Kuracie prsia
Maslové kurča (Butter chicken) (fotorecept)
Autor receptu: katka512
Môj muž má dosť vycibrené zahraničné chute. Na tento recept som dostala pochvalu, že je to lepšie ako z indického bistra.*
Samozrejme vítam vaše ďalšie zdokonaľovačky v komentároch :).
Postup
- Na to, že ideme "variť Indiu", potrebujeme pomerne jednoduché tradičné suroviny. Korenie garam masala a rímska rasca, ktoré tvoria základ chute kúpite v indických, ale aj v ázijských potravinách, prípadne v Tescu a v Kraji. Zvyšok budete mať určite aj doma :)
- Nakrájame si kuracie prsia na 2-3 cm kocky.
- Pripravíme si marinádu. V miske zmiešame celý biely jogurt 375 g, 3 pl citrónovej šťavy, 1 čl soli, 1 čl najemno nasekaného cesnaku, 1 pl najemno nasekaného zázvoru a 2 čl korenia garam masala, pridáme kuracie mäso.
- Zmes odložte bokom (kľudne marinujte aj do ďalšieho dňa).
- Pripravíme si zmes na omáčku. V miske zmiešame smotanu na šľahanie 250 ml, 1 čl korenia garam masala, chilli, 1 pl citrónovej šťavy, ½ čl mletej rímskej rasce a 1 čl soli.
- V hlbšej panvici speníme maslo (alebo ghí) a pridáme cibuľu nakrájanú na tenké prúžky, ktorú opečieme do zlatova.
- Vlejeme pripravenú omáčku, za stáleho miešania ju privedieme do varu a prepojíme s obsahom na panvici.
- Pridáme paradajkový pretlak. Ja používam pri takýchto jedlách pretlak z tuby a dám si ho podľa potreby (dodá vizuálny základ). Alternatívou je celý malý pretlak.
- Namarinované kuracie prsia vyberieme cez sitko. Zvyšok marinády už nepoužijeme, preto ju kľudne môžete striasť do drezu.
- Mäso vložíme do omáčky.
- Na prudkom ohni (aby kura nepustilo šťavu) varíme mäso za stáleho miešania asi 10 minút. Ja používam dve varešky, aby mi neutieklo z vysokej panvice. Ak by náhodou mäso pustilo šťavu, omáčku zahustím Solamylom (rozhabarkujem v studenej vode a vlejem do zmesi). Pozor, aby mäso neuschlo - radšej menej ako viac :).
- Servírujeme s ryžou (prípadne s naan chlebom a dáme tomu bodku z čerstvého koriandra).