Moje bolognese (fotorecept)
Autor receptu: tiginko
Určite málokto nepozná taliansku kuchyňu. Neuveriteľné, koľko vyhlásených a svetovo známych dobrôt sa spája s touto krajinou: cestoviny od výmyslu sveta, parmezán a mozzarella, tiramisu, minestrone, parmská šunka a prosciutto, balsamico, vynikajúca zmrzlina, oregano a bazalka, kontroverzná pizza...Mnou nedávno objavená fantastická špecialita slnečnej Kalábrie - pikantná Nduja. A samozrejme Bolognese. Netvrdím, že ponúkam ten najoriginálnejší originál, ale hádam aspoň trochu sa podobá...
4? porcie |
30 minút príprava |
100 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si suroviny. Ak nekúpime mleté mäso, zomelieme si ho sami, ako ja.
- V hlbšej panvici orestujeme na zmesi oleja a masla nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak, mrkvu a zeler.
- Pridáme na kocky nakrájanú slaninu a mleté mäso. Na silnom ohni orestujeme, aby sa mäso "zatiahlo". Podlejeme vínom, premiešame a počkáme, kým sa víno odparí. Zmes osolíme a okoreníme čiernym korením. Bohužiaľ presné množstvo vám nepoviem, robím to od oka. Začnite po 1 lyžičke a na záver uvidíte...
- Pridáme paradajky, bobkový list (1 veľký alebo 2 menšie), asi hrsť posekanej bazalky, oregano (tiež od oka).
- Podlievame vývarom tak, aby to nevyzeralo ako polievka, ale aby nám to ani nepriháralo. Pomaly dusíme za občasnej kontroly a dolievania vývaru na miernom ohni prikryté asi 1,5 hod. Nesnažte sa to urýchliť, chute sa dlhším dusením pekne prepoja.
- Na záver dochutíme postrúhaným muškátovým orechom (stačí max 1/3 mokka lyžičky), poprípade dosolíme. Pridáme smotanu, premiešame a pár minút povaríme. Ja som kvôli mojej "bezlaktózovej" dcére použila sójovú smotanu, ale ak naozaj nemusíte, nerobte to :-)
- Uvaríme cestoviny podľa návodu. Ideálne je zmiešať cestoviny s omáčkou v panvici a až potom servírovať. Dajte ale pozor, aby ste odobrali prípadnú omáčku, ktorú nespotrebujete na jedenkrát s cestovinami. Zase odhad :-). Na tanieroch posypeme nastrúhaným, alebo nahobľovaným parmezánom. Bon appetit!