Musaka so zemiakmi (fotorecept)

Autor receptu: alexdidi

Musaka sa robí na mnoho spôsobov. Základom je baklažán a mäso. Aj Varecha už nejaké obsahuje. Ja vám chcem predstaviť ten môj, ktorý sme si najviac obľúbili a to aj so zemiakmi a cuketou.

4
porcie
60 minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Baklažán narežeme po dĺžke na tenké plátky, osolíme a necháme vypotiť. Potom ho opláchneme a osušíme. Cuketu nakrájame na tenké kolieska. Baklažán aj cuketu dáme na pekáč vyložený papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme v rúre asi 15 minút pri 190st C.
  2. Na olivovom oleji podusíme do sklvita pokrájanú cibuľu, pridáme pretlačený cesnak a mleté mäso. Osolíme, okoreníme a dusíme 30 minút. Podľa potreby podlejeme vývarom alebo vodou. Potom pridáme par. pretlak a krájané paradajky z konzervy, ešte chvíľu podusíme.
  3. Zemiaky porežeme na kolieska a predvaríme asi 5-8 minút.
  4. Na masle opražíme múku, zalejeme mliekom, osolíme a pridáme muškátový oriešok. Chvíľu povaríme. Do bešamelu primiešame polovicu syra.
  5. Zapekaciu misu vymastíme maslom a uložíme zemiaky. Osolíme, okoreníme.
  6. Na zemiaky navrstvíme pripravené mäso.
  7. .....a cuketu.
  8. .....a baklažán.
  9. Zalejeme bešamelom a posypeme zostávajúcim syrom. Zapekáme v rúre 30 minút pri 190st C.