Mandľovo-citrónová hrnčeková torta bez lepku
Foto: novalim
Aj vy rozmýšľate, aké dobroty si pripravíte na veľkonočný stôl alebo čím pohostíte šibačov? Máme pre vás dobrý tip. Náš dnešný
recept na Zobraziť celý popisAj vy rozmýšľate, aké dobroty si pripravíte na veľkonočný stôl alebo čím pohostíte šibačov? Máme pre vás dobrý tip. Náš dnešný
recept na mandľovo-citrónovú tortu bez lepku je veľmi jednoduchý, rýchly a nemusíte sa starať ani o presné váženie. Na
meranie surovín vám postačí obyčajný hrnček. V tomto dezerte vyniká výrazná chuť mandlí prevoňaná škoricou a citrónom. S
chrumkavým povrchom z mandľových lupienkov bude isto chutiť každému.
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
1 hrnček (alebo najemno pomleté mandle bez šupky) |
|
1/2 hrnčeka |
|
1/2 hrnčeka (+ 1 PL na sneh) |
|
1-2 ks (šťava a kôra) |
|
4 ks |
|
štipka |
|
1/4 ČL |
|
Navrch: | |
|
|
Na posypanie: | |
|
|
Na ozdobu: | |
plátky |
|
Postup
-
1
Žĺtky izbovej teploty vyšľaháme s ½ hrnčeka cukru do nadýchanej peny. Pridáme soľ, citrónovú šťavu a kôru a premiešame. Postupne gumenou varechou zapracujeme do zmesi mandľovú a bezlepkovú múku. Nakoniec po častiach jemne primiešame sneh, ktorý sme si vyšľahali spolu s 1 PL cukru na pevné špičky.
- 2
Tortovú formu s priemerom približne 20 cm vystelieme papierom na pečenie. Pripravené cesto do nej nalejeme, uhladíme a na husto posypeme mandľovými lupienkami. Mierne ich zatlačíme do cesta, aby sa z hotovej torty neodlupovali.
- 3
Formu vložíme do vopred vyhriatej rúry. Pečieme na 180 °C asi 30 minút. Urobíme test špajlou - ak vyjde z cesta suchá, torta je hotová. Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a ozdobíme plátkami citróna. Na záver môžeme ešte jemne posypať práškovým cukrom.
- 4
TIP: Na meranie surovín sme použili originálne odmerky tzv. “CUPS”. Ak ich doma nemáte, suroviny merajte v mililitroch, pričom 1 hrnček = 250 ml, ½ hrnčeka = 125 ml.
Tiež mandľový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu