Slané veterníky
Odpaľovné veterníčky so slanými plnkami
Autor receptu: redakcia
Postup- Cesto: V hrnci necháme zovrieť vodu
s maslom a so soľou. Múku prisypeme naraz
a miešame, až kým sa cesto nezačne oddeľovať od stien hrnca. Takto pripravené cesto
dáme do misy a necháme vychladnúť na
izbovú teplotu. Postupne primiešame vajcia (po jednom) a prášok do pečiva. Cesto dáme do vrecúška na zdobenie a na plech vystlaný papierom na pečenie vytvarujeme malé venčeky
(veterníky). Pečieme v rúre vopred vyhriatej
na 200 °C asi 25 minút dozlatista.
- Lososová pena: Najemno nakrájaného údeného lososa vmiešame do syra Philadelphia, dochutíme soľou,
korením, čerstvým kôprom a kvapkou citrónovej šťavy. Všetko spolu poriadne vymiešame.
- Bryndzová pena: Bryndzu vymiešame
so soľou, s korením, mletou rascou a červenou paprikou, zjemníme lyžicou smotany
na šľahanie a všetko dôkladne vymiešame.
- Nivová pena: Zo smotany na šľahanie vyšľaháme hustý krém, pridáme nahrubo nastrúhanú nivu, dochutíme soľou, korením a dobre
vymiešame.
- Vychladnuté upečené košíčky, prekrojíme
vodorovne na polovicu a naplníme penou.
|