Maslové kurča (Butter chicken) fotorecept
Foto: katka512
Môj muž má dosť vycibrené zahraničné chute. Na tento recept som dostala pochvalu, že je to lepšie ako z indického bistra. Samozrejme vítam Zobraziť celý popisMôj muž má dosť vycibrené zahraničné chute. Na tento recept som dostala pochvalu, že je to lepšie ako z indického bistra. Samozrejme vítam vaše ďalšie zdokonaľovačky v komentároch :).
Suroviny
0,7 - 1 kg |
|
1 ks stredne veľká |
|
(alebo ghí) |
|
Marináda: | |
375 g (nie grécky) |
|
3 PL |
|
1 ČL |
|
1 ČL najemno nasekaný |
|
1 PL najemno nasekaný |
|
2-3 ČL |
|
Omáčka: | |
250 ml |
|
1 ČL |
|
½ ČL |
|
1 PL |
|
podľa potreby (sušené alebo čerstvé) |
|
1 malá konzerva (alebo paradajková pasta) |
|
½ - 1 ČL |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Na to, že ideme "variť Indiu", potrebujeme pomerne jednoduché tradičné suroviny. Korenie garam masala a rímska rasca, ktoré tvoria základ chute kúpite v indických, ale aj v ázijských potravinách, prípadne v Tescu a v Kraji. Zvyšok budete mať určite aj doma :)
-
2
Nakrájame si kuracie prsia na 2-3 cm kocky.
-
3
Pripravíme si marinádu. V miske zmiešame celý biely jogurt 375 g, 3 pl citrónovej šťavy, 1 čl soli, 1 čl najemno nasekaného cesnaku, 1 pl najemno nasekaného zázvoru a 2 čl korenia garam masala, pridáme kuracie mäso.
-
4
Zmes odložte bokom (kľudne marinujte aj do ďalšieho dňa).
-
5
Pripravíme si zmes na omáčku. V miske zmiešame smotanu na šľahanie 250 ml, 1 čl korenia garam masala, chilli, 1 pl citrónovej šťavy, ½ čl mletej rímskej rasce a 1 čl soli.
-
6
V hlbšej panvici speníme maslo (alebo ghí) a pridáme cibuľu nakrájanú na tenké prúžky, ktorú opečieme do zlatova.
-
7
Vlejeme pripravenú omáčku, za stáleho miešania ju privedieme do varu a prepojíme s obsahom na panvici.
-
8
Pridáme paradajkový pretlak. Ja používam pri takýchto jedlách pretlak z tuby a dám si ho podľa potreby (dodá vizuálny základ). Alternatívou je celý malý pretlak.
-
9
Namarinované kuracie prsia vyberieme cez sitko. Zvyšok marinády už nepoužijeme, preto ju kľudne môžete striasť do drezu.
-
10
Mäso vložíme do omáčky.
-
11
Na prudkom ohni (aby kura nepustilo šťavu) varíme mäso za stáleho miešania asi 10 minút. Ja používam dve varešky, aby mi neutieklo z vysokej panvice. Ak by náhodou mäso pustilo šťavu, omáčku zahustím Solamylom (rozhabarkujem v studenej vode a vlejem do zmesi). Pozor, aby mäso neuschlo - radšej menej ako viac :).
-
12
Servírujeme s ryžou (prípadne s naan chlebom a dáme tomu bodku z čerstvého koriandra).
Butter chicken robievam, celkom často.
Ale priznám sa, že veľakrát kúpim hotovú omáčku :-(
No čo,už, niekedy toho času nieje veľa.