Osso buco s parmezánovým baby špenátom

amelie - fotkaamelie, 15. marca 2014
Osso buco s parmezánovým baby špenátom
Foto: amelie

Príprava aj varenie trvajú trochu dlhšie, ale výsledok stojí za to.

Suroviny

4 ks so špikovou kosťou (hrubé asi 4cm)
1 ks veľká
1 ks nastrúhaná
150-200 ml alebo ružové
450 ml
100 g
  +3 strúčiky cesnaku
3 pl
1 pl (nemusí byť)
2 pl
špenátová príloha:
750-1000 g (baby)
2 pl
.
 naložené v oleji

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na fotku sa mi nevmestili všetky suroviny, ale to, čo sa sem nevošlo, každý pozná:-)))

    Osso buco s parmezánovým baby špenátom - obrázok 1
  2. 2

    Plátky teľacieho mäsa osolíme, okoreníme a opečieme vo veľkej panvici na slnečnicovom oleji z oboch strán. Vyberieme na tanier a obalíme v hladkej múke. Do panvice pridáme k oleju maslo, na ktorom speníme nahrubo nakrájanú veľkú cibuľu (alebo dve menšie). Pridáme kolieska mrkvy a orestujeme dozlatista (ak treba, pridáme trochu masla alebo oleja). Podlejeme vínom a dusíme pod pokrievkou, kým sa suroviny nespoja, pridáme fond de veau (extrakt z teľacieho mäsa), podlejeme vodou a ešte chvíľu dusíme. Potom pridáme bouquet garni, ošúpané a prepolené strúčiky cesnaku, z ktorých sme vybrali nestráviteľný zelený prostriedok. Na tento základ poukladáme teľacie plátky obalené v múke a všetko zalejeme paradajkami z konzervy a paradajkovou šťavou.

    Osso buco s parmezánovým baby špenátom - obrázok 2
  3. 3

    Panvicu zakryjeme pokrievkou a dusíme asi pol až trištvrte hodiny na slabom plameni. Podľa potreby podlievame vodou. Potom mäso posypeme postrúhaným parmezánom (1-2 pl), obrátime na druhú stranu, podlejeme vodou alebo ešte lepšie paradajkovou šťavou, znova prikryjeme a dusíme približne rovnaký čas, kým mäso nezmäkne. Špenátové lístky umyjeme, odrežeme stopky a osušíme na utierke. Do širšej panvice nalejeme asi 100 ml vody, pridáme olivový olej, soľ, korenie a prelisovaný cesnak. Necháme zovrieť. Potom do vody vložíme špenátové lístky a necháme krátko povariť (1-2 minúty). Ak v panvici zostane voda, vylejeme ju a do špenátu môžeme primiešať trochu smotany. Mäso s paradajkovou omáčkou naložíme na tanier, pridáme špenát ozdobený plátkami sušených paradajok a pásikmi parmezánu.

    Osso buco s parmezánovým baby špenátom - obrázok 3
  4. 4

    Osso buco sa dá pripraviť aj z morčacieho stehna s kosťou. Je rovnako chutné. Prílohu si môže každý pripraviť podľa vlastnej chuti, napríklad tagliatelle...

Diskusia k receptu

17 komentárov k receptu
Paci sa mi tato priprava zvyknem robit dost casto Ossibuchi alla milanese ktore tiez potrebuju cas ale tento recept sa mi tiez pozdava tak urcite vyskusam aj takto :-)
Ahoj ja som povodne Moshe tak moja sorry ze tykam ale kuchary a velky si tykaju. Chvalim na super vybornu ja som sa to ucil od Gordona v jeho luxusnej Restike 2 mesiace.Dakujem za krasny recept na dusu vela dalsich uspechov vratil som sa nech sa sedlac uci.pa
nuž tak pochybujem že si "velky" Moshe iba ak ... Sedlač možno nebude mať záujem sa učiť od takého chudáka. My si tu tykáme aj malí a nekuchári. Mimochodom pekne si navarila "moja" :-) Stále dúfam, že aj raz zoženiem mäso vhodné na osso bucco ...
ooo..vysoký level...:-)
mne stačí ten plevel..
teda špenát a zemiaky..
môj dobrovoľný pôst do Veľkej noci je taký..:-)
@amelie ved zmena nezaskodi :) preto sa mi to paci a ked k nam opat zavita chladnejsie pocasie tak tento tvoj receptik bude ako prvy na stole :) tiez sa pripajam k blahozelaniam a prajem ti vsetko len to najlepsie :)
Ďakujem všetkým za ocenenie receptu (@tiginko , osso buco môžeš urobiť aj z morčacieho), aj za blahoželanie:-))) nebyť gratulantov, ani by som si neuvedomila, že mám narodky (nepočítam si roky, je mi to fuk...), takže mäso som pozháňala narýchlo a recept je len mojím variantom osso buco na milánsky spôsob:-)))

Pridaj komentár k receptu: