Mandľový koláč
Mandľový koláč

Mandľovo-citrónová hrnčeková torta bez lepku

novalim - fotkanovalim, 28. marca 2023. Komerčný recept.
Mandľovo-citrónová hrnčeková torta bez lepku
Foto: novalim

Aj vy rozmýšľate, aké dobroty si pripravíte na veľkonočný stôl alebo čím pohostíte šibačov? Máme pre vás dobrý tip. Náš dnešný recept na Zobraziť celý popisAj vy rozmýšľate, aké dobroty si pripravíte na veľkonočný stôl alebo čím pohostíte šibačov? Máme pre vás dobrý tip. Náš dnešný recept na mandľovo-citrónovú tortu bez lepku je veľmi jednoduchý, rýchly a nemusíte sa starať ani o presné váženie. Na meranie surovín vám postačí obyčajný hrnček. V tomto dezerte vyniká výrazná chuť mandlí prevoňaná škoricou a citrónom. S chrumkavým povrchom z mandľových lupienkov bude isto chutiť každému.
Zdroj: www.novalim.sk

8
porcií
45 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

1 hrnček (alebo najemno pomleté mandle bez šupky)
1/2 hrnčeka
1/2 hrnčeka (+ 1 PL na sneh)
1-2 ks (šťava a kôra)
4 ks
štipka
1/4 ČL
Navrch:
Na posypanie:
Na ozdobu:
 plátky




Postup

  1. 1

    Žĺtky izbovej teploty vyšľaháme s ½ hrnčeka cukru do nadýchanej peny. Pridáme soľ, citrónovú šťavu a kôru a premiešame. Postupne gumenou varechou zapracujeme do zmesi mandľovú a bezlepkovú múku. Nakoniec po častiach jemne primiešame sneh, ktorý sme si vyšľahali spolu s 1 PL cukru na pevné špičky.

  2. 2

    Tortovú formu s priemerom približne 20 cm vystelieme papierom na pečenie. Pripravené cesto do nej nalejeme, uhladíme a na husto posypeme mandľovými lupienkami. Mierne ich zatlačíme do cesta, aby sa z hotovej torty neodlupovali.

  3. 3

    Formu vložíme do vopred vyhriatej rúry. Pečieme na 180 °C asi 30 minút. Urobíme test špajlou - ak vyjde z cesta suchá, torta je hotová. Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a ozdobíme plátkami citróna. Na záver môžeme ešte jemne posypať práškovým cukrom.

  4. 4

    TIP: Na meranie surovín sme použili originálne odmerky tzv. “CUPS”. Ak ich doma nemáte, suroviny merajte v mililitroch, pričom 1 hrnček = 250 ml, ½ hrnčeka = 125 ml.

Diskusia k receptu