Mandľový koláč

Mandľovo-citrónová hrnčeková torta bez lepku

Autor receptu: novalim

Aj vy rozmýšľate, aké dobroty si pripravíte na veľkonočný stôl alebo čím pohostíte šibačov? Máme pre vás dobrý tip.* Náš dnešný recept na mandľovo-citrónovú tortu bez lepku je veľmi jednoduchý, rýchly a nemusíte sa starať ani o presné váženie. Na meranie surovín vám postačí obyčajný hrnček. V tomto dezerte vyniká výrazná chuť mandlí prevoňaná škoricou a citrónom. S chrumkavým povrchom z mandľových lupienkov bude isto chutiť každému.

8
porcií
45 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Žĺtky izbovej teploty vyšľaháme s ½ hrnčeka cukru do nadýchanej peny. Pridáme soľ, citrónovú šťavu a kôru a premiešame. Postupne gumenou varechou zapracujeme do zmesi mandľovú a bezlepkovú múku. Nakoniec po častiach jemne primiešame sneh, ktorý sme si vyšľahali spolu s 1 PL cukru na pevné špičky.
  2. Tortovú formu s priemerom približne 20 cm vystelieme papierom na pečenie. Pripravené cesto do nej nalejeme, uhladíme a na husto posypeme mandľovými lupienkami. Mierne ich zatlačíme do cesta, aby sa z hotovej torty neodlupovali.
  3. Formu vložíme do vopred vyhriatej rúry. Pečieme na 180 °C asi 30 minút. Urobíme test špajlou - ak vyjde z cesta suchá, torta je hotová. Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a ozdobíme plátkami citróna. Na záver môžeme ešte jemne posypať práškovým cukrom.
  4. TIP: Na meranie surovín sme použili originálne odmerky tzv. “CUPS”. Ak ich doma nemáte, suroviny merajte v mililitroch, pričom 1 hrnček = 250 ml, ½ hrnčeka = 125 ml.