Morčacie žľazy s tvarohovými rezancami fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 17. januára 2016
Morčacie žľazy s tvarohovými rezancami (fotorecept)
Foto: mesiar50

Toto jedlo som dnes pripravoval prvý krát a bolo docela chutné.

Suroviny

Suroviny na perkelt z morčacích žliaz:
700 g
2 ks
1 ks
2 ks
150 ml
3 PL
1 PL
1 ČL väčšia
podľa chuti
podľa chuti
1 menšia ks
Suroviny na tvarohové rezance:
150 g
100 g
2 ks
cca 30 - 40 ml studená (podľa potreby)
Ďalšie suroviny:
500 g
2 PL




Postup

  1. 1

    Ahojte.Začneme s odblaňovaním morčacích žľiaz.Postupujeme takto: Umyté žľazy obaríme horúcou vodou po dobu piatich minút.

    Morčacie žľazy s tvarohovými rezancami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po uplynutí piatich minút vodu zo žľiaz zlejeme a žľazy ponoríme do studenej vody. Necháme ich v studenej vode asi desať minút.

    Morčacie žľazy s tvarohovými rezancami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ďalej zo žľiaz musíme odstrániť blanu.Ako vidíte na vrchu si ju narežeme a od stredu stiahnem blanu najprv z jednej a potom následne aj z druhej strany.

    Morčacie žľazy s tvarohovými rezancami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Žľazy ďalej pokrájame na kocky.

    Morčacie žľazy s tvarohovými rezancami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pokrájame si na malé kocky cibuľu,zelenú papriku a tiež aj paradajku zbavenú od šupky.

    Morčacie žľazy s tvarohovými rezancami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravíme si koreniny potrebné na perkelt.

    Morčacie žľazy s tvarohovými rezancami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na bravčovej masti (oleji) posmažíme cibuľu.Potom k nej pridáme na kocky pokrájanú zelenú papriku a tiež aj paradajky.

    Morčacie žľazy s tvarohovými rezancami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zmes zeleniny smažíme ďalej asi 15 minút.

    Morčacie žľazy s tvarohovými rezancami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Lečovú zmes stiahneme z tepelného zdroja a pridáme k nej za polievkovú lyžicu mletej červenej papriky.Dielo z leča necháme postáť už mimo,,tepla".

    Morčacie žľazy s tvarohovými rezancami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Do lečovej zmesi ďalej primiešame posekané morčacie žľazy a dielo premiešame.Potom k nemu pridáme aj koreniny,vegetu,soľ.(podľa vašej chuti a uváženia).Majoránku a ešte aj kávovú lyžičku červemej mletej papriky som prisypal do jedla až pri finalizácii uvareného jedla.

    Morčacie žľazy s tvarohovými rezancami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Do pripravujúceho sa jedla ďalej prilejeme červené víno a smažíme ho bez pokrievky zhruba 20 minút.

    Morčacie žľazy s tvarohovými rezancami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Keď je už jedlo hotové dochutíme ho trochou majoránu a pridáme k nemu ešte aj kávovú lyžicu mletej papriky.Finálne jedlo premiešame a podľa vašej chuti si ho ešte môžete dochutiť.

    Morčacie žľazy s tvarohovými rezancami (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    A teraz sme už pri bode kde si urobíme rezance.Každý z nás má určite svoj vlastný postup prípravy,no ja ich mám rád keď sú trochu tuhšie.Vy si ich môžete spraviť iba s jedným vajcom a dokonca moja drahá polovička ich robí bez vajca.

    Morčacie žľazy s tvarohovými rezancami (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Z horevyššie uvedených surovín si vypracujem tuhšie cesto.Je dobré keď si pred rozvalkaním cesto a aj dosku pomúčime.

    Morčacie žľazy s tvarohovými rezancami (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Cesto rozvalkáme na tenko.

    Morčacie žľazy s tvarohovými rezancami (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Ďalej,kraj cesta pomúčime a prehneme ho smerom nahor.

