Musaka so zemiakmi fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 19. decembra 2010
Musaka so zemiakmi (fotorecept)
Foto: alexdidi

Musaka sa robí na mnoho spôsobov. Základom je baklažán a mäso. Aj Varecha už nejaké obsahuje. Ja vám chcem predstaviť ten môj, ktorý sme si najviac obľúbili a to aj so zemiakmi a cuketou.

4
porcie
60 minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Suroviny

500 g, mleté
1 ks, veľký
2 ks, menšia
1 ks
1 ks
2 strúčiky
2 PL
2 PL
2 PL
2 PL
250 ml
štipka
100 g, alebo Grana Padano
500 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Baklažán narežeme po dĺžke na tenké plátky, osolíme a necháme vypotiť. Potom ho opláchneme a osušíme. Cuketu nakrájame na tenké kolieska. Baklažán aj cuketu dáme na pekáč vyložený papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme v rúre asi 15 minút pri 190st C.

    Musaka so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na olivovom oleji podusíme do sklvita pokrájanú cibuľu, pridáme pretlačený cesnak a mleté mäso. Osolíme, okoreníme a dusíme 30 minút. Podľa potreby podlejeme vývarom alebo vodou. Potom pridáme par. pretlak a krájané paradajky z konzervy, ešte chvíľu podusíme.

    Musaka so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zemiaky porežeme na kolieska a predvaríme asi 5-8 minút.

    Musaka so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na masle opražíme múku, zalejeme mliekom, osolíme a pridáme muškátový oriešok. Chvíľu povaríme. Do bešamelu primiešame polovicu syra.

    Musaka so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zapekaciu misu vymastíme maslom a uložíme zemiaky. Osolíme, okoreníme.

    Musaka so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na zemiaky navrstvíme pripravené mäso.

    Musaka so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    .....a cuketu.

    Musaka so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    .....a baklažán.

    Musaka so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zalejeme bešamelom a posypeme zostávajúcim syrom. Zapekáme v rúre 30 minút pri 190st C.

    Musaka so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 9
Recept je zaradený do kategórií:
Hovädzie mäso, Balkánska kuchyňa, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Zapekané

Diskusia k receptu

bababa
Prave mi prisiel vhod tento recept, bude dnes na veceru uz sa tesim.
evanaaa
pekne si to urobila, baklažán je posladná vrstva? U dcéry som raz jedla ale robila to prvýkrát a dala surové zemiaky, nestačili sa prepiecť, boli trochu tvrdé, ináč dobré.
evanaaa
Tiež by som chcela správny recept na " bigos", neviem, či sem niekto už dal. Jedla som len kúpený v Tescu, dobre to rozvoniavalo.
evanaaa
No, už som našla až dva recepty, takže okrem tejto musaky som si ich oba vložila do KK.
adrikam
Pred chvilou som to uvarila a tááák dobre sme sa najedli. Je to ozaj vynikajúce. Trošku zložitejšia príprava, ale stojí to zato.
sportak
Tento recept sa mi páči a čo je hlavné, že aj my predvárame zemiaky a potom nie sú tvrdé. V sobotu vyskúšam.
tiginko
včera sme ho mali na obed, z predvarených zemiankov a len s baklažánmi, bez cukíny. Bolo to fakt výborné. Škoda len, že kvôli dcére, ktorá neznáša laktózu, som robila bešamel zo sójového mlieka a trošku bol cítiť rozdiel. Ale inak úžasné jedlo, pripomína letné dovolenky :-)
hujhamara
Babizne ja som jedla pravy Musaka v Grecku zila som tam dlhe roky verim ze si najdem cas a napisem vam ako sa roby prvorade mlete meso na cibulke dobre upecene koreniny cierne korenie sol a oregano olivovy olej toto pre mna nema ani farbu prepac lebo bolo to moje oblubene papanicko tak si ho trosku urobyla cudne
alexdidi
@hujhamara na musaku existuje asi toľko originálnych receptov ako na našu kapustnicu alebo guláš...rada by som však videla aspoň jeden tvoj recept, ktorý by si "urobyla"/či urobila?/....parmezán, grana padano nie sú asi syry...pre teba roky žijúcu v Grécku sa za syr ráta asi len eidam....

Zaujímavé video z archívu TV Varecha