Makový chlieb s cícerovou nátierkou

Peter Kovár
šéfkuchár hotela Color*** v Bratislave, 10. februára 2020
Makový chlieb s cícerovou nátierkou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Pracovať s makom je ako rozprávka. Raz tradičná prababičkovská, inokedy moderná a plná experimentovania. Dnes jednoduchá ľudová, zajtra pre náročných scestovaných gurmánov. Nášmu telu dodá viac vápnika ako mlieko a viac železa ako špenát. Vitamín E, bielkoviny, nenasýtené mastné kyseliny. Maková dobrota pohladká aj dušu – prvý raz cez vynikajúcu chuť a druhý prostredníctvom upokojujúcich účinkov.

Suroviny

230 g
2 KL
2 KL
370 g
3 PL
60 ml celý (+ na posypanie)
3 PL
30 ml
500 ml vlažná
Cícerová nátierka:
100 g
50 g
1 ks uvarené natvrdo
2 PL
2 PL
podľa chuti
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zmiešame hladkú múku s droždím, cukrom a so soľou. V druhej miske zmiešame vodu s olejom a zapracujeme do múčnej zmesi. Pridáme aj trochu maku. Túto zmes dáme do robota a začneme miesiť. Počas miesenia postupne pridávame po lyžiciach chlebovú múku. Keď už je múka zapracovaná, necháme robot ešte 5 minút pracovať, kým cesto nebude hladké. Preložíme ho do misky, zakryjeme a necháme kysnúť aspoň 40 minút na teplom mieste. Po 20 minútach do cesta pichneme špajľou, aby spľaslo.

  2. 2

    Keď cesto vykysne, rozdelíme ho na dve polovice, každú polovicu vytvarujeme na nami požadovaný tvar. Preložíme na plech s papierom na pečenie. Takto pripravený chlebík necháme ešte 15 – 20 minút kysnúť.

  3. 3

    Chlebíky potrieme vodou, môžeme aj mliekom, a posypeme celým makom. Dáme piecť na 25 – 30 minút do rúry vyhriatej na 170 °C.

  4. 4

    Cícerová nátierka: Cícer na 24 hodín namočíme do vody a potom ho dáme v tej istej vode variť domäkka. Uvarený cícer scedíme a po vychladnutí rozmixujeme spolu s maslom. Pridáme natvrdo uvarené postrúhané vajíčko, horčicu, jogurt a soľ. Všetko spolu dobre premiešame a podávame k domácemu, čerstvo upečenému, makovému chlebíku.

Diskusia k receptu


Zatiaľ 3 komentáre