Foto: tiginko
Určite málokto nepozná taliansku kuchyňu. Neuveriteľné, koľko vyhlásených a svetovo známych dobrôt sa spája s touto krajinou: cestoviny od výmyslu sveta, parmezán a mozzarella, Zobraziť celý popisUrčite málokto nepozná taliansku kuchyňu. Neuveriteľné, koľko vyhlásených a svetovo známych dobrôt sa spája s touto krajinou: cestoviny od výmyslu sveta, parmezán a mozzarella, tiramisu, minestrone, parmská šunka a prosciutto, balsamico, vynikajúca zmrzlina, oregano a bazalka, kontroverzná pizza...Mnou nedávno objavená fantastická špecialita slnečnej Kalábrie - pikantná Nduja. A samozrejme Bolognese. Netvrdím, že ponúkam ten najoriginálnejší originál, ale hádam aspoň trochu sa podobá...
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g |
|
2 plátky alebo podobná neúdená slanina |
|
1 ks väčšia |
|
3 strúčiky |
|
1 ks stredne veľká |
|
4-5 stoniek |
|
2 PL |
|
1 PL čerstvé |
|
500 g so šťavou |
|
1 dl |
|
podľa potreby |
|
1 dl |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
500 g (špagety, tagliatelle...) |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny. Ak nekúpime mleté mäso, zomelieme si ho sami, ako ja.
-
2
V hlbšej panvici orestujeme na zmesi oleja a masla nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak, mrkvu a zeler.
-
3
Pridáme na kocky nakrájanú slaninu a mleté mäso. Na silnom ohni orestujeme, aby sa mäso "zatiahlo". Podlejeme vínom, premiešame a počkáme, kým sa víno odparí. Zmes osolíme a okoreníme čiernym korením. Bohužiaľ presné množstvo vám nepoviem, robím to od oka. Začnite po 1 lyžičke a na záver uvidíte...
-
4
Pridáme paradajky, bobkový list (1 veľký alebo 2 menšie), asi hrsť posekanej bazalky, oregano (tiež od oka).
-
5
Podlievame vývarom tak, aby to nevyzeralo ako polievka, ale aby nám to ani nepriháralo. Pomaly dusíme za občasnej kontroly a dolievania vývaru na miernom ohni prikryté asi 1,5 hod. Nesnažte sa to urýchliť, chute sa dlhším dusením pekne prepoja.
-
6
Na záver dochutíme postrúhaným muškátovým orechom (stačí max 1/3 mokka lyžičky), poprípade dosolíme. Pridáme smotanu, premiešame a pár minút povaríme. Ja som kvôli mojej "bezlaktózovej" dcére použila sójovú smotanu, ale ak naozaj nemusíte, nerobte to :-)
-
7
Uvaríme cestoviny podľa návodu. Ideálne je zmiešať cestoviny s omáčkou v panvici a až potom servírovať. Dajte ale pozor, aby ste odobrali prípadnú omáčku, ktorú nespotrebujete na jedenkrát s cestovinami. Zase odhad :-). Na tanieroch posypeme nastrúhaným, alebo nahobľovaným parmezánom. Bon appetit!
Mam takmer ten isty recept priamo od Talianky (ja ale nedavam pancettu a vino kvoli mojmu deckovi :-)). Uz som pisal inde - prave ona mi povedala, ze v kazdej (talianskej) rodine su iste obmeny. Ale urcite dodrziavaju presne ako pisete Vy a @nazarboncuk - treba tomu vareniu dat svoj cas. Je to sice dost "sofistikovany" :-) recept ale naozaj stoji za to. Moj potomok by to jedol aj kazdy den.
Naozaj stoji za to najst si cas a vyskusat.
Ale k veci - tu spominaju smotanu skoro na koniec - tak sa to vraj robi v rodine mojej talianskej znamej. Samozrejme, ze sa to da jest aj bez nej. Tato omacka je velmi dobra aj bez toho. Priznavam, ze s tou smotanou je to naozaj velmi syte jedlo.