Kuracie prsia
Kuracie prsia

Maslové kurča (Butter chicken) fotorecept

katka512 - fotkakatka512, 7. júna 2023
Maslové kurča (Butter chicken) (fotorecept)
Foto: katka512

Môj muž má dosť vycibrené zahraničné chute. Na tento recept som dostala pochvalu, že je to lepšie ako z indického bistra. Samozrejme vítam Zobraziť celý popisMôj muž má dosť vycibrené zahraničné chute. Na tento recept som dostala pochvalu, že je to lepšie ako z indického bistra. Samozrejme vítam vaše ďalšie zdokonaľovačky v komentároch :).

Suroviny

0,7 - 1  kg
1 ks stredne veľká
 (alebo ghí)
Marináda:
375  g (nie grécky)
3  PL
1 ČL
1  ČL najemno nasekaný
1  PL najemno nasekaný
2-3 ČL
Omáčka:
250 ml
1  ČL
½  ČL
1  PL
podľa potreby (sušené alebo čerstvé)
1 malá konzerva (alebo paradajková pasta)
½ - 1  ČL
1  ČL




Postup

  1. 1

    Na to, že ideme "variť Indiu", potrebujeme pomerne jednoduché tradičné suroviny. Korenie garam masala a rímska rasca, ktoré tvoria základ chute kúpite v indických, ale aj v ázijských potravinách, prípadne v Tescu a v Kraji. Zvyšok budete mať určite aj doma :)

    Maslové kurča (Butter chicken) (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakrájame si kuracie prsia na 2-3 cm kocky.

    Maslové kurča (Butter chicken) (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si marinádu. V miske zmiešame celý biely jogurt 375 g, 3 pl citrónovej šťavy, 1 čl soli, 1 čl najemno nasekaného cesnaku, 1 pl najemno nasekaného zázvoru a 2 čl korenia garam masala, pridáme kuracie mäso.

    Maslové kurča (Butter chicken) (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zmes odložte bokom (kľudne marinujte aj do ďalšieho dňa).

    Maslové kurča (Butter chicken) (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravíme si zmes na omáčku. V miske zmiešame smotanu na šľahanie 250 ml, 1 čl korenia garam masala, chilli, 1 pl citrónovej šťavy, ½ čl mletej rímskej rasce a 1 čl soli.

    Maslové kurča (Butter chicken) (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    V hlbšej panvici speníme maslo (alebo ghí) a pridáme cibuľu nakrájanú na tenké prúžky, ktorú opečieme do zlatova.

    Maslové kurča (Butter chicken) (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vlejeme pripravenú omáčku, za stáleho miešania ju privedieme do varu a prepojíme s obsahom na panvici.

    Maslové kurča (Butter chicken) (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridáme paradajkový pretlak. Ja používam pri takýchto jedlách pretlak z tuby a dám si ho podľa potreby (dodá vizuálny základ). Alternatívou je celý malý pretlak.

    Maslové kurča (Butter chicken) (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Namarinované kuracie prsia vyberieme cez sitko. Zvyšok marinády už nepoužijeme, preto ju kľudne môžete striasť do drezu.

    Maslové kurča (Butter chicken) (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Mäso vložíme do omáčky.

    Maslové kurča (Butter chicken) (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na prudkom ohni (aby kura nepustilo šťavu) varíme mäso za stáleho miešania asi 10 minút. Ja používam dve varešky, aby mi neutieklo z vysokej panvice. Ak by náhodou mäso pustilo šťavu, omáčku zahustím Solamylom (rozhabarkujem v studenej vode a vlejem do zmesi). Pozor, aby mäso neuschlo - radšej menej ako viac :).

    Maslové kurča (Butter chicken) (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Servírujeme s ryžou (prípadne s naan chlebom a dáme tomu bodku z čerstvého koriandra).

    Maslové kurča (Butter chicken) (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

chemik
Obvyklejší je rychlé orestování masa na rozpáleném ghí másle, aby vnitřní teplota dosáhla bezpečných 70°C, ovšem bez puštění šťávy nebo připálení a až pak zalití omáčkou.
kucharka
Super, dobrota.
Butter chicken robievam, celkom často.
Ale priznám sa, že veľakrát kúpim hotovú omáčku :-(
No čo,už, niekedy toho času nieje veľa.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia