Opečené kuracie stehná na cesnaku a olivách fotorecept
Foto: sracz
Keď sme opúšťali Des Moines, tak v Iowe mrzlo a snežilo. Sviatok všetkých Alexandrov a Šaňov, 27. február, nás však po trojdňovom 2 570 Zobraziť celý popisKeď sme opúšťali Des Moines, tak v Iowe mrzlo a snežilo. Sviatok všetkých Alexandrov a Šaňov, 27. február, nás však po trojdňovom 2 570 km dlhom putovaní na juhozápad, privítal v Arizonskej Peorii s 32 °C teplotou. Plno kvitnúcich, hlavne okrasných, stromov a kríkov. Medzi úžitkovými prevládajú citróny, kvitnúce a dozrievajúce dva razy v roku, ale ani pomaranče, aj keď rodia „iba“ raz, sa nedajú zahanbiť. Podobne ako citróny, plné zrelých plodov a zároveň v kvete, s jemnou sťa jasmínovou vôňou.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
6 ks |
|
podľa potreby |
|
podľa chuti (alebo biele) |
|
3-4 PL (alebo kukuričný) |
|
1 200-1 500 g žlté (ružové) menšie |
|
7-12 strúčikov |
|
3-4 vetvičky (čerstvý) |
|
250-333 ml väčšie bez kôstok |
|
500-600 ml kvalitné |
|
2-3 PL |
|
Postup
-
1
… tak toto je všetko potrebné na dnešnú dobrotu z jedného hrnca. Aj keď je ešte len začiatok apríla, leto „pribehne“, čo by si nohou dupol. Vtedy sa málokomu chce tráviť hodiny pri šporáku. Čo najjednoduchšie a hlavne čo najrýchlejšie! To vždy bolo a bude heslo letných dní.
-
2
6 kuracích stehien, jedno balenie (ale takto môžete pripraviť aj celé kura, rozporcírované podľa Vašich zvykov), som dočistil, umyl, osušil a ostrým nožom v nich uvoľnil kosti od mäsa (aj časť pod nimi); potom som ich obojstranne jemne osolil a pokryl čerstvo mletým čiernym korením (ak by som bol mal biele, tak použil by som ho), ale ani korením 4 farieb nič nepokazíte.
-
3
Nasledovalo opečenie do červeno-zlatej farby, asi po 5÷7´ na každej strane.
-
4
Medzičasy som využil na dôkladné umytie a pokrájanie zemiakov na 1/6 či 1/8, očistenie a „naplátkovanie“ strúčikov cesnaku (ich počet voľte podľa Vašich chutí, ja som ich mal 7) a väčších odkôstkovaných olív, ako aj na prípravu halúzok čerstvého rozmarínu.
-
5
Opečené stehná som povykladal...
-
6
...a vo výpeku do červeno-hneda opiekol segmenty zemiakov,
-
7
ktoré následne uvoľnili miesto na krátke orestovanie plátkov cesnaku a koliesok olív.
-
8
Po ich spoločnom podusení som ich podlial bielym vínom (ja som mal Chenin blanc + viogner r. 2007, ale Vy sa riaďte, prosím svojim jazykom, presne tak, ako odporúčajú majstri francúzskej kuchyne: na varenie používaj ten druh vína, aké sám piješ najradšej a s najväčším pôžitkom), nechal krátko odpariť, vložil ku nim opečené mäso a zemiaky, ozdobil halúzkami čerstvého rozmarínu a 10÷12´ nechať „prevoňať“.
-
9
Asi po piatich minútach som zostavu pokropil „štamperdlíkom“ octu z červeného vína, minútku-dve nechal „prebublať“ a
-
10
podával ozdobené korunkou petržlenovej vňate,
-
11
alebo aj ½ guľkami hrozna.
-
12
… úprimne! Nepodpichujem, ale pochváliť sa musím. Nesial som, ani nepolieval, ale úrodu priebežne zbieram. Tentoraz v podobe citrónov. V ľavej ruke držím „strapec“ deviatich a ten v pravej, som na požiadanie bratránka Slávka z Pavlůvek na južnej Moravienke odvážil. Mal neuveriteľných, teda aspoň pre mňa s Mojou, 740 g!!! Dostal som sa k jednoduchému, chutnému a hlavne zdravému rcp na kuracie prsia, marinované v čerstvej citrónovej šťave, s veľmi krátko povarenou brokolicou. Čoskoro, s Vašim dovolením, Vám ho s radosťou predstavím.
Diskusia k receptu