Osvedčený originálny recept na Marlenku. Stačí raz vyskúšať...
Autor receptu: xbelmondo
Recept som prebral z http://marlenka-marlenka-
marlenka.blogspot.com/2009/10/marlenka.html
12 porcií |
30 minút príprava |
30 minút na 200-220 °C |
Postup
- Salko dáme uvariť do hrnca s vodou na 3 hodiny. Menej neodporúčam, bolo by riedke. Potom necháme vychladnúť. Lyžicu sódy s lyžičkou octu zmiešame a pripravíme si to v blízkosti hrnca.
- Do vyššieho hrnca dáme 100g masla, 2 lyžice medu, 250 g cukru, počas varenia vymiešame. Potom pridáme pripravený ocot so sódou a pokračujeme v miešaní.
Za stáleho miešania pridáme 2 ks vajec. Až sa na povrchu objaví pena a zmes zhnedne, potom ihneď odstavíme.
- Hneď môžeme pridať preosiatu hladkú múku, zmiešať.
- Vysypeme to na dosku, vypracujeme cesto, na chvíľu môžeme nechať odpočívať. Pripravíme papier na pečenie. Zohrejeme rúru na 200 - 220 stupňov.
- Cesto rozdelíme na 8 častí.
- Každú vyvaľkáme a vykrojíme napr. pomocou pokrievky z hrnca.
Je to najťažšia časť pečenia, pretože sa môže cesto dosť trhať a je pomerne tvrdé.
- Po zvládnutí položíme na papier na pečenie, ten na vyhriaty pekáč a šup do rúry. Pozor, časovač potrebný, pečieme maximálne 3 minúty, inak sa cesto príliš vysuší a bude tvrdé. Ihneď po upečení dáme dole papier a necháme vychladnúť na tanieri.
- Medzitým vyvaľkáme ďalší kúsok cesta a upečieme 8 plátov. Z výrezkov vyvaľkáme poslednú časť, ale už neorezujeme, použijeme ju potom pomrvenú na vrch Marlenky.
Vychladnuté salko vymiešame s maslom, nie roztopeným. Môžeme pridať oriešky a trochu koňaku.
- Upečené pláty potrieme krémom (asi jeden a pol až dve lyžice na jeden) a posledný rozdrvíme, môžeme zmiešať s orechami a posypeme na vrch.
- Ozdobíme čokoládou, ktorú roztopíme nad parou s pridaním masla.
Necháme postáť, najlepšie celý deň, ak vydržíme, aby Marlenka zmekla.