Cestoviny

Obrátené fliačky so šunkou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Čas poveľkonočný je pre túto domácu dobrotu ako stvorený.* Ak ste sa pred sviatkami dostatočne zásobili, určite Vám zavadzajú zvyšky na šťavnato uvarenej údenej, azda aj rolovanej, šunky. Pokiaľ sa sem-tam nájde aj klobása, tak ju jednoducho pokrájajte na menšie polkolieska a pridajte ju do základnej zostavy. Nič s ňou nepokazíte, zvýraznite výsledný „šmak“ obsahu tanierov a budete mať miesta ešte viac. Každá domácnosť má svoje zaužívané obyčaje na „šunkofleky“ a všetky sú tie najsamlepšejšie.

4-6
porcie
30 minút
príprava
50-60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pokrájal som 3-4 plátky prerastenej údenej slaniny, vyškvaril ju a priložil k nej pokrájanú červenú cibuľu, celý zväzok mladej cibuľky s jej zelenými „pierkami“ a pokrájané stonky zeleru a hrubostennú zelenú papriku.
  2. Než sa mi po zmiešaní celý cibuľový základ „nasosal“ tuku, dal som do vriacej osolenej vody vyvariť vrecúško veľkých fliačkov, v mojich rodných Košiciach nazývaných „ľečky“.
  3. Keď cibuľky získali správnu chuťovú konzistenciu, pridal som k nim do hrnca pokrájanú šunku, premiešal.
  4. Keďže sa mi zdala málo „ščavnatá“, z pripraveného maslo som pridal PL, premiešal, krátko podusil.
  5. Jemne prstami som osolil a pridal koreniny: kopcovitú PL sladkej mletej papriky, KL čerstvo mletého čierneho korenia a „hranu“ nadstavil medium Salsou (ak by som nemal, pridám svoje lečo). Pridal som 4-5 PL masla, lebo na záver budem fliačky zapekať.
  6. Po krátkom podusení a „skamarátení“ sa v priestore, som scedil uvarené fliačky a bez premývania ich preložil do hrnca, potom k nim „vbuchol“ celé vajíčka, posypal strúhanou zmesou polotvrdých syrov a kopcovitým hrnčekom petržlenových a zelerových lístočkov.
  7. Komletnú zostavu som zľahka premiešal, preložil do maslom vymasteného a strúhankou posypaného pekáča, zalial „škatuľkou“ šľahačkovej smotany, posypal troškou strúhaného syra, na povrch poukladal „hoblinky“ masla, opäť posypal strúhankou, vložil asi na ¾ hodinku do elektrickej rúry vyhriatej na 180 °C...
  8. ...až získala takúto peknú zlato-červenú farbu.
  9. Výsledné „dielo“ na tanieri tiež nevyzeralo zle. V skutočnosti je to „Fliačkošunka bábiky Angeliky“. Vulgo, obrátené „šunkofleky“, podľa objednávky mojej dcérky. Od dievčenských sukničiek, mi rázne prikazovala: „Tati, ale viac mäsa ako lečiek“, podobne ako aj s jej obľúbenými haluškami, či strapačkami, viac „pojidla“ ako základu. Podobné „chúťky“ prezentované príkazmi i nariadeniami reprezentujú aj moju lepšiu a krajšiu „prišahanu polovičku“. Keďže som okru ako „nakladačky“ tunajším trhom bol nútený vziať do úvahy sťa náhradu za uhorky, tak aj teraz bola vhodnou prílohou i k tomuto jedlu. Inšpirovaný šikovnou vareškou @Izabella929 som túto „várku“ okry à la Znojmo skombinoval s kúskami hrubostennej papriky, zelerovými stonkami, baby paradajkami a kôrou červeného melóna (na Zemplíne „hrižacej diňi“). Izka milá, ďakujem Ti véééľmi pekne za „nakopnutie“!