Medailóniky z bravčovej panenky s parmezánom fotorecept
S týmto jemným druhom bravčového mäsa pracujem zásadne v „rukavičkách“. Spravidla ho používam, keď „hádžem ramená“ pred vzácnejšími návštevami a chcem im pripraviť rýchlu „minútku“, než sa usadia a vypijú uvítací slovenský mok. Pre moju „prišahanu“ to považujem za samozrejmosť. Tento variant zapekaný s mojím obľúbeným „sir-om“ syrom Parmigiano- Reggiano, sa môže sa podávať s bársakou prílohou, ale aj iba tak „na čisto“ bez ničoho. Ručím Vám, že vždy zabodujete naplno a nikdy nebudete zabudnutí.
porcie
príprava
Suroviny
600-700 g |
|
3-4 PL |
|
2-3 ČL |
|
2-3 ČL |
|
3-4 ks |
|
podľa potreby (jemná z bieleho pečiva) |
|
3-4 PL (alebo mlieko) |
|
Na vyprážanie: | |
6-7 PL |
|
6-7 PL |
|
6-7 PL |
|
Na posypanie: | |
240-250 ml strúhaný (Parmigiano- Reggiano) |
|
podľa potreby g |
|
podľa potreby g |
|
podľa potreby ks |
|
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Nie je toho veľa, ale chuť výsledného diela je lahôdkovou odmenou.
-
2
Do troch pomocných tanierov na obaľovanie mäsa som uložil hladkú múku so soľou a čerstvo namleté korenie, rozbité vajíčka s troškou šľahačkovej smotany (mlieka) a preosiatu strúhanku. Bravčovú panenku som po umytí osušil a priečne nakrájal na jednotlivé porcie (mne vyšlo 6 budúcich „rezníkov“),
-
3
ktoré som jemne, prikryté mikroténovým vrecúškom rozklepal asi na 10 mm hrúbku.
-
4
V pomocných tanieroch som dokončil prípravu na obaľovanie „rezníkov“ - rozšľahal som vajíčka.
-
5
V nízkom hrnci (panvici, či rajnici) na vyprážanie som rozohrial „trojboj“ olej, bravčová masť a maslo.
-
6
Jednotlivé „rezníky“ som postupne obalil v šiestich „pyžamách“, múka, vajíčka, strúhanka, a ešte raz múka, vajíčka, strúhanka a...
-
7
2-3 minúty na hnedo-žlto-zlato opražil na jednej i
-
8
na druhej strane.
-
9
Rozložil som ich na olejom jemne vymastený pekáč a bohato („hojne až dužo“) posypal, teda skôr prikryl strúhaným parmigiano-reggiano syrom; verte-neverte, mám to odkúšané s trošku stvrdnutým „nahrubo“ strúhaným údeným liptovským oštiepkom, žiaľ zásoby sa mi už dávno minuli, a výsledná chuť mäsa sa óóóveľa znásobila k lepšiemu.
-
10
Zo zvyšku obaľovacieho „trojboja“, doplneného strúhaným syrom, pokrájanou petržlenovou vňaťou a štipkou jedlej sódy bikarbóny, som vymiešal a vypražil pampúšiky.
-
11
Samozrejme opiekol som 5÷7 minút, do roztečenia parmezánu, aj „rezníky“ z bravčovej panenky.
-
12
Servíroval som ich so zemiakovou kašou, domácim jablkovo-citrónovým kompótom a drobnými paradajkami; ale ako predjedlo sú chutné i tak, na čisto bez ničoho!
Co to doopravdy bylo, tie guličky? Šlo by odtajnit?
Pěkný recept, chuťovka pro milovníky reznov.