originálny recept na Marlenku. Stačí raz vyskúšať...  - obrázok 9
  10. 10

    Ozdobíme čokoládou, ktorú roztopíme nad parou s pridaním masla. Necháme postáť, najlepšie celý deň, ak vydržíme, aby Marlenka zmekla.

    Osvedčený originálny recept na Marlenku. Stačí raz vyskúšať...  - obrázok 10

Diskusia k receptu

twiiity
Ahoj, toto je tusim najlepsi recept na marlenku. Chcela by som o vyskuat, len sa chcem spytat, pri rozpise igrediencii pod hl. mukou tam je len pomlcka, nieco tam chyba alebo je to tam len omylom?? Dakujem :)
1x zecka
twiiity
A este sa chcem spytat - pises, ze csto rozdelime na 8 casti, ale na obrazku je len 7 :) Ta osma je ta rozmrvena? Alebo to ma byt uz deviata?? Aby mi to potom pekne vychadzalo s mnozstvom kremu, tak sa radsej spytam... Vdaka :)
1x zecka