Morčacie mäso
Morčacie drobky s orzom podľa seniora (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Cestoviny, hlavne ako príloha k rôzne pripraveným mäsám, sú na stole našej kuchyne častým a obľúbeným
„hosťom“.* Slovenská ryža, tarhoňa i mrvenica (na „vihodze sciranka“), sú nielen chutné, ale aj jednoduché na prípravu. Tu by
som slovenskú ryžu darmo hľadal, ale 100 % ju nahrádza talianske orzo №74. Dnes si Vám dovoľujem predstaviť svoj variant
s krkmi i drobkami moriek, s hlivou kotúčovou a restovanou pečeňou. Po „Turkey Day“ je morčacie mäso naozaj lacné, tak
som si experimentoval.
6-8 porcií |
30 minút príprava |
35-45 minút tepelná úprava |
Postup- Než mi došlo, zmohol som sa iba na tento skrátený úvodný záber...
- Na dno liatinového hrnca som postrúhal žltú a červenú cibuľu, zalial ju kukuričným olejom a pridal pokrájaný kúsok údenej klobásy (lebo mi už dlho zavadzal v chladničke).
- Po premiešaní a asi 5-7 minútach oprážania som pridal pokrájané kúsky morčacích drobkov,
- žltej veľkej papriky a stonkového zeleru.
- Zmiešal, podusil, osolil a zasypal koreninami (ČL čerstvo mletého čierneho korenia, 2 KL domácej vegety, 2 PL korenia NAHRIN na kuracinu, PL mletej sladkej papriky), „hranu diela“ zvýraznil 3 PL pikantnej paprikovej zmesi Harissa a 4 strúčikmi pretlačeného cesnaku. Zamiešal a nechal krátko prepojiť chute. V žltom hrnci, „vykukujúceho“ v pozadí, som na PL oleja opražil 453 g „škatuľku“ orza (slovenskej ryže), zalial ho 900 ml horúcej vody, pridal 2 KL soli a 2 PL masla, zakryl pokrievkou a varil, než sa voda odparila a v orze sa objavili dierky, kedy som doň vmiešal „statočný“ hrnček pokrájanej petržlenovej vňate.
- Po 5-7 minútach, keď sa mäso s koreninami podusilo, zalial som ho poldruhalitrom horúcej vody a vsypal mocca lyžičku jedlej sódy bikarbóny (preto tá pena na povrchu), podľa rady dobrej víly babičky lady Ann, čím som podstatne skrátil dobu (asi 60 minút) na uvarenie tvrdšieho mäsa.
- Potom som ho vybral z tekutiny a nechal trošku ochladiť. Uvoľnené miesto zaujala pokrájaná hliva kotúčová (kráľovské fanfáry). Než sa trošku obvarila a zmäkla, obral som mäso z ochladených morčacích krkov a spolu so žalúdkami (alias „zuzkami čo zúzikmi“) ho pokrájal,
- vložil späť do hrnca,
- zmiešal s uvareným orzom a nechal „skonsolidovať“ chute so základom,
- než som orestoval morčaciu pečeň z horčicovej marinády, na oleji a mladej cibuľke aj s jej zlenými „pierkami“ , zjemnenú „orieškom“ masla.
- Takto vyzerala porcia posypaná s čerstvo postrúhaným parmigiano-reggiano syrom a restovanou pečeňou. Chutilo „ukrutne prenáramne“! P. S.: Samozrejme, Vy si druh húb, či už čerstvých, sterilizovaných, mrazených, či sušených môžete zvoliť podľa vlastných chutí a možností.
|