Musaka so zemiakmi (fotorecept)
Autor receptu: alexdidi
Musaka sa robí na mnoho spôsobov. Základom je baklažán a mäso. Aj Varecha už nejaké obsahuje. Ja vám chcem predstaviť ten môj, ktorý sme si najviac obľúbili a to aj so zemiakmi a cuketou.
4 porcie |
60 minút príprava |
30 minút na 190 °C |
Postup
- Baklažán narežeme po dĺžke na tenké plátky, osolíme a necháme vypotiť. Potom ho opláchneme a osušíme. Cuketu nakrájame na tenké kolieska. Baklažán aj cuketu dáme na pekáč vyložený papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme v rúre asi 15 minút pri 190st C.
- Na olivovom oleji podusíme do sklvita pokrájanú cibuľu, pridáme pretlačený cesnak a mleté mäso. Osolíme, okoreníme a dusíme 30 minút. Podľa potreby podlejeme vývarom alebo vodou. Potom pridáme par. pretlak a krájané paradajky z konzervy, ešte chvíľu podusíme.
- Zemiaky porežeme na kolieska a predvaríme asi 5-8 minút.
- Na masle opražíme múku, zalejeme mliekom, osolíme a pridáme muškátový oriešok. Chvíľu povaríme. Do bešamelu primiešame polovicu syra.
- Zapekaciu misu vymastíme maslom a uložíme zemiaky. Osolíme, okoreníme.
- Na zemiaky navrstvíme pripravené mäso.
- .....a cuketu.
- .....a baklažán.
- Zalejeme bešamelom a posypeme zostávajúcim syrom. Zapekáme v rúre 30 minút pri 190st C.