Morčacie drobky s orzom podľa seniora fotorecept
Foto: sracz
Cestoviny, hlavne ako príloha k rôzne pripraveným mäsám, sú na stole našej kuchyne častým a obľúbeným „hosťom“. Slovenská ryža, tarhoňa i mrvenica (na Zobraziť celý popisCestoviny, hlavne ako príloha k rôzne pripraveným mäsám, sú na stole našej kuchyne častým a obľúbeným „hosťom“. Slovenská ryža, tarhoňa i mrvenica (na „vihodze sciranka“), sú nielen chutné, ale aj jednoduché na prípravu. Tu by som slovenskú ryžu darmo hľadal, ale 100 % ju nahrádza talianske orzo №74. Dnes si Vám dovoľujem predstaviť svoj variant s krkmi i drobkami moriek, s hlivou kotúčovou a restovanou pečeňou. Po „Turkey Day“ je morčacie mäso naozaj lacné, tak som si experimentoval.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
4-5 PL (alebo slnečnicový) |
|
2-3 ks menšia |
|
150-200 g |
|
1,5-2 kg (krky, pečeň, srdcia a žalúdky) |
|
240-250 g |
|
2-3 ks |
|
podľa chuti |
|
1 ČL |
|
2 KL |
|
2 PL (Nahrin) |
|
2-3 KL |
|
3-4 strúčiky |
|
3-4 PL (alebo domáci pikantný krém) |
|
1,5-2 l (alebo mäsový vývar) |
|
0,5-1 ČL |
|
250-300 g |
|
5-7 ks |
|
2-3 KL |
|
Orzo: | |
435 g |
|
900 ml horúca |
|
2 KL |
|
2 PL |
|
|
Postup
-
1
Než mi došlo, zmohol som sa iba na tento skrátený úvodný záber...
-
2
Na dno liatinového hrnca som postrúhal žltú a červenú cibuľu, zalial ju kukuričným olejom a pridal pokrájaný kúsok údenej klobásy (lebo mi už dlho zavadzal v chladničke).
-
3
Po premiešaní a asi 5-7 minútach oprážania som pridal pokrájané kúsky morčacích drobkov,
-
4
žltej veľkej papriky a stonkového zeleru.
-
5
Zmiešal, podusil, osolil a zasypal koreninami (ČL čerstvo mletého čierneho korenia, 2 KL domácej vegety, 2 PL korenia NAHRIN na kuracinu, PL mletej sladkej papriky), „hranu diela“ zvýraznil 3 PL pikantnej paprikovej zmesi Harissa a 4 strúčikmi pretlačeného cesnaku. Zamiešal a nechal krátko prepojiť chute. V žltom hrnci, „vykukujúceho“ v pozadí, som na PL oleja opražil 453 g „škatuľku“ orza (slovenskej ryže), zalial ho 900 ml horúcej vody, pridal 2 KL soli a 2 PL masla, zakryl pokrievkou a varil, než sa voda odparila a v orze sa objavili dierky, kedy som doň vmiešal „statočný“ hrnček pokrájanej petržlenovej vňate.
-
6
Po 5-7 minútach, keď sa mäso s koreninami podusilo, zalial som ho poldruhalitrom horúcej vody a vsypal mocca lyžičku jedlej sódy bikarbóny (preto tá pena na povrchu), podľa rady dobrej víly babičky lady Ann, čím som podstatne skrátil dobu (asi 60 minút) na uvarenie tvrdšieho mäsa.
-
7
Potom som ho vybral z tekutiny a nechal trošku ochladiť. Uvoľnené miesto zaujala pokrájaná hliva kotúčová (kráľovské fanfáry). Než sa trošku obvarila a zmäkla, obral som mäso z ochladených morčacích krkov a spolu so žalúdkami (alias „zuzkami čo zúzikmi“) ho pokrájal,
-
8
vložil späť do hrnca,
-
9
zmiešal s uvareným orzom a nechal „skonsolidovať“ chute so základom,
-
10
než som orestoval morčaciu pečeň z horčicovej marinády, na oleji a mladej cibuľke aj s jej zlenými „pierkami“ , zjemnenú „orieškom“ masla.
-
11
Takto vyzerala porcia posypaná s čerstvo postrúhaným parmigiano-reggiano syrom a restovanou pečeňou. Chutilo „ukrutne prenáramne“! P. S.: Samozrejme, Vy si druh húb, či už čerstvých, sterilizovaných, mrazených, či sušených môžete zvoliť podľa vlastných chutí a možností.
Diskusia k receptu