    Morčacie žľazy s tvarohovými rezancami (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Cesto takto prekladáme až po koniec.Nezabudnite si jeho vrch stále potrieť múkou.Kľudne si tam môžete,,prihodiť" viac múky ako ja.

    Morčacie žľazy s tvarohovými rezancami (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Po zrolovaní ceta si z neho ukrajujeme a rezance následne porozoberáme.Ako vidíte v pravo dole na doske mám múku s ktorou si každý jeden kus rezanca trochu pomúčim.

    Morčacie žľazy s tvarohovými rezancami (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Rezance ukladáme na pracovnú dosku tak,aby sa nám moc nezlepili.

    Morčacie žľazy s tvarohovými rezancami (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Ďalej,rezance varíme v mierne osolenej vode po dubu cca 10-15 min.

    Morčacie žľazy s tvarohovými rezancami (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Uvarené rezance vložíme do sitka a opláchneme ich studenou vodou.Necháme ich odkvapkať a potom do nich vmiešame tvaroh a kyslú smotanu. Želám Vám dobrú chuť a pekný zvyšok nedeľného dňa.

    Morčacie žľazy s tvarohovými rezancami (fotorecept) - obrázok 21

Diskusia k receptu

terinka55
Pán kuchár, dobre si navaril. Toto som ešte nikdy nejedla, ochutnala by som. Pekný recept. Pozdravujem a ešte peknú nedeľu Ti prajem. Dávam 5*****.
izabella929
@mesiar50 , tak toto sa ti veru podarilo, presne takto som ich jedla v Maďarsku na štrúdlovom festivale..no paráda, ktorá nemá chybu..vďaka, že si tento recept pridal, ja som sa nedostala k surovine...mňamkové.-)
kukulienka71
ja takéto nemusím, ale chválim za pekne rozpísaný recept. Pamätám si, keď otvorili Most Márie Valérie, do reštaurácie vedľa môjho pracoviska chodili húfne hostia z druhej strany Dunaja na býčie žľazy, to bol veľký ťahák pre nich:-)
mesiar50
@izabella929
Ako som už písal horevyššie tak som tie žľazy kúpil v Auchan v maďarsku.Či ich tam majú pravidelne to naozaj neviem a to,že kde by som ich hľadal na slovensku to tiež neviem.Snáď by mi som na tùto dilemu hľadal odpoveď v niektorom z mäsiarskych obchodov.Veľmi pekne ti ďakujem.

renulienka
Byčie žlazy boli u nás v sobotu na obed, verím, že aj tieto morčacie chutia. Myslím, že v Madarsku dostat aj kohútie . Je to delikatesa ;-)
mesiar50
@kukulienka71
Moje dievčatá toto jedlo vôbec neochutnali
i keď mne chutili lepšie ako baranie či býčie žľazy.Rešpektujem ich postoj k jedlu a rešpektujem aj tvoj úprimný názor týkajúci sa môjho jedla.Srdečná vďaka. :-)

@renulienka
Býčie žľazy som varil neraz a je to tiež chutné jedlo.Pôvodne som chcel pripraviť tebou spomínané kohútie žľazy,ale som ich nevidel nikde.Ďakujem ti veľmi pekne.
;-)


izabella929
@mesiar50 , viem, že sa tam dajú kúpiť často , alebo skoro vždy na trhu...lenže už som dosť ďaleko odtiaľ..ale jedného času som sem dala recept na kohútí paprikáš tiež ako príloha bola tvarohové rezance so slaninkou a hoci som to jedla osobne v Maďarsku, u nás to nepatrí medzi špičkové jedlá..
hannah22
velmi dobre spracovaný recept, ako vždy a hlavne zaujímavý... ešte som sa s nimi nestretla ale aspon viem niečo nové... dakujem..
kecemis
Zaujimavo si navaril. Priznam sa, ze som to este nejedol, ale urcite by som vyskusal.
mesiar50
@hannah22
Žľazy sú vlastne jemné mäso ktoré obsahujú veľa bielkovín.Jedlo sa uvarí veľmi rýchlo a je chuťovo dobré.
Nechcem nikoho nahovárať,ale keď si ho raz odhodláš pripraviť,tak určite nebudeš sklamaná.Ďakujem ti srdečne.
mesiar50
@kecemis
Morčacie žľazy nemajú takú výraznú vôňu ako býčie žľazy a sám som bol prekvapený ich jemnosťou a dobrou chuťou.Keď si ich raz pripravíš,tak verím tomu,že nebudeš banovať.Ďakujem ti pekne priateľu.
pivonka
Nielen, že som morčacie žľazy nejedla, ale som si doteraz ani neuvedomila, že sa môžu pripravovať na jedlo. Je to zvláštna papriková kombinácia s tvarohovými rezancami a neviem si ju predstaviť. Keď je to ale v Maďarsku obľúbené, tak to musí byť dobré. Rada by som to ochutnala. Kedy býva štrúdľový festival? Hľadala som na internete ale nenašla som. Ináč - perfektne popísaný a nafotený recept.
mesiar50
@pivonka zlatá,nemusíš cestovať do maďarska k vôli takémuto jedlu.Toto jedlo hravo zvládne aj laik.Či budeme pripravovať žľazy z býka,moriaka,kohúta atď.,bude pracovný postup stále rovnaký.Veľmi pekne ti ďakujem.
pivonka
@mesiar50 , ďakujem! Ešte žiadne žľazy som nejedla, ale keď som zvládla vo Francúzsku slimáky (až dva! a nebolo to teda nič moc!), tak by som asi zvládla aj žľazy, ale po prvý raz by som ich chcela jesť od odborníka. Už som zistila, že štrúdľový festival je na Slovensku, čo tam žľazy koštovala @izabela. Ale taká štrúdľa tiež nie je od veci a možno aj iné maďarské pochúťky by boli - napríklad haláslé. Lenže do Trhovej Hradskej od nás cesta verejnými prostriedkami trvá 6 hodín, veď by som sa do večera ani domov nedostala. Musím v máji zagitovať rodinu a pôjdeme autom. Asi.
sracz
Sevas Laci_Maci @mesiar50 kamarát od Tuli_Pánov! Zabodoval si týmto mnohomnoho hviezdičkovým rcp (teda aspoň u mňa na 2016 %). Ešte doma som pripravoval "samčiu lásku) často. Dokonca podľa mojeho rcp dlhé roky pripravovali túto delikatesu v motoreste "U černého pelikána", na čo som veľmi pyšný, medzi Rožnovom a Valašským Meziříčím. Túto - okrasu moriakov - som ale nikdy nejedol, čo ma veľmi hnevá, lebo ako čítam a vidím Tvoje dielo, sú naozaj super. Neverím, že ich tu zoženiem, ale skúsim u Mexičanov, alebo Číňanov. Narobil si mi chute, že asi ani nebudem dlho dobre spávať! -:))) Ďakujemm, blahoželám Ti ku statočnej práci a želám krásne dni v zdaví, šťastí a spoločnosti usmievavých, dobroprajných ľudí!
1x vini55
mesiar50
@sracz
Sevas Feri @sracz z ďalekej USA.
Dozaisto ťa ešte v motoreste,,U černého pelikána"dodnes spomínajú,keďže si skvelý kuchár.Keby si nezohnal morčacie,tak možno budú mať kohútie žľazy.Srdečná vďaka kamarát a tiež ti prajem veľa zdravia,šťastia a mnoho dobrých ľudí okolo teba.
1x vini55
marta23
mesiar50 , obrázky č. 15 a 16 sú identické, rovnaké. Nemohli by ste to opraviť? Na obrázku č. 16 nie je to skladanie cesta znázornené. Ďakujem.
mesiar50
@marta23
Vami spomínané obrázky boli naozaj trochu pomiešané.Svoju chybu som ako,tak opravil.Ďakujem za upozornenie a želám Vám pekný večer.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia