Mrkvová polievka s medom a ricottou

Jaromír Štefanovič
šéfkuchár hotela Arcadia***** v Bratislave, 16. februára 2017
Mrkvová polievka s medom a ricottou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

350 g
1 ks
2 PL
1 PL
15 g
4 g
1 l
Domáca ricotta:
1,5 l
500 ml
1 PL
4 KL




Postup

  1. 1

    Cibuľu očistíme a nadrobno nakrájame. Mrkvu očistíme, umyjeme a nakrájame na hrubšie kolieska. V kastróle zohrejeme maslo, pridáme cibuľu a opražíme dozlatista. Pridáme mrkvu a ďalej pražíme asi 2 minúty. Zalejeme pripraveným teplým vývarom a privedieme do varu. Znížime teplotu a varíme asi 20 minút. Hotovú polievku rozmixujeme, precedíme cez cedidlo a dochutíme medom, soľou, korením a zjemníme maslom. Podávame s domácou ricottou.

  2. 2

    Domáca ricotta: Mlieko, smotanu a soľ zahrievame za stáleho miešania až do bodu varu. Pridáme citrónovú šťavu, teplotu znížime a miešame ešte 2 minúty. Odstavíme a necháme stáť 5 minút. Cedidlo vyložíme obrúskom. Zmes vylejeme do cedidla a necháme pri izbovej teplote hodinu odkvapkať. Odkvapkanú srvátku vylejeme a ricottu zo sita dáme do plastovej škatuľky, uzavrieme a dáme do chladničky. Z uvedeného množstva vznikne 400 g ricotty, ktorá vydrží 5 dní.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia