Dusené huby

Mix troch druhov húb na šalotke (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Vďaka modernej dobe som dostatočne informovaný aj o stave „hubovej žatvy“ na slovenských lúkach, stráňach i v lesoch. S veľkými úspechmi sme ich využívali v kuchyniach našich rodičov i prarodičov. Každý hubár má v zásobe mnoho chutných receptov, ktoré sú zvyčajne veľmi jednoduché, takže ich zvládne pripraviť aj menej zručný kuchár. V tunajších podmienkach som však odkázaný iba na huby „kupenské“, ale aj z nich sa dá pripraviť chutné jedlo s variabilitou húb, dodávajúcich jedlu špecifickú chuť.

2-4
porcie
12-15 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ak si všetko pripravím pekne k rukám, potom to už ide ako po masle, rýchlo a jednoducho; huby som očistil iba papierovým obrúskom a pokrájal ich na „gustušné” kúsky.
  2. Postrúhanú šalotku, spolu s „brokmi” z halúzok petržlenovej vňate, som 3-4 min. oretoval na oleji (ja som teraz použil „obyčajný” olivový, ale vhodný je bársaký druh; môžete ho nahradiť maslom, živočíšnym tukom, či vyškvarenou údenou slaninou).
  3. Na orestovanú šalotku som uložil pokrájané huby, spolu s čerstvo mletým jalovcom (borievkou), čiernym korením a soľou. Všetko „bajočko” podľa chuti a napokon korunoval asi 1,5 PL masla, ktoré vždy a všade dodá jedlu jemnosť a „francúzsku galantnosť”!
  4. Asi po 7 min. dusenia nasledovala statočná hrsť lístkov petržlenovej vňate a pretlačené strúčiky cesnaku
  5. Po premiešaní a následnom opäť asi 7 min. dusení sa „štartujúce” množstvo ingrediencií zredukovalo na takýto objem.
  6. Pretože už druhý rok realizujeme, spolu s mojim krajším JA, inštrukcie Dr. Gundryho, podľa jeho kníh „The Plant Paradox & The Plant Paradox Cookbook”, aj dnes sme polievku nahradili studenou zelenou triešťou s avokádom (ja som ju pomenoval podľa Majstra N „žabí slíz”), ktorej rcp uverejním. To všetko v akcii „chudneme do plaviek”!
  7. Nuž a na tanieri, s jednoducho uvarenou indickou basmati ryžou, potom porcia vyzerala takto. Keby som bol doma a nazbieral veľký kôš čerstvých húb, tak by som určite „zmajstroval” hubaciu mixtúru z dubákov, niektorej z hlív (alebo šampiňónov lesných i lúčnych) a z „ružovky” (muchotrávky červenkastej - https://www.nahuby.sk/atlas-hub/Amanita-rubescens/muchotravka-cervenkasta/muchomurka-ruzovka/ID288). Hej … a pridal by som aj pokrájané lístočky zelerovej a ligurčekovej vňate a každú porciu hojne prizdobil strúhaným liptovským údeným oštiepkom. Poznámka: „Lačnej šviňi še o kukurici šňije”! Huby by v našom jedálničku nemali chýbať, pretože ich nutričný prínos spočíva práve v ich zložení a vysokom obsahu vlákniny; obsahujú v priemere iba 25 kcal na 100g, čiže ich energetická hodnota je porovnateľná s nízkokalorickými druhmi zeleniny a ovocia.