Morčacie mäso

Morčacie drobky s orzom podľa seniora (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Cestoviny, hlavne ako príloha k rôzne pripraveným mäsám, sú na stole našej kuchyne častým a obľúbeným „hosťom“.* Slovenská ryža, tarhoňa i mrvenica (na „vihodze sciranka“), sú nielen chutné, ale aj jednoduché na prípravu. Tu by som slovenskú ryžu darmo hľadal, ale 100 % ju nahrádza talianske orzo №74. Dnes si Vám dovoľujem predstaviť svoj variant s krkmi i drobkami moriek, s hlivou kotúčovou a restovanou pečeňou. Po „Turkey Day“ je morčacie mäso naozaj lacné, tak som si experimentoval.

6-8
porcií
30 minút
príprava
35-45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Než mi došlo, zmohol som sa iba na tento skrátený úvodný záber...
  2. Na dno liatinového hrnca som postrúhal žltú a červenú cibuľu, zalial ju kukuričným olejom a pridal pokrájaný kúsok údenej klobásy (lebo mi už dlho zavadzal v chladničke).
  3. Po premiešaní a asi 5-7 minútach oprážania som pridal pokrájané kúsky morčacích drobkov,
  4. žltej veľkej papriky a stonkového zeleru.
  5. Zmiešal, podusil, osolil a zasypal koreninami (ČL čerstvo mletého čierneho korenia, 2 KL domácej vegety, 2 PL korenia NAHRIN na kuracinu, PL mletej sladkej papriky), „hranu diela“ zvýraznil 3 PL pikantnej paprikovej zmesi Harissa a 4 strúčikmi pretlačeného cesnaku. Zamiešal a nechal krátko prepojiť chute. V žltom hrnci, „vykukujúceho“ v pozadí, som na PL oleja opražil 453 g „škatuľku“ orza (slovenskej ryže), zalial ho 900 ml horúcej vody, pridal 2 KL soli a 2 PL masla, zakryl pokrievkou a varil, než sa voda odparila a v orze sa objavili dierky, kedy som doň vmiešal „statočný“ hrnček pokrájanej petržlenovej vňate.
  6. Po 5-7 minútach, keď sa mäso s koreninami podusilo, zalial som ho poldruhalitrom horúcej vody a vsypal mocca lyžičku jedlej sódy bikarbóny (preto tá pena na povrchu), podľa rady dobrej víly babičky lady Ann, čím som podstatne skrátil dobu (asi 60 minút) na uvarenie tvrdšieho mäsa.
  7. Potom som ho vybral z tekutiny a nechal trošku ochladiť. Uvoľnené miesto zaujala pokrájaná hliva kotúčová (kráľovské fanfáry). Než sa trošku obvarila a zmäkla, obral som mäso z ochladených morčacích krkov a spolu so žalúdkami (alias „zuzkami čo zúzikmi“) ho pokrájal,
  8. vložil späť do hrnca,
  9. zmiešal s uvareným orzom a nechal „skonsolidovať“ chute so základom,
  10. než som orestoval morčaciu pečeň z horčicovej marinády, na oleji a mladej cibuľke aj s jej zlenými „pierkami“ , zjemnenú „orieškom“ masla.
  11. Takto vyzerala porcia posypaná s čerstvo postrúhaným parmigiano-reggiano syrom a restovanou pečeňou. Chutilo „ukrutne prenáramne“! P. S.: Samozrejme, Vy si druh húb, či už čerstvých, sterilizovaných, mrazených, či sušených môžete zvoliť podľa vlastných chutí a možností.