Mandľový koláč
Mandľovo-citrónová hrnčeková torta bez lepku
Autor receptu: novalim
Aj vy rozmýšľate, aké dobroty si pripravíte na veľkonočný stôl alebo čím pohostíte šibačov? Máme pre vás dobrý tip.* Náš dnešný
recept na mandľovo-citrónovú tortu bez lepku je veľmi jednoduchý, rýchly a nemusíte sa starať ani o presné váženie. Na
meranie surovín vám postačí obyčajný hrnček. V tomto dezerte vyniká výrazná chuť mandlí prevoňaná škoricou a citrónom. S
chrumkavým povrchom z mandľových lupienkov bude isto chutiť každému.
8 porcií |
45 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Žĺtky izbovej teploty vyšľaháme s ½ hrnčeka cukru do nadýchanej peny. Pridáme soľ, citrónovú šťavu a kôru a premiešame. Postupne gumenou varechou zapracujeme do zmesi mandľovú a bezlepkovú múku. Nakoniec po častiach jemne primiešame sneh, ktorý sme si vyšľahali spolu s 1 PL cukru na pevné špičky.
- Tortovú formu s priemerom približne 20 cm vystelieme papierom na pečenie. Pripravené cesto do nej nalejeme, uhladíme a na husto posypeme mandľovými lupienkami. Mierne ich zatlačíme do cesta, aby sa z hotovej torty neodlupovali.
- Formu vložíme do vopred vyhriatej rúry. Pečieme na 180 °C asi 30 minút. Urobíme test špajlou - ak vyjde z cesta suchá, torta je hotová. Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a ozdobíme plátkami citróna. Na záver môžeme ešte jemne posypať práškovým cukrom.
- TIP: Na meranie surovín sme použili originálne odmerky tzv. “CUPS”. Ak ich doma nemáte, suroviny merajte v mililitroch, pričom 1 hrnček = 250 ml, ½ hrnčeka = 125 ml.