Osvedčený originálny recept na Marlenku. Stačí raz vyskúšať...
Recept som prebral z http://marlenka-marlenka- marlenka.blogspot.com/2009/10/marlenka.html
porcií
príprava
na 200-220 °C
Postup
-
1
Salko dáme uvariť do hrnca s vodou na 3 hodiny. Menej neodporúčam, bolo by riedke. Potom necháme vychladnúť. Lyžicu sódy s lyžičkou octu zmiešame a pripravíme si to v blízkosti hrnca.
-
2
Do vyššieho hrnca dáme 100g masla, 2 lyžice medu, 250 g cukru, počas varenia vymiešame. Potom pridáme pripravený ocot so sódou a pokračujeme v miešaní. Za stáleho miešania pridáme 2 ks vajec. Až sa na povrchu objaví pena a zmes zhnedne, potom ihneď odstavíme.
-
3
Hneď môžeme pridať preosiatu hladkú múku, zmiešať.
-
4
Vysypeme to na dosku, vypracujeme cesto, na chvíľu môžeme nechať odpočívať. Pripravíme papier na pečenie. Zohrejeme rúru na 200 - 220 stupňov.
-
5
Cesto rozdelíme na 8 častí.
-
6
Každú vyvaľkáme a vykrojíme napr. pomocou pokrievky z hrnca. Je to najťažšia časť pečenia, pretože sa môže cesto dosť trhať a je pomerne tvrdé.
-
7
Po zvládnutí položíme na papier na pečenie, ten na vyhriaty pekáč a šup do rúry. Pozor, časovač potrebný, pečieme maximálne 3 minúty, inak sa cesto príliš vysuší a bude tvrdé. Ihneď po upečení dáme dole papier a necháme vychladnúť na tanieri.
-
8
Medzitým vyvaľkáme ďalší kúsok cesta a upečieme 8 plátov. Z výrezkov vyvaľkáme poslednú časť, ale už neorezujeme, použijeme ju potom pomrvenú na vrch Marlenky. Vychladnuté salko vymiešame s maslom, nie roztopeným. Môžeme pridať oriešky a trochu koňaku.
- 9
Upečené pláty potrieme krémom (asi jeden a pol až dve lyžice na jeden) a posledný rozdrvíme, môžeme zmiešať s orechami a posypeme na vrch.
- 10
Ozdobíme čokoládou, ktorú roztopíme nad parou s pridaním masla. Necháme postáť, najlepšie celý deň, ak vydržíme, aby Marlenka zmekla.
- 9
Diskusia k receptu