Obrátené fliačky so šunkou fotorecept

sracz - fotkasracz, 3. mája 2022
Obrátené fliačky so šunkou (fotorecept)
Foto: sracz

Čas poveľkonočný je pre túto domácu dobrotu ako stvorený. Ak ste sa pred sviatkami dostatočne zásobili, určite Vám zavadzajú zvyšky na šťavnato Zobraziť celý popisČas poveľkonočný je pre túto domácu dobrotu ako stvorený. Ak ste sa pred sviatkami dostatočne zásobili, určite Vám zavadzajú zvyšky na šťavnato uvarenej údenej, azda aj rolovanej, šunky. Pokiaľ sa sem-tam nájde aj klobása, tak ju jednoducho pokrájajte na menšie polkolieska a pridajte ju do základnej zostavy. Nič s ňou nepokazíte, zvýraznite výsledný „šmak“ obsahu tanierov a budete mať miesta ešte viac. Každá domácnosť má svoje zaužívané obyčaje na „šunkofleky“ a všetky sú tie najsamlepšejšie.

4-6
porcie
30 minút
príprava
50-60 minút
na 180 °C

Suroviny

120-150 g
200 g
7-8 ks
2-3 ks
1-2 ks
250 g veľké (Babuni)
600-700 g
200-250 g
podľa chuti
2-3 ML
2-3 KL
3-4 PL lahôdková (alebo lečo)
5-6 ks
240-250 ml strúhaný (gouda a mozzarella)
240-250 ml (petržlenová a zelerová)
4-5 PL
240-250 ml




Postup

  1. 1

    Pokrájal som 3-4 plátky prerastenej údenej slaniny, vyškvaril ju a priložil k nej pokrájanú červenú cibuľu, celý zväzok mladej cibuľky s jej zelenými „pierkami“ a pokrájané stonky zeleru a hrubostennú zelenú papriku.

    Obrátené fliačky so šunkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Než sa mi po zmiešaní celý cibuľový základ „nasosal“ tuku, dal som do vriacej osolenej vody vyvariť vrecúško veľkých fliačkov, v mojich rodných Košiciach nazývaných „ľečky“.

    Obrátené fliačky so šunkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď cibuľky získali správnu chuťovú konzistenciu, pridal som k nim do hrnca pokrájanú šunku, premiešal.

    Obrátené fliačky so šunkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keďže sa mi zdala málo „ščavnatá“, z pripraveného maslo som pridal PL, premiešal, krátko podusil.

    Obrátené fliačky so šunkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Jemne prstami som osolil a pridal koreniny: kopcovitú PL sladkej mletej papriky, KL čerstvo mletého čierneho korenia a „hranu“ nadstavil medium Salsou (ak by som nemal, pridám svoje lečo). Pridal som 4-5 PL masla, lebo na záver budem fliačky zapekať.

    Obrátené fliačky so šunkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po krátkom podusení a „skamarátení“ sa v priestore, som scedil uvarené fliačky a bez premývania ich preložil do hrnca, potom k nim „vbuchol“ celé vajíčka, posypal strúhanou zmesou polotvrdých syrov a kopcovitým hrnčekom petržlenových a zelerových lístočkov.

    Obrátené fliačky so šunkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Komletnú zostavu som zľahka premiešal, preložil do maslom vymasteného a strúhankou posypaného pekáča, zalial „škatuľkou“ šľahačkovej smotany, posypal troškou strúhaného syra, na povrch poukladal „hoblinky“ masla, opäť posypal strúhankou, vložil asi na ¾ hodinku do elektrickej rúry vyhriatej na 180 °C...

    Obrátené fliačky so šunkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...až získala takúto peknú zlato-červenú farbu.

    Obrátené fliačky so šunkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Výsledné „dielo“ na tanieri tiež nevyzeralo zle. V skutočnosti je to „Fliačkošunka bábiky Angeliky“. Vulgo, obrátené „šunkofleky“, podľa objednávky mojej dcérky. Od dievčenských sukničiek, mi rázne prikazovala: „Tati, ale viac mäsa ako lečiek“, podobne ako aj s jej obľúbenými haluškami, či strapačkami, viac „pojidla“ ako základu. Podobné „chúťky“ prezentované príkazmi i nariadeniami reprezentujú aj moju lepšiu a krajšiu „prišahanu polovičku“. Keďže som okru ako „nakladačky“ tunajším trhom bol nútený vziať do úvahy sťa náhradu za uhorky, tak aj teraz bola vhodnou prílohou i k tomuto jedlu. Inšpirovaný šikovnou vareškou @Izabella929 som túto „várku“ okry à la Znojmo skombinoval s kúskami hrubostennej papriky, zelerovými stonkami, baby paradajkami a kôrou červeného melóna (na Zemplíne „hrižacej diňi“). Izka milá, ďakujem Ti véééľmi pekne za „nakopnutie“!

    Obrátené fliačky so šunkou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

kuko95
Toto som strašne ľúbil ale babka to nerobila nikdy tak komplikovane..iba slíže údené mlieko vajcia a koreniny a kyslé uharky nič viac
1x sracz




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia