Foto: palokuchki
Ossobucco je hovadzi lytkovy sval odrezany a prepileny spolu so spikovou kostou. Uz su tu nejake recepty na upravu tohto druhu masa. Pridavam aj Zobraziť celý popisOssobucco je hovadzi lytkovy sval odrezany a prepileny spolu so spikovou kostou. Uz su tu nejake recepty na upravu tohto druhu masa. Pridavam aj tento moj recept, lebo je trochu odlisny od tych predchadzajucich.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 kg |
|
|
|
120 g |
|
4 strúčiky |
|
120 g |
|
80 g |
|
80 g |
|
60 g |
|
120 ml |
|
|
|
1 PL |
|
400 g (najvhodnejší druh ROMA) |
|
z 1 ks, a kôra |
|
z 1/2 ks, a kôra |
|
|
|
400 ml |
|
Postup
-
1
Moje rezy masa nie su take perfektne ako z obchodu. Minuly tyzden sme zabijali a synovi sa to nepodarilo krajsie prepilit. Maso bolo narezane na platky hrubky asi 1,5cm. Platky masa som umyla, osusila a pokorenila.
-
2
Maso som oprazila z obidvoch stran na rozohriatom oleji.
-
3
Oprazene maso som vybrala a odlozila do misky. Do hrnca som vlozila nakrajanu cibulu s cesnakom a chvilu som ju poprazila.
-
4
Potom som pridala nakrajany stopkovy celer, por a mrkvu. Zeleninu som spolu premiesala
-
5
a prikryla. V recepte hovoria, ze zelenina sa ma "spotit". Hrniec som odlozila na kraj sporaka asi tak na 5 minut.
-
6
Medzitym som si pripravila bouquet garni. Por dlhy asi 10cm, stopkovy celer, dve vetvicky tymianu, petrzlenovu vnatku a bobkovy list som spolu zviazala.
-
7
Do "vypotenej" zeleniny som vlozila paradajkovy pretlak.
-
8
Pretlak som premiesala so zeleninou a zaliala som to cervenym vinom.
-
9
Pridala som opecene maso, bouquet garni, doliala som vodu a pridala lyzicu soli. Cele cierne korenie som vlozila do sitka na caj a sitko som uviazala o ucho hrnca.
-
10
Nechala som to zovriet a potom som maso so zeleninou varila na miernom ohni 1,5 hodiny.
-
11
Ked bolo maso makke som ho zase vybrala na tanier a omacku som ochutila citronovou stavou a korou a pomarancovou stavou a korou a solou.
-
12
No a toto je synova vacsia porcia. On to mal s ryzou.
Tento recept ma zaujimal po teoretickej stranke lebo Taliani tvrdia ze je to ich stredoveky recept, ale pouzivaju tam paradajky ktore prisli do Europy ovela neskor. Mam "staru verziu" medzi svojimi receptami.
varecha.pravda.sk/recepty/ossobucco-in-bianco/16159-recep...