Zapekané bravčové rezne
Zapekané bravčové rezne

Medailóniky z bravčovej panenky s parmezánom fotorecept

sracz - fotkasracz, 20. júna 2020
Medailóniky z bravčovej panenky s parmezánom (fotorecept)
Foto: sracz

S týmto jemným druhom bravčového mäsa pracujem zásadne v „rukavičkách“. Spravidla ho používam, keď „hádžem ramená“ pred vzácnejšími návštevami a chcem im pripraviť rýchlu „minútku“, než sa usadia a vypijú uvítací slovenský mok. Pre moju „prišahanu“ to považujem za samozrejmosť. Tento variant zapekaný s mojím obľúbeným „sir-om“ syrom Parmigiano- Reggiano, sa môže sa podávať s bársakou prílohou, ale aj iba tak „na čisto“ bez ničoho. Ručím Vám, že vždy zabodujete naplno a nikdy nebudete zabudnutí.

4-6
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

600-700 g
3-4 PL
2-3 ČL
2-3 ČL
3-4 ks
podľa potreby (jemná z bieleho pečiva)
3-4 PL (alebo mlieko)
Na vyprážanie:
6-7 PL
6-7 PL
6-7 PL
Na posypanie:
240-250 ml strúhaný (Parmigiano- Reggiano)
podľa potreby g
podľa potreby g
podľa potreby ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Nie je toho veľa, ale chuť výsledného diela je lahôdkovou odmenou.

    Medailóniky z bravčovej panenky s parmezánom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do troch pomocných tanierov na obaľovanie mäsa som uložil hladkú múku so soľou a čerstvo namleté korenie, rozbité vajíčka s troškou šľahačkovej smotany (mlieka) a preosiatu strúhanku. Bravčovú panenku som po umytí osušil a priečne nakrájal na jednotlivé porcie (mne vyšlo 6 budúcich „rezníkov“),

    Medailóniky z bravčovej panenky s parmezánom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ktoré som jemne, prikryté mikroténovým vrecúškom rozklepal asi na 10 mm hrúbku.

    Medailóniky z bravčovej panenky s parmezánom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V pomocných tanieroch som dokončil prípravu na obaľovanie „rezníkov“ - rozšľahal som vajíčka.

    Medailóniky z bravčovej panenky s parmezánom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V nízkom hrnci (panvici, či rajnici) na vyprážanie som rozohrial „trojboj“ olej, bravčová masť a maslo.

    Medailóniky z bravčovej panenky s parmezánom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Jednotlivé „rezníky“ som postupne obalil v šiestich „pyžamách“, múka, vajíčka, strúhanka, a ešte raz múka, vajíčka, strúhanka a...

    Medailóniky z bravčovej panenky s parmezánom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    2-3 minúty na hnedo-žlto-zlato opražil na jednej i

    Medailóniky z bravčovej panenky s parmezánom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    na druhej strane.

    Medailóniky z bravčovej panenky s parmezánom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Rozložil som ich na olejom jemne vymastený pekáč a bohato („hojne až dužo“) posypal, teda skôr prikryl strúhaným parmigiano-reggiano syrom; verte-neverte, mám to odkúšané s trošku stvrdnutým „nahrubo“ strúhaným údeným liptovským oštiepkom, žiaľ zásoby sa mi už dávno minuli, a výsledná chuť mäsa sa óóóveľa znásobila k lepšiemu.

    Medailóniky z bravčovej panenky s parmezánom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Zo zvyšku obaľovacieho „trojboja“, doplneného strúhaným syrom, pokrájanou petržlenovou vňaťou a štipkou jedlej sódy bikarbóny, som vymiešal a vypražil pampúšiky.

    Medailóniky z bravčovej panenky s parmezánom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Samozrejme opiekol som 5÷7 minút, do roztečenia parmezánu, aj „rezníky“ z bravčovej panenky.

    Medailóniky z bravčovej panenky s parmezánom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Servíroval som ich so zemiakovou kašou, domácim jablkovo-citrónovým kompótom a drobnými paradajkami; ale ako predjedlo sú chutné i tak, na čisto bez ničoho!

    Medailóniky z bravčovej panenky s parmezánom (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu