Makový chlieb s cícerovou nátierkou
šéfkuchár hotela Color*** v Bratislave, 10. februára 2020
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Pracovať s makom je ako rozprávka. Raz tradičná prababičkovská, inokedy moderná a plná experimentovania. Dnes jednoduchá ľudová, zajtra pre náročných scestovaných gurmánov. Nášmu telu dodá viac vápnika Zobraziť celý popisPracovať s makom je ako rozprávka. Raz tradičná prababičkovská, inokedy moderná a plná experimentovania. Dnes jednoduchá ľudová, zajtra pre náročných scestovaných gurmánov. Nášmu telu dodá viac vápnika ako mlieko a viac železa ako špenát. Vitamín E, bielkoviny, nenasýtené mastné kyseliny. Maková dobrota pohladká aj dušu – prvý raz cez vynikajúcu chuť a druhý prostredníctvom upokojujúcich účinkov.
Suroviny
230 g |
|
2 KL |
|
2 KL |
|
370 g |
|
3 PL |
|
60 ml celý (+ na posypanie) |
|
3 PL |
|
30 ml |
|
500 ml vlažná |
|
Cícerová nátierka: | |
100 g |
|
50 g |
|
1 ks uvarené natvrdo |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Zmiešame hladkú múku s droždím, cukrom a so soľou. V druhej miske zmiešame vodu s olejom a zapracujeme do múčnej zmesi. Pridáme aj trochu maku. Túto zmes dáme do robota a začneme miesiť. Počas miesenia postupne pridávame po lyžiciach chlebovú múku. Keď už je múka zapracovaná, necháme robot ešte 5 minút pracovať, kým cesto nebude hladké. Preložíme ho do misky, zakryjeme a necháme kysnúť aspoň 40 minút na teplom mieste. Po 20 minútach do cesta pichneme špajľou, aby spľaslo.
- 2
Keď cesto vykysne, rozdelíme ho na dve polovice, každú polovicu vytvarujeme na nami požadovaný tvar. Preložíme na plech s papierom na pečenie. Takto pripravený chlebík necháme ešte 15 – 20 minút kysnúť.
- 3
Chlebíky potrieme vodou, môžeme aj mliekom, a posypeme celým makom. Dáme piecť na 25 – 30 minút do rúry vyhriatej na 170 °C.
- 4
Cícerová nátierka: Cícer na 24 hodín namočíme do vody a potom ho dáme v tej istej vode variť domäkka. Uvarený cícer scedíme a po vychladnutí rozmixujeme spolu s maslom. Pridáme natvrdo uvarené postrúhané vajíčko, horčicu, jogurt a soľ. Všetko spolu dobre premiešame a podávame k domácemu, čerstvo upečenému, makovému chlebíku.
Tiež chlieb:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu