Corned beef alebo nakladané hovädzie po grécky

2010 - bez fotky2010, 8. septembra 2010
Corned beef alebo nakladané hovädzie po grécky
Foto: 2010

Uz som tu davnejsie pridal takto nakladane hovadzie a nazval som to Luncheom Meat co je nespravne, ja ho nerobim ale moja suseda tak Zobraziť celý popisUz som tu davnejsie pridal takto nakladane hovadzie a nazval som to Luncheom Meat co je nespravne, ja ho nerobim ale moja suseda tak som isiel na vyzvedy a prikladam jej recept plus som nasiel na youtube video ako ho robit. Upravuje sa na vela rozlicnych postupov a je to velmi popularne jedlo na studeno v Amerike napriklad na Reuben sandwich s kyslou kapustou.

90 minút
tepelná úprava

Suroviny

2  kg brisket
nálev:
1  hrncek
1  hrncek
2  lyzice
3  struciky
1 lyzicka
1/2  lyzicky
2 ks
1  lyzicka
5 ks
1/2  hrnceka
1  lyzicka
Varenie:
1 ks
2 ks
2  struciky
1 ks




Postup

  1. 1

    Omylom som napisal ze to je Luncheon Meat co nie je , je to lacne predne hovadzie nakladana na cca tyzden do nalevu. Moja suseda to robi doma pridava aj rychlo sol ( v anglictine saltpeter), jediny dovod robi to maso ruzove...ked sa rychlo spotrebuje tak tam netreba. Vo vacsom hrnci si do vody da vsetky prisady, korenia, soli a prevari ich , tekutinu nalev da ochladit a zaleje tymto nalevom maso, pouziva na to specialne sacky ktrore sa daju zavriet, da to do ladnicky a otaca kazdy den , a necha to tam minimalne tyzden. Tu som nasiel video na Youtube co to robi podobne bez rychlej soli: http://www.youtube.com/watch?v=OUiNkWvaZgo

  2. 2

    Po tyzdni maso vyberie omyje a nalev dalej nepouziva. Nallozene maso da pomali varit so zeleninou na nizky plamen na cca 2.5 hodiny. Nakonci maso ocisti a poobrezuje mastne. Inac v Amerike sa serviruje s omackami alebo s kecupom toto je grecka verzia s extra olivovym olejom salatom olivami , citronom a este ja feta syrom a spenatovou ryzou.

  3. 3

    Serviruje sa pri izbovej teplote , nakrajane na tenko v nasom pripade to bolo so spenatovou ryzou a salatom tabbouleh a ozdobene oprazenymi piniovymi orieskami. Recept na tabbouleh: http://varecha.pravda.sk/recepty/tabbouleh-salat/5862-pouzi.html Recept na spenatovu ryzu: nebudem to volat rizoto lebo to bolo z dhlej ryze plus suchsie ale dobre aj tak dobre http://varecha.pravda.sk/recepty/grecke-spenatove-rizoto-spanakorizo/7097-pouzi.html

Diskusia k receptu

2010
to video nejde tak ho pridavam este raz :




frezia68
Musí byť chuťovo výborné a mäkkučké,zasa si nás naučil niečo nové,rada čítam Tvoje recepty.
2010
frezia68 ale kolko som sa ja naucil tradicnych slovenskych receptov moja KK keby nebola elektronicka tak uz je plna.
frezia68
Fajn,že sa tak vzájomne dopĺňame a každý má z toho osoh,aj radosť.
alexdidi
Vyzerá to perfektne...mäsko je naozaj tak krásne ružové alebo len ak je tam rýchlosoľ?Veľmi ma láka ho pripraviť, len neviem či tu dostať práškovú horčicu, ešte som sa s ňou nestretla..dá sa niečim nahradiť?
2010
alexdidi, pockajme chvilu kym sa americke dievcata zobudia nech to okomentuju ja som su isty ze je vela variaci aj bez suchej horcice.
Inac toto masko ked je spravene dobre tak schova do vrecka akukolvek sunku a za zlomok ceny.Len musis planovat ked ho chces ponuknut aj s chrenom uplne super.
honestka
@Alexdidi : praskova horcica je velmi pikantna a snad preto sa radsej pouziva vo vareni ako uz hotova. ale kludne mozes pouzit v naleve aj normalnu horciu, hoci ta sa nemusi pouzivat v kazdom recepte, lebo dostatocne ju nahradzaju tie horcicne semiacka(je dobre ich rotlct v maziari). Je to kus fajnoveho maska, tu sa bezne predava uz hotove na sendvice, alebo aj nalozene v naleve a tak doma sa uz len uvari. Davnejsia diskusia bola tiez tu:  varecha.pravda.sk/diskusie/corned-beef-v-slovencine/342-f...
babav
@2010 , perfektny recept,tvoj aj na video.Mne sa doma robit neoplati,je to vhodny kus masa pre milovnikov hovadzieho a
tiez pre vacsiu spotrebu.Dostanem kupit vyborne na kazom rohu ,specialne v zidovskych delikatesens.@alexdidi , horcicove semienka iste najdes aj u vas,ale nic sa nestane ak ich vynechas,mozes dochutit horcicou na hotove maso.
janger
No to masko (a aj prilohy) vyzera vyborne! Stavnatucke! S tym sa Corned Beef z plechovky porovnat neda, to som ani nikdy nekupovala, lebo sa mi to nepacilo. Ale toto stoji za vyskusanie!
alexdidi
Horčičné semiačka tu máme,takže ich podrvím v mažiari, ako píše honestka a určite ho pripravím. Dúfam, že to vyjde. V októbri mám sviatok, tak bude prekvapko...keď som bola na návšteve v Clevelande, tak mi raz pripravili niečo podobné: doniesli kúpené v sáčku hovädzie a potom sa tiež varilo so zeleninou. Bolo výborné a mäkkučké, ale vyzeralo trochu ináč, bolo tmavé...hovorili, že je to írske jedlo a pripravuje sa na nejaký ich sviatok(v marci), názov jedla si nepamätám, asi ide o niečo iné...
honestka
@alex : asi sviatok ktory spominali bol " Svaty (St.) Patrick"s Day". a tmave maso bolo asi preto ze nepouzili tu rychlosol,ako spomina autor; tento typ masa je ozaj velmi dobry, len si vyzaduje pomale dusenie ci varenie, aby sa to "tuhe maso pekne uvolnilo"... iste vam to bude chutit, daj vela dobrej korenovej zeleniny a hoci tu sa pouziva viacej zeler, ktory je ten stonkovy-zeleny, ja najradsej pouzivam tradicny nas korenovy- nic sa mu totiz nevyrovna. takze dobru chut pozelam vsetkym prekvapenym a neboj sa dat tych semiacok aj za dobre 3 velke lyzice, ked nepouzijes inu horciu... a pri servirovani ponukni na stole normalnu, (alebo je velmi dobre urobit aj vyslahanu kyslu smotanu s cesnakom, horcicou a chrenom a troska medu), hoci europania maju najradsej tu kapusticku.
palokuchki
My toto mame tiez velmi radi. Robim to skoro presne ako ty 2010, len nedavam rychlosol. Citala som, ze je velmi nezdrava. Jeme to na studeno so salatmi, alebo teple so zemiakovou kasou a uhorkovou omackou(zavarane uhorky)
jarco
Na tento recept som čakal, vyskúšam
evanaaa
Takýto spôsob úpravy mäsa som nevidela a nejedla, preto to stojí za vyskúšanie, myslím že stačí aj polovičná dávka, lebo hovädzie je drahšie. Bolo by na to dobré stehno alebo plece.Uložím a vyskúšam .
amelie
tak toto vyzera vyborne, @2010 ! co je to koser sol na tvojom videu? nahradza rychlosol? ukladam si do kk, urcite to vyskusam, len neviem, ci sa mi to podari tak ako tebe. dakujem za dalsi vyborny recept. brisket by mohla byt hovadzia hrud?
2010
amelie, pokusim sa odpovedat lebo meno kosher znamena ze to je specialna sol pouzivana pri varenii zidovskych jedal.V tomto pripade je to len typ soli ktora ma trochu vacsiu strukturu ( nie je taka jemna) a ma vlastnost ze je viac na povrchu .
Ale normalna sol je OK len to umyjes viac.

 en.wikipedia.org/wiki/Kosher_salt...



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia