Dusené huby
Dusené huby

Mix troch druhov húb na šalotke fotorecept

sracz - fotkasracz, 20. júla 2018
Mix troch druhov húb na šalotke (fotorecept)
Foto: sracz

Vďaka modernej dobe som dostatočne informovaný aj o stave „hubovej žatvy“ na slovenských lúkach, stráňach i v lesoch. S veľkými úspechmi sme ich Zobraziť celý popisVďaka modernej dobe som dostatočne informovaný aj o stave „hubovej žatvy“ na slovenských lúkach, stráňach i v lesoch. S veľkými úspechmi sme ich využívali v kuchyniach našich rodičov i prarodičov. Každý hubár má v zásobe mnoho chutných receptov, ktoré sú zvyčajne veľmi jednoduché, takže ich zvládne pripraviť aj menej zručný kuchár. V tunajších podmienkach som však odkázaný iba na huby „kupenské“, ale aj z nich sa dá pripraviť chutné jedlo s variabilitou húb, dodávajúcich jedlu špecifickú chuť.

2-4
porcie
12-15 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

3-4 PL
3-4 ks (väčšie)
120-150 g
100-120 g
150-120 g
podľa chuti čerstvo mleté (alebo biele korenie)
podľa chuti čerstvo mletá (jalovec)
podľa chuti
2-3 PL
200-250 ml
3-4 strúčiky (pretlačené)
250-333 ml
500-600 ml
3-4 PL (lístky)




Postup

  1. 1

    Ak si všetko pripravím pekne k rukám, potom to už ide ako po masle, rýchlo a jednoducho; huby som očistil iba papierovým obrúskom a pokrájal ich na „gustušné” kúsky.

    Mix troch druhov húb na šalotke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Postrúhanú šalotku, spolu s „brokmi” z halúzok petržlenovej vňate, som 3-4 min. oretoval na oleji (ja som teraz použil „obyčajný” olivový, ale vhodný je bársaký druh; môžete ho nahradiť maslom, živočíšnym tukom, či vyškvarenou údenou slaninou).

    Mix troch druhov húb na šalotke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na orestovanú šalotku som uložil pokrájané huby, spolu s čerstvo mletým jalovcom (borievkou), čiernym korením a soľou. Všetko „bajočko” podľa chuti a napokon korunoval asi 1,5 PL masla, ktoré vždy a všade dodá jedlu jemnosť a „francúzsku galantnosť”!

    Mix troch druhov húb na šalotke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Asi po 7 min. dusenia nasledovala statočná hrsť lístkov petržlenovej vňate a pretlačené strúčiky cesnaku

    Mix troch druhov húb na šalotke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po premiešaní a následnom opäť asi 7 min. dusení sa „štartujúce” množstvo ingrediencií zredukovalo na takýto objem.

    Mix troch druhov húb na šalotke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pretože už druhý rok realizujeme, spolu s mojim krajším JA, inštrukcie Dr. Gundryho, podľa jeho kníh „The Plant Paradox & The Plant Paradox Cookbook”, aj dnes sme polievku nahradili studenou zelenou triešťou s avokádom (ja som ju pomenoval podľa Majstra N „žabí slíz”), ktorej rcp uverejním. To všetko v akcii „chudneme do plaviek”!

    Mix troch druhov húb na šalotke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nuž a na tanieri, s jednoducho uvarenou indickou basmati ryžou, potom porcia vyzerala takto. Keby som bol doma a nazbieral veľký kôš čerstvých húb, tak by som určite „zmajstroval” hubaciu mixtúru z dubákov, niektorej z hlív (alebo šampiňónov lesných i lúčnych) a z „ružovky” (muchotrávky červenkastej - https://www.nahuby.sk/atlas-hub/Amanita-rubescens/muchotravka-cervenkasta/muchomurka-ruzovka/ID288). Hej … a pridal by som aj pokrájané lístočky zelerovej a ligurčekovej vňate a každú porciu hojne prizdobil strúhaným liptovským údeným oštiepkom. Poznámka: „Lačnej šviňi še o kukurici šňije”! Huby by v našom jedálničku nemali chýbať, pretože ich nutričný prínos spočíva práve v ich zložení a vysokom obsahu vlákniny; obsahujú v priemere iba 25 kcal na 100g, čiže ich energetická hodnota je porovnateľná s nízkokalorickými druhmi zeleniny a ovocia.

    Mix troch druhov húb na šalotke (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

frezia68
@Sracz : Ty vieš,že ja huby nemusím,len rada zbieram.Recept chválim,ale si mi pripomenul slovko "gustušné",ktoré sme doma používali,ale už som skoro aj zabudla. Vrátil si ma do mladosti. Posielam želanie pekných a nie horúcich dní :-).
2x haji a sracz




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia