Slané veterníky
Slané veterníky

Odpaľovné veterníčky so slanými plnkami

Marek Karaka
šéfkuchár a majiteľ reštaurácie Alej v Bojniciach, 3. januára 2020
Odpaľovné veterníčky so slanými plnkami
Foto: Pravda - Robert Hüttner
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
250 ml
50 g
1/2 KL
150 g
4 ks
1/3 KL
Na peny:
1 bal.
100 ml
100 g
100 g
50 g
 čerstvý




Postup

  1. 1

    Cesto: V hrnci necháme zovrieť vodu s maslom a so soľou. Múku prisypeme naraz a miešame, až kým sa cesto nezačne oddeľovať od stien hrnca. Takto pripravené cesto dáme do misy a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Postupne primiešame vajcia (po jednom) a prášok do pečiva. Cesto dáme do vrecúška na zdobenie a na plech vystlaný papierom na pečenie vytvarujeme malé venčeky (veterníky). Pečieme v rúre vopred vyhriatej na 200 °C asi 25 minút dozlatista.

  2. 2

    Lososová pena: Najemno nakrájaného údeného lososa vmiešame do syra Philadelphia, dochutíme soľou, korením, čerstvým kôprom a kvapkou citrónovej šťavy. Všetko spolu poriadne vymiešame.

  3. 3

    Bryndzová pena: Bryndzu vymiešame so soľou, s korením, mletou rascou a červenou paprikou, zjemníme lyžicou smotany na šľahanie a všetko dôkladne vymiešame.

  4. 4

    Nivová pena: Zo smotany na šľahanie vyšľaháme hustý krém, pridáme nahrubo nastrúhanú nivu, dochutíme soľou, korením a dobre vymiešame.

  5. 5

    Vychladnuté upečené košíčky, prekrojíme vodorovne na polovicu a naplníme penou.

Diskusia k receptu

smejkad
Už som skúšala odpaľované na slano, ale my sme konzervatívni, nám k tomu pasuje sladký krém. Každopádne tieto krémy vyzerajú byt fajn, určite stoja za vyskúšanie. Ja si najviac robím chute na ten lososový :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia