Marinovanie hovädziny

fialka49 - fotkafialka49, 18. novembra 2011

K napísaniu tohto receptu ma inšpirovala Palokuchki s jej CORNED BEEF-om. Dlho sa mi nedarilo urobiť hovädziu sviečkovú tak, aby bola hovädzina jemná. Takto Zobraziť celý popisK napísaniu tohto receptu ma inšpirovala Palokuchki s jej CORNED BEEF-om. Dlho sa mi nedarilo urobiť hovädziu sviečkovú tak, aby bola hovädzina jemná. Takto pripravená je skutočne jemná a sviečková je hotová za 45 minút.

5 - 10
porcií
60-nálev+marinovanie minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5 liter
2 kus stredné
1-2 kus
1/2 hrsť
1/4 kus
5 guličiek
5 guličiek
5 guličiek
1/2 hviezdičky
2 kus
4 strúčky
1/4 liter
2 kus
2 kus
2 kus
1/4 buľvy
1/4 kávová lyžička
 trošku
1/2 deci




Postup

  1. 1

    Jablká umyjeme, odstránime chrobáka a stopku a nakrájame na kocky aj so šupkou. Citrón ošúpeme a nakrájame. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na osminky. Cesnak ošúpeme a prekrojíme. Očistenú mrkvu a petržlen nakrájame na koliečka, zeler nakrájame na kocky.

  2. 2

    Do väčšieho hrnca dáme vodu, olej, nakrájané jablká, citrón, cibuľu, cesnak, zeleninu a zvyšné koreniny podľa rozpisu. Všetko spolu povaríme 20 minút a necháme vychladnúť. Do uvareného chladného nálevu vložíme na plátky nakrájanú hovädzinu a necháme marinovať 5-7 dní. Každý deň môžme mäso poobracať. Toto množstvo nálevu stačí na 10 plátkov mäsa.

  3. 3

    Pred úpravou mäso opláchneme a vložíme do hrnca s olejom, na drobno nakrájanou cibuľou a nastrúhanou zeleninou (zeleninu z nálevu nepoužiť). Kým sa udusí zelenina, udusí sa aj mäso. Mäso vyberieme, zeleninu prepasírujeme, zahustíme, prevaríme, pridáme mäso a smotanu, opatrne dochutíme na sladkokyslo. Podávame s kysnutou knedľou alebo cestovinou a brusnicami.

Diskusia k receptu

jamarlen
skvelá zmes korenia, ja som tie aromatické (koriander, klinček a niekedy aj škoricu a ďumbier) dával až pri varení, bál som sa, že časom v páci zhorknú, aj že zeleninová omáčka bude málo korenistá. vyskúšame podľa teba. zahusťovať múkou už ani netreba, zelenina zahustí dosť.
fialka49
Podľa mojich skúseností sú koreniny v správnom pomere. Ak máš obavy z klinčeka a koriandra, po uvarení nálevu ich vyhoď, veď sa nič nestane, ich chuť už bude vyvarená.
Je pravdou, že zahusťovanie pokrmov je vecou každého.
Podstatná je rýchla príprava a mäkké mäsko.
Nech všetkým chutí!
letisia
Netreba plátky mäsa najprv opiecť a potom dusiť so zeleninou?
anaska
Zdravím Ťa kamarátka moja. Chcem sa opýtať na Tvoj názor, či je táto marináda vhodná aj na divinu. Hovädzina tmavé mäso, divina tiež... Prajem krásne Vianoce.
mesiar50
Cudoval som sa,ze sa tam nepíse sol,alebo rychlosol,ale pravdepodobne ten konzervant tam bude ocot.
ocot nahradza sol,a aj zjemni to
mäsko.Vyborna marinada ktora sa hodí urcite nielen
na pacovanie hovädziny,ale aj diviny aj bravcoviny
alebo kuraciny,kraca tam vlastne o zrecí proces mäsa v danej marinade.Ja som robieval len z cibule,mrkva,petrzlen,cesnak,
supol som tam este aj trocu zelko a do vychladnutej marinady som vmiesal rychlo sol.Marinada ktoru opisujes je urcite skvelá.Pozdáva sa mi a preto si ju ukladam do KK.Srdecná vdaka



radox1
mocit maso vo vode-1,5l s koreninami,dokonca co obsahuju kyseliny-citron,1/4locta..... 7dni mi pride ako totalny nezmysel.
staci sa dopracovat k dobre odlezanemu masu,a netreba vymyslat taketo sprostosti.kto kupi maso neodlezane,staci zavakuovat,kto nema hermeticky uzavriet do mikrotenu a dat na spodok chladnicky,kde by malo byt3,max.5°po dobu 1 tyzdna.
radox1
myslel som samozrejme pravu svieckovicu,nie divinu a podobne.
mesiar50
radox1
napis aky mas postup pacovania mesa prosim
a v com to pacujes aby ti to meso zrelo cize aby v priereze bolo cervene.Vdaka
mesiar50
V mesopriemysle sa meso pacuje rychlosol a studena voda.Asi 5 kg bravcova sunka sa moci v tej vode asi 2tyzdne pri 5 st.C.Samozrejme potom sa meso oplachne a ide do udiarne.Stymto sposobom platky hov.mesa my vyzreju ani nie za 3 dni.samozrejme
v chladnicke do 5st. C.
S tymto sposobom sme robili veskere meso od morcacich prs az po kuracie stehna.
Vecsinou 70 percentnym lakom cize pacom niekto to nazyva marinada
Slaninu a veskeru bravcovinu sme takto pacovali
10 L studenej vody 70 dkg rychlosol
Doma si clovek da do toho nejake koreniny
bobkovy list nove a cierne korenie
radox1
ako masiar urcite vies,ze na kratku tepelnu upravu (minutky)maso typu-svieckovica,rostenka,pupok,kvetova spicka,rumpsteak,t bone steak a podobne sa maso z bykov nepacuje,ale dozrieva v prevzdusnenych komorach pri 0-2°niekolko tyzdnov,pricom ale maso straca hmotnost,takze u nas u masiara zohnat odlezne hov.maso je takmer nemozne,a ked ano tak cena je daleko vyssia.vyzrete maso by akymkolvek marinovanim len stratilo na skrukture a kvalite.marinuje sa divina,a na to je vela druhov pacov.
mesiar50
Samozrejme,ze na mynutky sa pouziva odlezane meso.
Ja som vlastne reagoval na prispevok -anaska-
ale ked som si dal okuliare vidim,ze je to december ale
2011 !
Jasne,ze na kratke tepelne upravy sa meso nepacuje
a ani nemarinuje.radox1 dakujem za logicke vysvetlenie
ale tuto marinadu odskusam raz,ale bez octu ked
budem robit divinu zatim ahoj
2010
Okrem Slovenska vsade vonku sa lacne -tvrde hovadzie predne bezne marinuje v octe a koreninach a prifarbuje rychlosolou , cena je cca
3 € za 1kg.
mesiar50
@2010 ,Rychlosol sa pouziva ci uz do hov.prátu,
pastét,do párkovín,mekkych mes.vyrobkoch,suchych vyrobkov atd.bez tejto zmesi ktora okrem inych komponentov obsahuje aj cukor a iné urychlovace
pre zrecí proces.Iba raz som sa pomylil a pomiesal som
sunkovy salam obycajnou solou.Po uvareni salama chytila sedozelenu farbu.
mesiar50
Sorry pre zrecí proces sa mesopriemysel nezaobíde,
nenahradí ho nicím(horevisie som vynechal)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia