Moje bolognese (fotorecept)

Autor receptu: tiginko

Určite málokto nepozná taliansku kuchyňu. Neuveriteľné, koľko vyhlásených a svetovo známych dobrôt sa spája s touto krajinou: cestoviny od výmyslu sveta, parmezán a mozzarella, tiramisu, minestrone, parmská šunka a prosciutto, balsamico, vynikajúca zmrzlina, oregano a bazalka, kontroverzná pizza...Mnou nedávno objavená fantastická špecialita slnečnej Kalábrie - pikantná Nduja. A samozrejme Bolognese. Netvrdím, že ponúkam ten najoriginálnejší originál, ale hádam aspoň trochu sa podobá...

4?
porcie
30 minút
príprava
100 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny. Ak nekúpime mleté mäso, zomelieme si ho sami, ako ja.
  2. V hlbšej panvici orestujeme na zmesi oleja a masla nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak, mrkvu a zeler.
  3. Pridáme na kocky nakrájanú slaninu a mleté mäso. Na silnom ohni orestujeme, aby sa mäso "zatiahlo". Podlejeme vínom, premiešame a počkáme, kým sa víno odparí. Zmes osolíme a okoreníme čiernym korením. Bohužiaľ presné množstvo vám nepoviem, robím to od oka. Začnite po 1 lyžičke a na záver uvidíte...
  4. Pridáme paradajky, bobkový list (1 veľký alebo 2 menšie), asi hrsť posekanej bazalky, oregano (tiež od oka).
  5. Podlievame vývarom tak, aby to nevyzeralo ako polievka, ale aby nám to ani nepriháralo. Pomaly dusíme za občasnej kontroly a dolievania vývaru na miernom ohni prikryté asi 1,5 hod. Nesnažte sa to urýchliť, chute sa dlhším dusením pekne prepoja.
  6. Na záver dochutíme postrúhaným muškátovým orechom (stačí max 1/3 mokka lyžičky), poprípade dosolíme. Pridáme smotanu, premiešame a pár minút povaríme. Ja som kvôli mojej "bezlaktózovej" dcére použila sójovú smotanu, ale ak naozaj nemusíte, nerobte to :-)
  7. Uvaríme cestoviny podľa návodu. Ideálne je zmiešať cestoviny s omáčkou v panvici a až potom servírovať. Dajte ale pozor, aby ste odobrali prípadnú omáčku, ktorú nespotrebujete na jedenkrát s cestovinami. Zase odhad :-). Na tanieroch posypeme nastrúhaným, alebo nahobľovaným parmezánom. Bon appetit!