Ossobuco in bianco

2010 - bez fotky2010, 16. januára 2012
Ossobuco in bianco
Foto: 2010

Tradicna verzia tohto klasickeho receptu ako sa vraj robila v stredoveku so skoricou a bielym vinom.

20 minut minút
príprava
1.5 h minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
1 nasekaná
1 nakrájaná
1
1
1 hrncek  na podliatie
50 g na dusenie
2 lyzice
1hrncek
1/4 lyzicky
3
1/4 lyzicky struhany




Postup

  1. 1

    Kvalitne telacie na osso bucco je pomerne tazko kupit lebo recept je velmi popularny v Talianskych restauraciach. Ked napriek slubom kupite daco co je skor starsie tela, je dobre postupovat starym sposobom kde maso je obalene v muke prve. Maso by malo byt hrubsie cca 3-4 cm. Pri starsom mase treba narezat slachy lebo sa vam to vsetko "pokruti pri peceni. Ked chcete robit naozaj "prezentacnu " - slavnostnejsiu verziu ,treba kazdy kus zviazat spagatom aby si pri dlhom duseni udrzalo maso tvar. Nasa verzia je domaca a maso je tak makke ze odpadavalo od kosti.

  2. 2

    Maso som zlahka okorenil oprasil mukou a dal oprazit zo vsetkych stran na olivovom oleji. Vybral a odlozil na stranu .Do vypeku som pridal kocku masla a v nasej verzii som pokracoval podla podla Artusiho a pripravil som si ako zaklad "soffritto italiano",na drobno nakrajanu cibulu , mrkvu a stonkovy zeler.

  3. 3

    Maso som dal naspat do panvice zvysil plamen a pridal cast vina vyvaril alkohol.Pridal koreniny a znizil plamen na minimum ( ked sa nam to rychlo robi , maso vyschne). Tekutina by mala siahat do polovice masa nechame skoro vyvarit a pridavame-podlievame pomaly znova tzv.‘arrosto morto". ale nikdy to neutopime .

  4. 4

    Pokracujeme pomalicky a podlievame podla potreby ...je to recept ako cinske muky lebo to velmi rozvoniava. A robime podla kvality masa cca .1.5 - hodiny. My sme servirovali ako povodnu verziu s polentou.

Diskusia k receptu

2010
@Porzellanka , ked varim tradicny recept tak sa snazim ist k povodu.
Aj tento klasicky Taliansky recept som sa snazil spravit tak ako asi vznikol aj ked na inych strankach bola velka hadka ohladom toho. Takze Ossbucco s polentou ked v Taliansku neboli paradajky.Je kombinacia od Marcella Hazan a Pellegrino Artussi.
evusik
na toto sa už dlho chystám, len zohnať mäso!!! viem si predstaviť aké to musí byť dobré
alexdidi
Krása,perfektné....tiež sa na tento recept už dlhšie chystám,ale problém je naozaj zohnať to mäso.Myslím,že už skúsim aj akúsi náhradu z hov.krku+špikové kosti.@2010 ,čo povieš na takúto verziu?
irenaw
tento recept ma dávno láka, uložím si nech som pripravená ak náhodou konečne natrafím na mäso, vyzerá to famózne
jerica
@2010 máme tu bratranca :
 varecha.pravda.sk/recepty/ossobucco-fotorecept/20279-rece...

robila som z receptu od @palokuchki ,bola to delikatesa,ale mäsiar sa dobre zapotil pokiaľ mi nachystal mäsko s kosťou,neveril že budem z toho niečo variť,vraj iba ak polievku,ukázala som mu recept aj s foto,konečne pochopil,potešil ma keď zavolal, že má nachystané mäsko ako som si priala,radosť na mojej strane ochotou mäsiara, čo nebolo uvarila som z receptu od @palokuchki ,tak ako píšem,delikatesa:-)

2010
@jerica , tych osso buco receptov je tu ani neviem ale najmenej 5 ,vsetky su vyborne ale su spravene skor ako Milanese -
( to je sparadajkami ).
1x jerica
pacik
Môžem len potichu závidieť, chýba mi hlavná ingrediencia - mäsiar :-)
porzellanka
@2010 Osso bucco robime zial zvacsa z tych "starsich teliat". In Bianco nepoznam, ale urcite vyskusam (takmer polovicu mojej kucharskej knihy tvoria recepty od 2010 s poznamkou treba vyskusat. Este som vsetko nevyskusala, ale postupne...Tym upravovanim receptov som myslela skor na seba, alebo vseobecne - tak predsa vznikaju nove recepty. Aj tento - ked v Taliansku neboli paradajky :-)).
hannah22
tak toto je už vysoká škola,recept poznám len z čítania a tíško závidím mäsiara.... ukladám , snáď niekedy sa zadarí.... :))
matata1
To je nádherný receptík. Také maznanie sa s mäskom musí stáť za to! Len taký malý zádrheľ to má - zohnať tú teľacinku.
2010
@hannah22 , @matata1 , naozaj nic zlozite, ale vsetko je o tej surovine, spikovej telacine ktora sa tak bezne nepredava alebo ako nasa miestna farmarka @palokuchki pouzila vlastne zdroje .
jerica
@ 2010 no a ja mám už vyskúšaný tvoj receptík,mäsiar u nás nemá problém mi takú nožinu s kosťou nachystať,len nie je z teľaťa ale z býčka.Bolo to eňo ňuňo:-)
ináč @ - wau,máš perfektný nick hodný "supermana"!! vždy som si ťa takého predstavovala:-)
slawek
Tvoje recepty sú veľmi inšpiratívne, aj ja oceňujem tradičné predpisy a použivanie originálnych ingrediencii. KK
2010
@slawek vela krat ta inspiruje co je okolo teba u nas sa hovori , beautifull one day , perfect the next, aj dnes bol jeden z tych dni ,na piesocnej plazi co ma 25 km a velke vlny, tyrkysove more , take v europe nexistuje ... robil som aj take tradicne ako tento recept kde asi sklamem vsetkych co davaju vsetko mozne a nemozne do klasiky ako Stroganoff . Cheers
 varecha.pravda.sk/recepty/hovadzie-stroganoff/24500-recep...




katka78
@2010 Ďakujem pekne za recept, dnes som podľa neho varila.. výborné, odporúčam!



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia